Hlavní obsah

Očima padesátky: O velekněžce lásky a úspoře manželky i světla

Foto: ilustrace Lenka Samešová

Foto: ilustrace Lenka Samešová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Problém je, že ženám nad padesát chybí velekněžka jejich řádu uvyklá poháru rozkoší, která by je vedla za skomírajícím světlem jejich vlastní sexuality,“ prohlásila v rozhovoru dáma, která je herečka asi tak jako já modelka. S tím rozdílem, že ona to o sobě tvrdí a já ne.

Článek

Nicméně bulvár jí to baští, a tak dotyčná propadla iluzi, že ostatní zajímá, co si myslí. Pokud si tedy něco myslí. Pokud vůbec myslí. Mně totiž její poselství nedává smysl. Co mi chybí? Jaký mám problém? Kam mám kráčet? A hlavně proč? Možná za svým mužem. Je sečtělý a složitější souvětí dosud zvládá. Třeba bude vědět… Věděl. Jak zaslechl něco o poháru rozkoší, sáhnul pro štamprli a odzátkoval slivovici. A jaké měl při tom světlo v očích!

Kamarádka psycholožka si nechala moudro zopakovat třikrát jako v pohádce. Pak protočila panenky s tím, že ona se za žádným světlem trmácet nehodlá, protože od určitého věku a hmotnosti jí vyhovuje přítmí sexuality. Sestřenice Jaruna v tom měla jasno hned, ostatně jako vždycky ve všem: „Jestli světlo sexuality září jako rozpálená trouba nebo otevřená lednička, tak mě za ním nikdo vodit nemusí. Já jsem totiž nenasytná,“ rozřehtala se tak mocně, až ji soused přišel upozornit, že po osmé večer se dle ustanovení v domovním řádu do zdí nevrtá. S velekněžkou jsem nepochodila ani u kamaráda češtináře, protože víc než větný rozbor ho zajímalo, jestli večer budu doma sama, že bychom se z toho poháru napili spolu. Nebyla jsem si jistá, zda myslí slivovici nebo něco jiného, tak jsem nabídku přešla mlčením. Moje manželství sice vydrží leccos, ale žádný muž nemá rád, když se někdo cizí dobývá pod zátku jeho slivovice.

Poslední pokus jsem učinila u fotografa. Umělci občas rozumí sdělením, která ostatním nedávají smysl. „Myslíš, že by se velekněžka nechala fotit nahá? V tom skomírajícím světle by to mohlo mít hloubku,“ zajímal se živě, přičemž se opatrně rozhlížel, zda poblíž nestojí jeho žena. Stála. A významně pokynula bradou ke stropu, kde pod kloboukem proutěného lustru slabounce problikávala žárovka ve snaze vymáčknout ze sebe posledních pár lumenů. Přesně takhle se občas taky cítím. Tak snad mě rovněž nebudou chtít vyměnit. Vždyť jsem přece jinak docela úsporná a energeticky nenáročná!

Další fejetony Lucie Šilhové si přečtěte v její sekci Očima padesátky. A jestli vás baví Lucie Šilhová, poslechněte si i její nový podcast MUDr.ování, kde zpovídá lékaře a další speciality. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz i na podcastových aplikacích jako je Spotify, Apple Podcasts či Podcasty.cz

Reklama

Načítám