Hlavní obsah

Očima padesátky: Jak se má matka, Bosá noha, vydala na dovolenou s mou tchyní, Královnou

Foto: ilustrace Lenka Samešová

Foto: ilustrace Lenka Samešová

Reklama

Ještě horší než vézt na letiště moji matku, je vézt na letiště moji matku a moji tchyni. Nikdy bych nevěřila, že zrovna tyhle dvě spolu pojedou na dovolenou. Protože stará Škopková a Královna Matka by to taky společně nedaly.

Článek

Dosud se jejich komunikace omezila na významné rodinné události. Na zdraví novomanželům! Opatrně sfoukni svíčku. Ty máš ale hezkou sestřičku. Plus třicetkrát šťastné a veselé a dvakrát upřímnou soustrast. Teď sedí v autě, moje máma punkerka, 78 let, která si klidně zuje boty i na vládní recepci, a tchyně královna, 86 let, jejíž největší starost vždycky byla, aby se moc neunavila, a hlavně u toho dobře vypadala. Rodinné legendy praví, že jedna zvládla porodit mezi umytím jednoho a druhého okna, zatímco druhá si hned po přestřižení pupeční šňůry vyžádala návštěvu kadeřnice.

Když jsme se s mužem dozvěděli, že naše matky společně vyrazí k moři, pocítili jsme něco jako smutek osiřelého dítěte. Až se náčelnice Bosá noha zuje v jídelně čtyřhvězdičkového hotelu – a to si piš, že to udělá – tvoji matku klepne pepka, hladím manželovi soucitně pleš. „Až si u bazénu ta moje pošle tu tvou pro čtvrtý Sex on The Beach a po osmadvacáté nechá přemazat ramena opalovacím krémem, tak tvoje máma znaveně klesne na lůžko a usne navěky, jako to udělal můj otec,“ pokyvuje manžel. Zatím jsou ale stále v Česku a na zadním sedadle vozu se čile rozvíjí konverzace. „Doktor mi poradil, ať vysadím prášky,“ načne Bosá noha. „To já už nemám na nějaké vysazování sílu. Ostatně na zahradničení jsem ji neměla nikdy,“ kontruje Královna. „Jo, mají sílu. Proto je vysadil.“ „A potřebují slunné nebo stinné místo?“ snaží se udržet nit tchyně. „Hlavně se neopalujte na pláži nahé, v Itálii je to zakázané,“ snažím se stočit zmatený hovor jinam. Obě se zapýří a zmlknou. „Ale u hotelového bazénu by to snad šlo,“ ozve se po chvíli moje máma. Ve zpětném zrcátku vidím, jak tchýně viditelně zbledla. To máš za to, jak sis stěžovala, že tvého syna krmím brokolicí, pomyslím si škodolibě.

V letištní hale se loučím, tak holky, pac a pusu a dobře dojeďte. „Ježíš Maria, jakej pas, vždyť říkala, že stačí občanka,“ slyším v zádech dva vyděšené hlasy. Večer babičkám telefonuji, abych se ujistila, že dorazily v pořádku. Kupodivu nemají žádné stížnosti. Až na jednu:„Prosím tě, cos nám to objednala za hotel? Vždyť je plný nahluchlých důchodců! To bude teda zábava!“

Další příběhy, ne příliš nepodobné těm z vašich rodin, si můžete přečíst i ve starších fejetonech Očima padesátky. A poslechněte si také podcast MUDr.ování, kde Lucie Šilhová zpovídá lékaře a další odborníky.

Reklama

Načítám