Hlavní obsah

Ovocné muffiny: Sladký moučník na 5 způsobů

Foto: Petr Makovička

Muffiny nejsou těžké a skvěle vypadajíFoto: Petr Makovička

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muffiny. Skvělá a vděčná klasika, která se dá péct snad na tisíc způsobů. My jsme dnes vybrali pět z nich. Všechny jsou sladké a do všech budete potřebovat čerstvé sezonní ovoce, jako jsou hrušky a jablka, nebo můžete použít zmražené zásoby z léta. A že jste ještě nikdy muffiny nepekli? Tak směle do toho. Naše recepty hravě zvládnou i kuchaři začátečníci.

Článek

Všechny recepty jsou psané na 12 kousků muffinů a všechny vám zaberou i s přípravou maximálně hodinku (přičemž půl hodinky se muffiny pečou v troubě samy:-). Zda je budete péct v papírových košíčcích, silikonových či keramických formičkách, nebo na plechu určeném přímo pro tyto malé bábovičky, záleží na vás. Já zvolila silikonové formičky a papírové košíčky. Nemusí se vymazávat ani vysypávat a pečivo z nich jde krásně vyjmout. Nedám na ně dopustit. Papírové košíčky jsou jen na jedno použití, zato silikon umyjete na rozdíl od některých plechů jednoduše v myčce.

Důležité je však formičky plnit vždy tak centimetr pod okraj, protože muffiny vám při pečení ještě trochu nabudou. Často můžete vršek před pečením také ozdobit tou pomyslnou třešinkou na dortu. Jestli to bude plátek ovoce, oříšek nebo lupínky z mandlí ponechávám na vašich chuťových pohárcích. Dozdobit lze muffiny ale samozřejmě i po upečení. Čokoládové můžete třeba rozříznout a promazat marmeládou, posypat lehce moučkovým cukrem nebo dochutit šlehačkou. U citronových a pomerančových lze jejich chuť podtrhnout ještě citronovou a pomerančovou polevou. Zkrátka fantazii se meze nekladou. Jak muffiny nazdobit třeba na dětskou party, se můžete inspirovat zde.

Teď už ale pojďme na našich pět prověřených tipů:

Čokoládové s višněmi

Potřebujete: 2 vejce, 200 ml smetany ke šlehání, 100 g másla, 200 g třtinového cukru, 200 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 50 g holandského kakaa, 80 g čokoládových čoček (prodávají se běžně v regálech se zdobením na pečení, ale lze je nahradit i rozlámanou hořkou čokoládou na vaření), 180 g višní (já použila zamrazené z léta).

Foto: Petr Makovička

Muffiny s višněmi přivanou vzpomínku na létoFoto: Petr Makovička

Postup přípravy: V jedné míse si rozšlehejte vejce se smetanou a přidejte rozpuštěné máslo. V druhé misce smíchejte cukr s prosátou moukou, práškem do pečiva, kakaem a čokoládovými čočkami. Přilijte tekutou směs a vše zlehka promíchejte, aby vzniklo těsto, které by nemělo být ani tekuté, ani příliš tuhé. Na závěr do něj přidejte višně a pomocí dvou polévkových lžic plňte košíčky, které vyskládejte na plech. Pečte v předehřáté troubě na 190 stupňů Celsia asi 30 minut. Zda je těsto upečené, zkontrolujete jednoduše špejlí. Na závěr můžete ještě lehce pocukrovat moučkovým cukrem.

Hruškové se sušenými švestkami

Potřebujete: 1 vejce, 150 g cukru krupice, 100 ml oleje, 1 kelímek bílého jogurtu, 250 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 hrušky, 50 g sušených švestek, 80 g čokolády na vaření.

Foto: Petr Makovička

Hruškové muffiny vás překvapí svou chutíFoto: Petr Makovička

Postup přípravy: Jako první si vyšlehejte vejce s cukrem do pěny a přidejte olej a bílý jogurt. Postupně přisypávejte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a nastrouhanou čokoládou. Nakonec velmi lehce vmíchejte oloupané hrušky se sušenými švestkami (pokud jsou příliš suché, krátce je spařte horkou vodou a nechte okapat) nakrájené na kostičky. Muffiny pečte ve formičkách v předehřáté troubě při teplotě 180 stupních Celsia asi 20–30 minut.

Pomerančové s polevou

Potřebujete: 2 vejce, 150 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 100 ml mléka, 100 ml oleje, 350 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, šťáva z dvou pomerančů, nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče.

Na polevu: 200 g cukru moučka, 3 lžíce pomerančové šťávy, cukrové zdobení v podobě perliček.

Foto: Petr Makovička

Muffiny jak pro malé princeznyFoto: Petr Makovička

Postup přípravy: Vejce vyšlehejte s cukrem krupice a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přilijte mléko, olej, pomerančovou šťávu a přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a pomerančovou kůrou. Opět jsem muffiny pekla na 180 stupňů Celsia asi 25 minut. Po vychladnutí bochánky potřete ještě pomerančovou polevou, kterou vytvoříte smícháním moučkového cukru s pomerančovou šťávou a dvěma lžícemi horké vody. Poleva by měla být tužší, aby nestékala, ale aby šla lehce natřít. Ihned zčerstva posypte barevným zdobením nebo můžete položit navrch tenoučký plátek pomeranče.

Jablečné s ořechy

Potřebujete: 1 vejce, 250 ml mléka,  150 ml oleje, 240 g třtinového cukru, 360 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 jablka, 2 lžičky skořice, 200 g sekaných vlašských ořechů, rozinky naložené v rumu (pokud nemáte, můžete přilít do těsta klasický panák rumu).

Foto: Petr Makovička

Podzimní kombinace, ořechy a rum, provoní celý bytFoto: Petr Makovička

Postup přípravy: V jedné misce smíchejte vejce, mléko, olej a cukr. Postupně pak přisypávejte prosátou mouku s práškem do pečiva a vše dobře spojte v těsto. Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky, které obalte ve skořici. Ty společně s vlašskými ořechy a rozinkami vmíchejte zlehka do těsta, kterým plňte košíčky. Pečte při 180 stupních Celsia opět asi půl hodiny.

Tip redakce: Pokud máte rádi moučníky s jablky, inspirujte se i v našich dalších článcích: Babiččiny recepty: Nákyp plný šťavnatých jablek nebo Jablková kuchařka. Vzhůru do pečení!.

Banánové s mandlemi a kokosem

Potřebujete: 2 vejce, 70 g másla, 1 menší bílý jogurt, 2 větší banány, 150 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 250 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 150 g sekaných mandlí, 100 g kokosu, mandlové lupínky na posypání.

Foto: Petr Makovička

Muffiny oceníte hlavně při nečekané návštěvěFoto: Petr Makovička

Postup přípravy: Nejprve nakrájejte a rozmačkejte banány vidličkou v bílém jogurtu. Vyšlehejte žloutky s cukrem krupice, vanilkovým cukrem a změklým máslem a vše smíchejte s jogurtem. Přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva, mandle a kokos a nakonec vmíchejte sníh z bílků. Muffiny posypte mandlovými lupínky, které zlehka do těsta vmáčkněte. Pečte na 180 stupňů Celsia také asi 25 až 30 minut.

Tak už máte svého favorita, nebo se pustíte do všech receptů? Dejte nám vědět, které muffiny to vyhrály u vás.

Reklama

Související témata:

Načítám