Hlavní obsah

Očkujte se proti rakovině děložního čípku

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovina děložního čípku postihuje v České republice ročně asi 1 000 nových pacientek a až 400 na tuto nemoc každý rok zemře. Přitom dnes již existují možnosti, jak tomuto onemocnění předcházet.

Článek

V rámci prevence by měla každá žena docházet na gynekologické prohlídky spojené s odběrem cytologického stěru. Avšak ani tato prohlídka nemusí včas odhalit složitě zjistitelnou formu rakoviny děložního čípku, tzv. adenokarcinom, jehož diagnostika je velmi obtížná.

Vhodným řešením je proto kombinace preventivních gynekologických prohlídek a očkování proti HPV. Rekombinantní, adjuvovaná, adsorbovaná vakcína Cervarix je lékem proti lidskému papilomaviru (jeho typům HPV-16 a HPV-18). Je určena k prevenci cervikálního karcinomu u dívek a žen ve věku 10 až 25 let. Očkování nenahrazuje pravidelný cervikální screening a nechrání ženy, pokud již byly v době očkování těmito typy lidského papilomaviru infikovány.

Nechte se očkovat proti HPV

Délka ochrany nebyla přesně stanovena. U všech očkovaných jedinců nemusí být dosaženo ochranné imunitní odpovědi. Přípravek je pouze na lékařský předpis a není hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Před použitím si pečlivě přečtěte příbalový leták.

Reklama

Související témata:

Načítám