Hlavní obsah

Oxymetr je novou součástí domácích lékárniček

Foto: dreamstime.com

Nedostatečný příjem kyslíku si zpravidla pacient s nemocí covid-19 neuvědomujeFoto: dreamstime.com

Koronavirus ovlivnil vybavení domácností měřicími přístroji. Zatímco dříve někde chyběl i bezdotykový teploměr, dnes jsou běžné oxymetry. Domácí měření nasycenosti krve kyslíkem může zachránit život.

Článek

Nedostatečný příjem kyslíku si zpravidla pacient s nemocí covid-19 neuvědomuje. Ve chvíli, kdy dýchací obtíže již vnímá, může být pozdě. Epidemiologická opatření ztížila možnost zajít pro radu k lékaři. I domácí měření aktuálního okysličení krve čili saturace hemoglobinu kyslíkem rozhoduje třeba o kontaktování nemocnice. Oxymetr může zachránit život, přitom stojí méně než zmíněný bezdotykový teploměr.

Úbytek pár procent důvodem hospitalizace

U zdravého člověka by se nasycenost kyslíkem, hodnota SpO2, měla pohybovat mezi 94 až 100 %. Pokud hodnota klesne pod 94 %, je nezbytné kontaktovat praktického lékaře nebo nemocnici. U pacientů s nemocí covid-19 se hladina SpO2 může dostat až na 50 %, aniž by o tom vůbec věděli! SpO2 je tedy životně důležitý parametr, který se naštěstí dá snadno měřit i v domácích podmínkách oxymetry, jednoduchými přístroji, které se nasazují na prst.

Foto: Variopharma s.r.o

Pulzní oxymetr Depan M130 měří rychle a přesněFoto: Variopharma s.r.o

Pulzní oxymetr Depan M130 je novinkou. Pracuje rychle, je kompaktní a lehký. I s bateriemi váží asi 50 gramů, můžete jej tak mít stále u sebe. Během pár sekund zjistí nejen přesnou hodnotu nasycení krve kyslíkem, tepovou frekvenci (rozsah měření 25–250 tepů za minutu), ale i perfuzní index (PI). Ten udává podíl okysličené krve přicházející s každým novým srdečním tepem k celkovému množství krve i srdeční frekvenci. Vysoká přesnost měření přístroje Depan je ověřena klinickými studiemi. Oxymetr Depan M130 má certifikáty TUV a CE. Díky finanční nenáročnosti si jej může dovolit prakticky každá domácnost.

Měří okamžitě

Použití je jednoduché: Stačí vložit prst do zařízení, nehtem nahoru, a upevnit oxymetr na prst. Poté stisknete tlačítko pod displejem. Zařízení ihned zahájí práci a provede měření. Naměřené hodnoty přístroj prezentuje číselně i graficky – sloupcovým grafem (údery srdce) a pletysmografem. Pletysmografická křivka má svůj charakteristický tvar i velikost. Vlivem změny saturace tepenné krve kyslíkem se její tvar a velikost mění. Pulzní oxymetr Depan M130 umožňuje až šest režimů zobrazení naměřených výsledků. Jas OLED displeje lze nastavit, což zvyšuje jeho čitelnost, např. u starších osob. Po vyjmutí prstu se zařízení automaticky vypne po 8 sekundách, čímž šetří baterie.

Foto: Variopharma s.r.o

Použití oxymetru je jednoduchéFoto: Variopharma s.r.o

Značka Depan nabízí i další zdravotnické prostředky, např. bezdotykový teploměr nebo inhalátor. Inhalátory mohou ulevit i od některých příznaků covidu. Více o značce Depan na variopharma.cz. Výrobky Depan poptávejte v lékárnách a na lékárenských e-shopech, například benu.cz, drmax.cz nebo biotika.net.

Reklama

Načítám