Hlavní obsah

Bojíte se exekuce? Vyhlaste bankrot

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Stav finanční nouze není beznadějnýFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Užívali jste si život na úvěr a teď na vás doléhají dluhy? Jdou všechny vaše peníze na splátky a na živobytí už jaksi nezbývá? Existuje řešení, kdy si opět budete moci říct, jsem konečně bez dluhů.

Článek

Insolvenční zákon, řešící oddlužení občanů, vstoupil v platnost v lednu 2008. Díky němu můžete podat návrh na osobní bankrot a vyhnout se tak exekuci. Osobní bankrot by měl zabránit těm poctivějším dlužníkům v pádu na úplné dno a věřitelům zajistit, že budou zčásti, nebo v lepším případě i zcela, uspokojeni.

Oddlužení krok za krokem zjednodušeně vysvětluje finanční konzultantka Eva Sadílková z Broker Consulting. Problematika osobního bankrotu je poměrně rozsáhlá všechny podrobnosti naleznete na insolvencni-zakon.cz, kde si můžete stáhnout i formuláře potřebné k nahlášení osobního bankrotu krajskému soudu.

1) Osobní bankrot lze využít, když máte nejméně dva věřitele (dlužíte nejméně dvěma společnostem) a se splátkou jste ve skluzu více než 30 dnů. 2) Manžel-ka vám musí dát svůj souhlas s oddlužením. 3) Dále musíte navštívit příslušný krajský soud, ke kterému spadáte trvalým bydlištěm, a podat návrh na oddlužení. Návrh musí obsahovat soupis věřitelů,  výši dlužné částky a důvod, proč jste se v této situaci ocitli. Musíte prokázat i čistý trestní rejstřík. 4) Soud posoudí, zda jste poctivý dlužník, v kladném případě povolí oddlužení. Mějte na paměti, že ne každý žadatel uspěje. 5) Schůze věřitelů rozhodne o způsobu oddlužení. V podstatě existují dva způsoby - jednorázové vyrovnání nebo splátkový kalendář. 6) Splátkový kalendář znamená žít s životním minimem a pět let splácet měsíčně svým věřitelům dlužnou částku. 7) Na plnění plánu oddlužení bude dohlížet insolvenční správce. 8) Oddlužení končí po pěti letech, kdy jste splatili 30 % dlužné částky. Může skončit i dříve, když splníte všechny své závazky. 9) Nezaviněné nesplácení může vést k soudnímu rozpuštění dluhů (soud vás od dluhu osvobodí), tj. za pět let nesplatíte požadovaných 30 % a soud vás na základě prokazatelné neschopnosti splácet osvobodí. 10) Lidé, kteří vyhlásí osobní bankrot, musí na internetu sledovat insolvenční rejstřík, prostřednictvím kterého budou získávat soudní rozhodnutí, nelze se vymlouvat na nedoručení listin ze strany pošty. 11) Po skončení oddlužovacího období se pro příště nezadlužujte, opakované oddlužení nemusí soud povolit. Navíc půjčku získáte hůře, když už jste se jednou ocitli v insolvenčním rejstříku.

Jediný lék? Žít skromněji!

Hospodařte se svými prostředky tak, aby se vám podobná situace vyhnula. A nezapomeňte, půjčky jsou hlavně pro ty, co mají peníze. Jestli jste se dostali do svízelné finanční situace a východiskem je jedině oddlužení, podělte se s námi o své zkušenosti na info@prozeny.cz a varujte tak ostatní.

Reklama

Související témata:

Načítám