Hlavní obsah

20 tipů na extra originální kousky do bytu!

Foto: Isifa

Designblok se letos konal v Praze už potřináctéFoto: Isifa

Reklama

Návštěvy jsou nadšené, jak je váš byt krásný, dokonalý a vkusně zařízený, jenže vy nejste spokojeni a máte pocit, že vypadá tak trochu jako z katalogu a chybí mu něco originálního, jiného či zajímavého? Pak právě pro vás máme dvacet tipů, které vám splní váš sen!

Článek

Spousta zajímavých věcí byla minulý týden k vidění na přehlídce Designblok, která se letos konala už potřinácté. Za tu dobu si vydobyla renomé nejen mezi návštěvníky, kterých chodí desetitisíce, ale i vystavovateli. Kromě mladých začínajících designérů, návrhářů a studentů se zde stále častěji představují i zavedené firmy. Lidé tak mohou obdivovat jak svérázné, neotřelé a někdy i velmi bláznivé kreace mladé generace, tak světové či domácí novinky už uznávaných značek.

Foto: Dreamerstudio.cz

Netradičně pojatá mísa na ovoce Zbyňka Soukupa z umělého kamene corianFoto: Dreamerstudio.cz

Letos bylo pro všechny připraveno 220 prezentací, výstav a přehlídek na 59 místech po celé Praze. Mezi účastníky jste mohli najít 94 nejlepších obchodů s designem, interiérem a módou, 18 módních návrhářů a na 89 designérských studií, designérů, škol a institucí. Nestihli jste Designblok? Prošli jsme ho za vás a zde je dvacet tipů a zajímavostí!

Foto: Electrolux

Pračka budoucnosti z přehlídky Design Lab si naskenuje špinavá místa, pak je odstraní a věci máte opět připravené k nošeníFoto: Electrolux

Neskutečné, nebo brzy běžné?

Originální, praštěné, nápadité… takové věci na Designbloku stále převládaly. Určitě mezi ně patřila zahrádka v lustru a také spousta výrobků ze dřeva. Že na něm není nic nápaditého, vždyť se na výrobu nábytku používá běžně? Ano, ale zde se představil tento přírodní materiál trochu jinak – křeslo vyskládané z polínek nabídli zatím jen designéři Dolcedesign a firma Domesi zde nabídla kousky z odpadu. Přesněji řečeno, jde o odřezky, které vznikají při výrobě dřevostaveb. Ty mohli spálit, ale místo toho je proměnili v originální stoly, křesílka, stoly, knihovny a podobně.

Foto: Cocici

Svůj designový nábytek si zaslouží i kočkyFoto: Cocici

Příběhem zaujal i budoár Heleny Dařbujánové – je určen pro ženy od nuly do devadesáti devíti let. Jako malé se zde mohou ukrývat s panenkami, jako větší se svými prvními láskami, jako starší zde ocení klid, který jim „stříška“ nabízí.

Originální je i nábytek z papíru. Více se o něm můžete dozvědět v článku: Levný a krásný nábytek? Z papíru!.

Foto: Dolcedesign

Křeslo vyrobené z polínek. Jak se líbí?Foto: Dolcedesign

Foto: Bára Prášilová

Designérka Helena Dařbujánová představila svůj budoár pro dámy LolaFoto: Bára Prášilová

Foto: Domesi

Zbytky od dřevodomků se mohou proměnit v zajímavý nábytekFoto: Domesi

Foto: krikri.cz

Lustr, nebo skleník? Tento kousek je obojímFoto: krikri.cz

Novinky od tradičních firem

Designblok stále více láká i tradiční a na trhu zavedené značky, a to jak z oblasti nábytku (například Vitra, Posltrin, Ton, Kartell), tak třeba spotřebičů (Electrolux, Gorenje nebo Whirlpool) a zastoupeni byli i výrobci a prodejci koupelen (Aqua Trade, Hansgrohe). K vidění tak zde byly částečně i exponáty z mezinárodního veletrhu ISH, který se na jaře konal ve Frankfurtu nad Mohanem. Z něj jsme vám představili 10 novinek do vaší koupelny.

Foto: Designblok

Tradičním účastníkem přehlídky je výstava KřehkýFoto: Designblok

A zdá se, že tyto firmy využívají prestiž přehlídky a právě zde představují to nejlepší ze své produkce. Společnost Polstrin zde ukázala sedací nábytek významných českých designérů, jako jsou Jan Čtvrtník, Barbora Ditrychová, Jiří Pelcl, David Pacák a Marek Poddaný. Značka USSPA si na Designblok schovala premiéru svého spa Solitair, které má zcela nový a revoluční vnitřní design – umělé materiály zde nahradil na některých částech corian, sedátka jsou nastavitelná podle výšky postavy a vše ovládáte pomocí elektronického displeje.

Foto: Vitra

Zdravé sezení a pohodu při práci nabízí tato speciální židle Tip TonFoto: Vitra

Foto: DuPont

Netradiční svítidlo Octopus Maxi navrhl René Šulc a vyrobit ho nechal z corianuFoto: DuPont

Foto: Hansgrohe

Kolekce Axor Bouroullec nabízí desítky variant, jak si uspořádat prostor kolem umyvadla a vanyFoto: Hansgrohe

Foto: Amos design

Originální mísy a podnosy Hot Cake se mohou stát ozdobou každého interiéruFoto: Amos design

Foto: Polstrin

Pohovka Senso designéra Marka Poddaného překvapíFoto: Polstrin

Foto: Ton

Houpací křeslo Wave bylo dokonce oceněné prestižní mezinárodní cenou Red dot designFoto: Ton

Foto: USSPA

Českou premiéru mělo na Designbloku spa SolitaireFoto: USSPA

Lustry táhnou

Mezi tradiční ozdoby přehlídky patří lustry – ať už od firmy Preciossa či Lavmi – jedno měly společné, byly velké, krásné a elegantní. Doplnilo je pak několik lamp, například od Lucie Koldové ve tvaru muffinů či netradiční barevné květiny značky Ateh.

Foto: Designblok

Některé lampy opravdu nešlo přehlédnoutFoto: Designblok

Foto: luciekoldova.com

Muffins se jmenují světla designérky Lucie KoldovéFoto: luciekoldova.com

Foto: archiv firem

Netradiční, ale krásná, taková byla světla značek Ateh a LasvitFoto: archiv firem

Který z vybraných dvaceti produktů nejvíce zaujal vás? A chtěli byste ho doma?

Reklama

Související témata:

Načítám