Hlavní obsah

Oddělené ložnice: Ano!

Foto: shutterstock.com

Pořiďte si ložnici jen sama pro sebeFoto: shutterstock.com

Reklama

Oddělené ložnice. V zahraničí oblíbený trend, u nás zatím cosi neobvyklého, za co se dokonce stydíme. Ale to je škoda. Spánek separé nejenže prospívá našemu zdraví, ale dle odborníků i partnerskému soužití. A tak... zařiďte si svou ložnici a vašeho milého vpusťte jen na chvíli!

Článek

Posuďte samy, co vše vám oddělená ložnice přinese:

  • Neuvidíte svoji drahou polovičku, jak spí s otevřenou pusou.
  • Nezahlédnete, jak se váš muž ubírá ke spánku nahý, ovšem s oblíbenými ponožkami na nohou.
  • Neuslyšíte, jak vstává a ubírá se na noční pochůzku na toaletu.
  • Už vás nikdy nebude rušit zapnutou televizí nebo rozsvícenou lampičkou.

Dále sexuologové tvrdí, že někomu může být příjemné, když se mu manžel či manželka dobývají do ložnice jako zamlada a svádí ho. Jde totiž o zajímavou erotickou předehru. Pozitivní však je i to, když se oba dva domluví, zda „něco" bude a kdo ke komu přijde. Aspoň tak odpadnou zbytečná čekání a očekávání.

Proč ty tajnosti?

Ale jsou i jiné případy, kdy se rozhodneme k odděleným ložnicím. Tu situaci mnozí znají: dospělé děti se odstěhují z domu či bytu a manželům po dvaceti letech tísnění zůstává jedna volná místnost. Zpravidla zde zařizují pracovnu nebo pokoj pro hosty. Ale často je to jen zástěrka. Místnost se stává druhou ložnicí.

Oddělené ložnice vyhovují nejen starším párům, kdy se manželé kvůli horší kvalitě spánku snadno navzájem budí. Druhou skupinou tvoří překvapivě rodiny s malými dětmi. Pokud se miminko několikrát za noc budí, zpravidla se nevyspí žádný z rodičů. A to dlouho vydržet nejde, zvlášť pokud jeden z nich ráno musí do práce. V samostatné ložnici si odpočine lépe. A rozhodně se není za co stydět.

Jinde ve světě už to vědí. Podle některých odhadů bude mít za pět let ve Spojených státech šedesát procent nově postavených domů jak pánskou, tak dámskou ložnici.

Foto: shutterstock.com

V noci vás nebude rušit jeho chrápáníFoto: shutterstock.com

Přiznat, nebo maskovat?

Pokud nemáme problém se k oddělenému spaní přiznat, zařizujeme oddělenou ložnici prakticky stejně jako tu klasickou. Základem je opět postel. Klasické manželské lůžko můžeme nahradit takzvaným jeden a půl lůžkem – tak se označují postele široké 100 až 120 centimetrů. Jedna osoba se na něm vyspí královsky a při občasných manželských návštěvách – i když se zde zdrží až do rána – zcela stačí. Ke každodennímu spaní ve dvou ale vhodné nejsou.

Nicméně pokud druhou ložnici zařizujeme více jako pracovnu, i když víme, že zde bude jeden z partnerů pravidelně spát, je třeba s tím počítat už při nákupu nábytku. Rozhodně bychom se měli vyvarovat sedačkám a rozkládacímu gauči. Jejich rošt a matrace nejsou přizpůsobené k trvalému spaní. Manžel by se vám brzy vrátil do ložnice, protože by ho bolela záda. Je proto lepší sem zvolit klasickou postel s dobrým roštěm a matrací a tu „maskovat“ na pohovku. Je to totiž jednoduché. Stačí k tomu přehoz a několik velkých polštářů, které nahradí záda a bočnice pohovky.Stejně tak je dobré myslet na to, že bychom i u této postele měly mít noční stolek či poličku na odkládání a také lampu na noční čtení.

Dámská romantika nevadí

Oddělené ložnice nám dovolují zařídit si tento prostor mnohem více podle svého. Příležitost nám k tomu dávají i módní trendy, které preferují romantické květinové vzory a z barev jsou in fialová, modrá, červená či bordová. Zatímco dříve vdané ženy kolem povlečení s růžemi mohly pouze chodit a maximálně ho kupovat svobodným kamarádkám, protože jejich fousatý chlap by v něm vypadal tak trochu nepatřičně, v oddělené ložnici si ho mohou konečně dopřát. Podobné vzory lze použit i na tapetách.

Foto: anthropoetics.ucla.edu

Svou ložnici si zařídíte podle svého vkusuFoto: anthropoetics.ucla.edu

V samostatné ložnici si také můžeme dopřát tolik skříní, kolik místo dovolí. Nemusíme se ohlížet na to, aby byly zásuvky a poličky spravedlivě rozdělené mezi oba partnery. Pokud zde budeme mít šatník, rozhodně bychom neměly zapomínat na velké zrcadlo. Pozor však na jeho umístění. Zásadní pravidlo říká, že by mělo být postavené tak, abychom se ráno po probuzení v něm okamžitě neviděly!

Samostatná místnost má však i další výhodu – nikomu nebude vadit, když nám tady zůstane v koutku neustále rozložené žehlicí prkno a budeme si moct každé ráno přežehlit oblečení, ve kterém právě jdeme do práce. Pokud vlastníme počítač, měly bychom zde mít aspoň malý počítačový stolek s pracovní židlí.

Pozor však na květiny, které ženy tolik milují a rády se o ně starají. V ložnici bychom jich moc mít neměly, protože v noci nám spotřebovávají kyslík!

Chlapy šidit nemusíme

Ani muže však nemusíme šidit při zařizování jejich ložnice. Tento pokoj je vhodné ladit například do retrostylu, který preferuje geometrické tvary. Z barev lze zvolit opět barvu letošního roku – tedy modrou, nebo decentní odstíny krémové, hnědé nebo žluté. Pánský pokoj se velmi často podobá pracovně, proto by tady neměl chybět poměrně velký stůl a židle. Naopak nároky na šatní skříň nemají pánové tak velké jako dámy. Ale určitě ocení takzvaného němého sluhu – věšák, na který stačí oblečení volně pohodit a přitom je uklizené. Pánové velmi rádi v ložnici televizi. Což oceníme i my, protože nám zůstane ta v obýváku, a to také není špatné.

Zdá se tedy, že všechny argumenty hovoří pro oddělené ložnice. Nebo máte jiný názor?

Reklama

Související témata:

Načítám