Hlavní obsah

Odborníci tvrdí: Některé týrané ženy trpí dobrovolně!

Foto: thinkstock

Nejen fyzické, ale i psychické týrání do vztahu nepatříFoto: thinkstock

Reklama

Jsou nešťastné, leckdy i psychicky či fyzicky týrané, přesto ve vztahu stále zůstávají. Partner je ničí, a ony s tím nic nedělají. Jejich okolí to nechápe, neví, jak jim pomoci. Proč ženy zůstávají s takovými muži? Proč nemají sílu odejít?

Článek

Pokaždé, když se jejich partner vrací domů, mají strach. Nevědí, v jaké je zrovna náladě a jak to bude tentokrát. Netuší, zda opět neskončí s modřinami schoulené kdesi v koutě. Modlí se, aby se to dnes obešlo bez fyzického násilí, aby si ulevil jen tím, že na ně vychrlí hromadu nadávek a urážek, že jsou k ničemu, ošklivé, tlusté a naprosto bezcenné. Jsou to ženy, které žijí s tyranem, kterého ale z nepochopitelných důvodů nedokážou opustit!

Proboha, to jsou tak hloupé?

První, co lidi z okolí napadne, je, že to jsou hloupé, neschopné a nesamostatné ženy. Protože, kdo jiný by zůstával s někým, kdo je donekonečna uráží, kdo se nechá živit, kdo je dnes a denně podvádí, a nefunguje ani v roli otce. Ale pozor, tak to vůbec nemusí být! „Velmi často se jedná o ženy vysokoškolsky či středoškolsky vzdělané, inteligentní, schopné a atraktivní,“ vyvrací tento názor psychoterapeutka Lucie Horníková.

Problém je zcela jinde. Tyto ženy si totiž často ani neuvědomují, že je něco špatně. „A když je na to třeba někdo upozorní, partnera velmi často omlouvají, naopak z mnohého viní sebe a stále věří, že se partner změní, že se jedná jen o přechodný stav,“ vysvětluje Lucie Horníková.

Foto: thinkstock

Kamarádi mohou týraným ženám hodně pomoci, hlavně s nimi musí jednat upřímněFoto: thinkstock

Mají strach!

Jenže ani to, že si ženy nakonec přece jen připustí, že žijí v nefunkčním vztahu a jsou terčem týrání, neznamená výhru. „Ženy totiž například postupným deptáním partnera často dojdou k přesvědčení, že jsou absolutně k ničemu,“ říká Lucie Horníková. A kvůli pochroumanému sebevědomí pak zachvacuje tyto ženy strach, nejčastěji z následujících věcí:

  • Nikdo jiný mě nebude chtít – jsou přesvědčené, že vlastně mohou být rády, že s nimi současný partner vůbec je.
  • Obavy kvůli financím – rozchod se samozřejmě týká i peněz, mnohé ženy mohou mít strach z toho, jak uživí sebe a své děti bez pomoci partnera. Kde budou bydlet, zda budou mít na nájem a podobně. (Jak je to v případě rozvodu s penězi, se dočtete v článku Pravidla chytrého rozvodu: Nenechte se okrást!.)
  • Výhrůžky – hodně žen čelí výhrůžkám svých partnerů, které se velmi často týkají dětí. Pokud muž například vyhrožuje tím, že ženě v případě rozchodu sebere dítě, může se toho skutečně bát. Přestože je každému jasné, že by žádný soud tohle nedovolil, jak jde o děti, ženy nehodlají riskovat.
  • Strach z odsouzení okolí – může se to zdát absurdní, ale mnohé ženy mají strach, co by rozchodu či rozvodu řeklo okolí. Zda by ji třeba rodina neodsoudila za to, že nebyla schopná „udržet“ manželství.

Takový strach zažívala i zpěvačka Rihanna se svým přítelem Chrisem Brownem. Poté, co ji ve vzteku zbil, mu dokonce soud nařídil několik hodin veřejných prací a zákaz přiblížit se ke zpěvačce na vzdálenost kratší než 90 metrů. Co přesně se mezi nimi stalo? Podívejte se na jejich příběh v epizodě z pořadu Slavné dvojice televize Stream.cz.

Možná to zas takové chudinky nejsou

Ale pozor, může to být ještě složitější. Jsou ženy, kterým takovýhle život vyhovuje. Zní to naprosto nelogicky, ale může to být i tak. „Nikdy totiž není nic černé nebo bílé. Muž sice takovou ženu v jeden den třeba zmlátí, druhý den ale přijde jako velký kajícník, omlouvá se a vyznává ženě lásku. Takže ona prožívá oba extrémy, kdy jeden je nesnesitelný, ale druhý naopak nesmírně příjemný,“ vysvětluje psycholožka Katarína Lomská Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Pro některé ženy podle ní skutečně může být v podstatě nemožné opustit tuto „slastnou“ polohu, proto ve vztahu pořád setrvávají. Jednoduše přetrpí den plný facek a urážek, následně si ale užijí den, kdy se jim jejich partner omlouvá, vyznává jim lásku a chová se k nim jako k princeznám. „Navíc pokud jde třeba o ženu s nízkým sebevědomím, může žena vedle takového muže klidně svým způsobem i psychicky vyrůst. Má to v rovině, že on je takový parchant a ona všechno dělá, zvládá a myslí to jen dobře. To je prostě pocit, který stojí za to si udržet, i když cena, kterou za něj platí, je tak moc vysoká.“ dodává Katarína Lomská Filasová.

Foto: thinkstock

Ženy se rozchodu bojí z mnoha důvodůFoto: thinkstock

Jak z toho ven?

Dokud si žena sama sobě nepřizná, že takovýhle život není v pořádku, nelze dělat v podstatě nic. Musí si uvědomit, že má problém. Je pravda, že jí v tom mohou pomoci přátelé, kamarádi či dobří sousedé, kteří si třeba všimli častých modřin na její tváři nebo slýchávají hlasité hádky z jejich bytu, či jimž se žena třeba ve slabé chvilce svěřila. Měli by sebrat odvahu a říci jí pravdu, popsat, co vidí oni, jaksi jí nastavit zrcadlo. „Určitě to pomůže dodat ženě odvahu k řešení problému. Je možné jí dávat spoustu příkladů žen, které to zvládly a dnes je jim dobře, a naopak jak dopadly ženy, které nic nedělaly,“ radí Lucie Horníková.

Podle Kataríny Lomské Filasové je ale dobré si uvědomit nejen to, že je něco v nepořádku, ale zároveň si přiznat, že vina není nikdy jen na straně jednoho, že na vztahu se podílejí oba dva partneři. „Těmto ženám by paradoxně mohlo pomoci, kdyby si připustily, že na té situaci se také, ač třeba nevědomky, podílejí, že i ony mají svou roli ve scénáři,“ říká Katarína Lomská Filasová. V prvé řadě si totiž svého partnera samy vybraly, z nějakého důvodu se rozhodly, že s ním chtějí být. Během soužití mu pak svým způsobem dovolily, aby se k nim takhle choval, tolerovaly to, nebránily se tomu.

Přiznat si i vlastní chyby je důležité především proto, abyste se jich příště vyvarovaly. Protože je dost možné, že ačkoli se žena nakonec odhodlá k rozchodu, další její vztah skončí podobně (více se o tom dočtete v článku Máte smůlu na chlapy? Změňte to!).

Zažily jste někdy něco takového? Zapojte se do diskuse pod článkem.

Reklama

Načítám