Hlavní obsah

Odčervovat se musí i na podzim

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ilustrační fotoFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pes a kočka jsou příjemní společníci. Ale jen do chvíle, než si na ně posvítí červíci. Pak vás totiž až nebezpečně ohrožují!

Článek

Zvířata jsou v cizím prostředí lákána neznámými vůněmi a při olizování, hrabání nebo ochutnávání vonících předmětů se mohou lehce dostat do styku s parazity. Každý pátý pes v České republice je napaden řadou vnitřních parazitů. Nejčastějším z nich je škrkavka, která napadá jak psy, tak kočky. Její nebezpečí spočívá v onemocnění toxokarózou, které je přenosné ze zvířat i na člověka. Nejvíce ohroženy jsou děti, které se infikují při hraní na zemi, třeba na pískovištích, kde je výskyt toxokarových vajíček. Ta se do půdy dostávají s výkaly infikovaných psů a koček. Přítomnost vajíček nebo larev v těle se nemusí hned rozpoznat, a tak může přivodit i vážné komplikace. Buďme tedy ohleduplní k sobě i ke svému okolí a udržujme své mazlíčky v čistotě. „V lékárně nebo u veterináře jsou běžně k dostání účinné odčervovací přípravky, které zbaví psy a kočky parazitů a zároveň přeruší vývojový cyklus parazitů dříve, než jejich vajíčka kontaminují prostředí," říká brněnská veterinářka Monika Zemanová. „Využijte např. odčervovacích tablet Drontal, působících proti širokému spektru vnitřních parazitů u psů a koček. Pro psy seženete i tablety ochucené masovou příchutí, takže jsou pro ně zároveň chutným pamlskem."

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Váš pes si zaslouží pozornost i na podzim.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zavrtaný dáreček

Nevítaný suvenýr z cest může být také nenápadně zavrtán v kožíšku vašeho miláčka. Blechy, klíšťata nebo komáři jsou ektoparaziti, tedy vnější paraziti, a svým kousnutím mohou způsobit nemalé problémy. A je jedno, zda jste strávili dovolenou na chatě u lesa, na chalupě po prarodičích, na táboře nebo v penzionu. Setkat se s nimi můžete téměř všude a celoročně. Jejich nebezpečí tkví v přenosu závažných infekcí. Pozřením blechy se může váš pes nakazit tasemnicí psí, u koček je riziko bleší nákazy dokonce mnohonásobně vyšší. O klíšťové encefalitidě či borelióze ví snad každý, méně pak již o babezióze nebo srdeční červivosti psů. Vnitřní i vnější paraziti jsou velmi nepříjemnými spolubydlícími všech zvířat, a tak před cestou myslete na prevenci. Stačí pořídit antiparazitární obojek nebo spot-on proti klíšťatům a blechám. Pokud na prevenci zapomenete, nabízí se snadná pomoc: kromě použití antiparazitárního obojku nebo spot-onu nezapomeňte navíc vystříkat okolí vašeho miláčka antiparazitárním sprejem (např. Bolfo). Je totiž známo, že blecha tráví na zvířeti minimum času a pokud najdete na pejskovi či kočce 1 blechu, je víc než pravděpodobné, že více než 100 dalších (v různých vývojových fázích) se právě nachází blízko vás v gaučích, rozích místnosti, škvírách v podlaze nebo koberci.

Trávicí potíže

Průjem nebo nechutenství dokáží nepříjemně potrápit nejen nás, ale i zvířata. O to víc, když pobývají mimo jejich známé prostředí. Původci bývají buď střevní parazité, nebo mikroorganismy (viry, bakterie). Některých se zbavíte takřka bez problémů, v horších případech se však může jednat o nebezpečnou infekci a je nutné vyhledat odbornou pomoc. Při průjmu je důležité nahradit tělu ztrátu vody, a tak dávejte svému mazlíčkovi často napít. Pomoct může i živočišné uhlí.

Pokud jste se vrátili z dovolené a máte podezření, že si váš zvířecí doprovod mohl přivézt nechtěný dáreček, nepropadejte panice a využijte naše rady. S vážnějšími problémy pak neváhejte navštívit svého veterináře.

Reklama

Související témata:

Načítám