Hlavní obsah

Opět se leje Česká soda

Foto: archiv Febio

Znělka České sody s fotografem Karlem MeisteremFoto: archiv Febio

Reklama

Česká soda, kultovní televizní projekt Febia, který se stal jedním z prvních průkopníků polistopadové satiry, nyní vychází v kompletní podobě na třech DVD. První díl je ode dneška k dostání na novinových stáncích.

Článek

Parodie televizních zpráv, politiků, reklam, schémat televizních pořadů a klipů, které se poprvé objevily na obrazovce veřejnoprávní televize v pátek 4. června 1993, byly ve své době bleskem z čistého nebe. Česká soda proto často vyvolávala spory, protesty, bouřlivé ohlasy diváků, kritiků, laiků i odborníků, ale zároveň i nebývalou oblibu.

I dosud sympatizující novináři ji hodnotili chladně, někteří však použili i ostrých slov a odsoudili ji. Jinak tolerantní filmový kritik Jan Foll tehdy napsal v Lidových novinách: „Netrpělivě čekám, kdy se začne v České sodě krkat a prdět." „První díly vyvolaly záplavu kritických dopisů diváků, které nejvíce pobouřil klip Lom je náš (P. Lom byl v letech 1992-1993 ministrem zdravotnictví), ve kterém si zdravotní personál dělá s těhotnou ženou co chce. Některé matky se prý kvůli tomu pak bály rodit," vzpomíná Fero Fenič.

Pořad se prostě vymykal ze všeho, co tehdejší televizní nabídka poskytovala. Byl to zcela nový formát, který oslovil především mladší televizní diváky.

Foto: archiv Febio

Legendární televizní satira vychází na třech DVDFoto: archiv Febio

Soda také objevila pro nejširší českou veřejnost skvělého komika a herce Petra Čtvrtníčka a prostřednictvím nezapomenutelného kurzu německého jazyka „Alles Gute" zpopularizovala i tvorbu tehdejších protagonistů divadla Sklep - Milana Šteindlera a Davida Vávry. Svůj první prostor na televizní obrazovce dostala i osobitá skupina humoristů sdružených kolem časopisu Sorry a mnoho dalších málo známých autorů.

I když mnohé příspěvky reflektující politickou a společenskou realitu v době jejího vzniku nemohou dnes působit tak překvapivě, dokáže Česká soda i po 15 letech od svého vzniku stále bavit a dokonce i překvapovat novými významy, danými především změnami ve společnosti a politickým kontextem. Ve svém žánru zůstává nepřekonaným vzorem a pro mnohé žíznivé diváky různých generací nejen nejlepším hasičem svobodné žízně, ale už i kultovní klasikou...

„Po těch letech, když Česká televize Sodu reprízuje, ani já sem tam nechápu, čemu jsme se tehdy vlastně smáli. Přesto mi ty záběry spolehlivě připomenou čas, kdy ještě nikdo z nás neměl společenský status a z něj vyplývající odpovědnost. Chovali jsme se svobodně a podle toho to vypadalo." říká Milan Tesař, první dramaturg České sody.

První kompletní vydání legendární České sody najdete na novinových stáncích na třech DVD, která vycházejí 1. prosince, 8. prosince a 15. prosince. Vše za „soďáckou" cenu 49,99 Kč.

Reklama

Související témata:

Načítám