Hlavní obsah

Očima padesátky: Maxová, Formanová a Cajthamlová na letní brigádě

Foto: ilustrace Lenka Samešová

Foto: ilustrace Lenka Samešová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nic není v životě vzdálenější než září od června. Mám pocit, že dokonce i život je kratší, než se školákovi zdají být prázdniny těsně před tím, než začnou. Nejvíc jsem si je užila jako studentka. I když na základce to bylo taky fajn. Na tábory jsem jezdila ráda, byť jsem se vracela domů pořádně otlučená.

Článek

Ta palanda… Vůbec nechápu, proč jsem trvala na horním patře, když jsem z něj ve spánku padala. A pořád jsem se tam cpala a pořád. Jak jinak se naučím jezdit na kole, než když si na něj sednu, pomyslela jsem si a před výletem oddílu Berušek srdnatě ze skladu vytlačila místo koloběžky bicykl. Naskočila jsem a spadla. Naskočila a spadla. Ostatní berušky na koloběžkách mizely v dáli, ale už nebylo cesty zpět. Ne pro brýlatou urputnou holčičku, co by nejradši všechno uměla hned, ideálně lépe než kluci od Chroustů. V kolektivu oblíbená! V kolektivu učitelek a vychovatelek, nutno dodat.

Na gymplu jsem sundala brýle a nasadila zadek a prsa. Hned to bylo lepší. S klukama už jsem nesoupeřila, přišlo mi jednodušší s nimi kamarádit. Pár pádů z toho taky bylo, ale šrámy už jsem nezalévala peroxidem vodíku nýbrž Sklepmistrem. A když to bylo hodně zlý, rozšoupla jsem se s Buškem z Velhartic. Nikdy jsem ale víno nepila sama. V osmdesátkách se totiž stáčelo do litrovek, což bylo spolu s jeho kvalitou na jednoho trochu moc. Tak jsem se dělila. V kolektivu oblíbená! Ještě oblíbenější jsem se stala, když jsem si našla letní brigádu v prodejně francouzských lahůdek. Francouzské hořčice byly tehdy žádanější než francouzské víno, takže jsem několik let kamarádům schovávala pro jejich rodiče podpultovky, aby měli čím žehlit svoje letní průšvihy. Mezi ty nejčastější patřily alkoholismus, nihilismus a relativismus. Česky řečeno jsme chodili domů pod parou, bylo nám to jedno, a ještě jsme zpochybňovali rozhořčení rodičů. Takhle jsem proskotačila několika léty a najednou byl konec. Studií a i prázdnin. Bylo mi líto, že už nikdy nezažiju ten pocit, kdy mám za zády vrata školy a před sebou nekonečno. Teď ho mám. Počkala jsem si na něj více než třicet let, ale mám ho!

Za zády nechávám Očima padesátky, ale vás, milí přátelé, vás ne. Protože si vážím vaší přízně i věrnosti téhle rubrice, nechtěla jsem ji na léto zavřít jako školník školu. Poprosila jsem proto osm žen, aby tady vzaly letní brigádu. Francouzské hořčice z toho sice nekynou, francouzský šarm ale ano. Svůj pohled na svět očima padesátky vám totiž v příštích osmi týdnech poodhalí modelka Tereza Maxová, lékařka Kateřina Cajthamlová, spisovatelky Martina Formanová a Lidmila Kábrtová, herečky Nela Boudová a Kamila Špráchalová, moderátorka Ester Janečková a novinářka Markéta Grosmanová. Těšte se! Já se těším taky. Na texty zmíněných padesátek, na léto a už teď i na vás, až se tady na konci srpna zase potkáme.

Hezké prázdniny a brzy načtenou, milí přátelé!

A kdyby se vám po Lucii Šilhové stýskalo, každou středu v 11:00 si můžete na Proženách, na Podcasty.cz, ve Spotify či Apple Podcasts poslouchat její podcast MUDr.ování

Reklama

Načítám