Hlavní obsah

Odkdy brát děti k moři?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Až starší dítě ocení krásu mořeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čas dovolených se blíží. Už se vidíte na pláži i s novopečeným přírůstkem ve vaší rodině? Možná to není tak dobrý nápad, jak se vám momentálně zdá!

Článek

První omezení vám zdůrazní každý dětský lékař: dítě může zahájit svou „cestovatelskou kariéru" až ve chvíli, kdy má za sebou základní očkování. Vzhledem k tomu, že očkovací kalendář zařazuje aplikaci první dávky hexavakcíny proti záškrtu, tetanu, černému kašli, dětské obrně a několika dalším nemocem až na třináctý týden života, první tři měsíce si nechte o odjezdu na dovolenou jen zdát.

S kojencem zůstaňte doma

Otázkou je, zda i pro půlroční nebo roční dítě je dovolená v přímořském letovisku zrovna to pravé ořechové. Podle známého pediatra Milana Kudyna je pro malé dítě nejdůležitější jeho pravidelný denní režim. Zvažte proto samy, nakolik ho dokážete zachovávat i u moře. Navíc kojenec, který ještě neumí chodit, těžko ocení, že jeho přenášecí křesílko stojí na písku a padesát metrů před ním vyplavuje příboj na pláž mušličky. Před příliš agresivním sluncem se s ním stejně budete schovávat do hotelového pokoje a nakonec vezmete zavděk spíš hygienicky ošetřeným bazénem v ubytovacím komplexu než romantickou koupelí v mořských vlnách. Nebylo by v takovém případě lepší zůstat doma nebo odjet maximálně k babičce do Lhoty?

První krůčky po pláži

Teprve když váš potomek udělá první krůčky, může mít dovolená u moře půvab i pro něj. Batolení v příbojových vlnkách, plácání se v písku na zlatých plážích... prostě idyla jako z letáku cestovní kanceláře. Ani taková dovolená ale není pro roční dítě bez rizika. Akceptuje vaše batole plátěnou čepičku a sluneční brýle nasazené po celou dobu strávenou na pláži? A nechá se bez větších problémů opakovaně namazat krémem na opalování s faktorem 50? I v takovém případě by však hodiny nejpalčivějšího slunečního svitu mělo každý den strávit v hotelovém pokoji. Ze stejného důvodu doporučují dětští lékaři zájezd k moři spíš v září než v červenci a srpnu.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Děti ocení písečnou plážFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Ubytování na majáku? Asi ne

Při výběru místa dovolené vycházejte spíš z potřeb dítěte než z toho, co byste upřednostnily vy. Rozeklané skalnaté pobřeží je možná romantické, malé dítě však spíš ocení písečnou pláž a velmi pozvolný přístup do vody. Stejně tak opuštěná chata na skalním útesu nabízí sice neopakovatelné zážitky pro mileneckou dvojici, s malým dítětem byste měly dát přednost méně izolovaným místům.

Především však vybírejte letoviska, jejichž hygienická úroveň odpovídá našim potřebám a civilizačním normám. Nepředpokládám, že byste s dvouletým dítětem zamířily zrovna do Indie, i v případě letovisek v Egyptě nebo Tunisku si však podrobně prostudujte dispozice hotelů. Pozor musíte dávat především na jídlo: voda musí být balená a s originálním uzávěrem, ovoce pouze takové, které samy oloupete, a pamlsky nabízené v pouličních stáncích raději oželte zcela. Průjem, zvracení a následná dehydratace jsou nepříjemné i pro dospělého, pro dítě však mohou být vysloveně nebezpečné. Poraďte se proto před odjezdem se svým pediatrem, jaké léky vám s sebou preventivně doporučí.

Chystáte se letos na dovolenou se svým potomkem do zahraničí? A jaké máte zkušenosti s takovým pobytem z minulých let? Jaký myslíte, že je vhodný věk, kdy začít brát dítě na exotickou dovolenou? Na vaše dopisy se těšíme na info@prozeny.cz!

Související témata:

Načítám