Hlavní obsah

Otcové, hurá! Máme dovolenou

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Každou pomoc čerstvá maminka uvítáFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Čerství otcové v pracovním procesu moc platní nebývají. Pobyt ženy v porodnici stráví oslavou a následným uklízením bytu, a když drobečka přivezou domů, jsou vykolejení a neschopní soustředit se na výkony v zaměstnání. Každá záminka pro úprk z práce je jim dobrá. Odteď už ale utíkat nemusejí!

Článek

Konečně se čeští tatínci dočkali. Vláda totiž schválila nový zákon, pokud projde legislativním procesem, který zřejmě již v průběhu příštího roku umožní otcům strávit doma po narození dítěte týden placeného volna. Státní rozpočet se sice trochu otřese, ale tenhle výdaj by se měl vyplatit. V západní Evropě je to běžná praxe již řadu desetiletí. Novopečení otcové získají trochu času pro rodinu, což by se podle psychologů mělo odrazit v jejím fungování a v užším sepětí otce s dítětem.

Týden za 7000 korun

Otec si bude moci vybrat týden dovolené do šesti týdnů od narození dítěte. Jeho pobyt s rodinou bude hrazen z nemocenského pojištění zhruba ve stejné výši jako se vyplácí peněžitá pomoc v mateřství. Otcové budou dostávat 70 procent z denního vyměřovacího základu, maximálně však 7000 korun za celý týden.

Otcovská dovolená nebude povinná, ale předkladatelé návrhu očekávají, že jí bude využívat 70-80 procent mužů. Možnost strávit první chvíle života s dítětem je jistě lákavá. Otec také bude mít příležitost okouknout, co takový jeden den mateřské „dovolené" obnáší. Aby se pak při příchodu z práce nedivil, co že tu ta partnerka vlastně celý den dělala.

Foto: samphoto.cz/jiunlimitedHodně práce? Vemte si dovolenou, tu mateřskou!Izolace je nepřirozená

„Týden není moc, ale nemusí pršet, jen když kape," říká pětatřicetiletý Vladimír a vzpomíná, jak mu na přivítání synka padla část dovolené, která mu chyběla, když chtěl být v létě s rodinou na chalupě. Neumí si představit, že by ženu po návratu z porodnice opustil a odešel do práce. „To by nebylo fér," říká. Pro matku je přítomnost otce v prvních dnech po porodu velkou posilou i z psychologických důvodů. Izolace s miminkem ve čtyřech stěnách je totiž nepřirozená. Narození dítěte bývalo vždy událostí, která se týkala celého klanu, k němuž matka patřila. Dokud se žilo v širších rodinách nebo ve venkovské pospolitosti, matka izolací netrpěla. Dnes to bývá právě pocit izolace, který maminkám jinak šťastný pobyt s dítětem v prvních měsících života ztrpčuje.

Příště si to vyměníme

Týdenní přítomnost otce u rodiny není samozřejmě ta pravá otcovská dovolená, jak ji známe třeba ze Švédska, nebo jak ji konec konců začínají praktikovat i čeští muži. Pravá otcovská dovolená znamená, že místo matky zůstává s dítětem doma otec, který přestane chodit do zaměstnání a pobírá rodičovský příspěvek. Ačkoli to zákon umožňuje již řadu let, jsou takoví otcové u nás dosud bílou vránou. Ale přibývá jich. A týden strávený s miminkem v jeho prvních dnech může být pro ně dobrou inspirací.

Reklama

Související témata:

Načítám