Hlavní obsah

Orgasmus po operaci. Přijde ještě někdy?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Operace nemusí ukončit spokojený sexFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operace jako odstranění dělohy nebo odebrání vaječníků jsou nepříjemnými momenty v životě ženy. Do jaké míry tyto zásahy do pohlavního ústrojí ovlivňují sexuální život? A lze po vyjmutí těchto orgánů vůbec ještě dosáhnout orgasmu?

Článek

Mnoho lidí zastává názor, že jakmile dojde v rozkroku k nějaké operaci, znamená to začátek konce spokojeného sexu. Naštěstí to není pravda! Samozřejmě že lékaři jsou také jen lidé a nikdy nemohou dopředu slíbit nebo zaručit, že ke komplikacím nedojde a milostný život neutrpí žádnou újmu. Spíš než zdravotní důvody ale brání vášnivému prožívání intimních chvilek psychický blok. Hodně tedy záleží na každé ženě, jak se se situací vyrovná, neboť pocit „ztraceného" ženství nebo méněcennosti je pro psychiku opravdový nápor. To nejběžnější, co vás může potkat, je operace prsů, odstranění dělohy, vaječníků nebo částí zevního pohlaví (poštěváčku, stydkých pysků).

Operace prsů

Prsa jsou symbolem ženy, ať jsou malá, velká, plná nebo povislá. Hlavně že jsou. Jenže co když dojde k amputaci prsu? Žena se přestane ve svém těle cítit dobře, má obavy, jak to její partner přijme, a mnohdy se bojí podívat se na sebe do zrcadla. Chuť na milování se kamsi vytratí... . Naštěstí je v dnešní době možné již od šestého týdne po zákroku podstoupit plastickou úpravu ňadra. Na vyvrcholení má vliv i chemoterapie, ale odborníci dávají naději, že po odeznění jejích vedlejších příznaků není nic ztraceno. Musí se chtít znovuobjevit svoji sexualitu. Žena by měla pozvolna pracovat na orgasmu masturbací, a až bude cítit, že lze pokročit dál, k úsilí přizvat i partnera.

Odejmutí dělohy

Děloha hraje důležitou roli při menstruaci a těhotenství, ale co se týče orgasmu, není její funkce nepostradatelná. Dle výzkumu i po jejím vyjmutí 80 % žen potvrdilo, že je jejich sexuální život stejný jako před zákrokem, uvádí MUDr. Jaroslava Pondělíčková v knize O sexualitě a partnerských vztazích. Jestliže k odstranění došlo kvůli rakovině a pacientka podstupuje ozařování, dochází u ní k narušení cév a sliznice kolem pochvy. Potom o úspěšném navrácení do spokojeného pohlavního života hovoří asi 20 % žen. A víte, které ženy jsou k rakovině děložního čípku náchylnější? Ty, jež i přes větší množství sexuálních partnerů nepoužívají prezervativ.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nejtěžší je znovu nalézt sebedůvěruFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Odnětí vaječníků

Léčba po zákroku zajistí, že se většina následných komplikací a problémů dá s úspěchem zdolat. Když se odstraní oba vaječníky, dojde k umělé menopauze. Pokud jen jeden, obtíže jsou minimální, protože hormonální hladina zůstává na svých hodnotách. Dosáhnutí orgasmu by tedy nemělo být složité.

Odstranění poštěváčku a stydkých pysků

Dráždění klitorisu a následné bouřlivé vyvrcholení. Která by si to bez tohoto malého ženského zázraku dokázala představit? Jenže i k jeho odstranění může - třeba kvůli postižení rakovinou - dojít. Ač se jedná o poštěváček nebo stydké pysky, operativní zákrok obvykle nemá na neschopnost prožití orgasmu vliv! Odborníci vycházejí z předpokladu, že jestliže byla odstraněna nějaká část tohoto citlivého orgánu a po zákroku došlo k úspěšnému vyhojení, orgastická schopnost se nevytratila. Spíš záleží na následné léčbě a psychickém stavu pacientky, jak se s nově příchozími pocity vyrovnává.

Je zřejmé, že postoj partnera dělá hodně. V těchto situacích více než kdy jindy žena potřebuje ubezpečit, že neztratila nic ze své krásy a je pro svého muže stále tou aktraktivní partnerkou jako dřív. Nejhorší je trápit se sama v sobě a trpět pocitem méněcennosti. Je potřeba zvednout hlavu a jít dál. Pokud z duše bude vycházet aspoň malá, maličkatá pohoda, je samozřejmě cesta k dosažení vyvrcholení snazší.

Změnila vám nějaká gynekologická operace sexuální život? Odrazil se operaktivní zákrok na prožívání orgasmu? Napište nám o tom na info@proženy.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám