Hlavní obsah

Ozdoby na stromeček? 6 levných tipů

Foto: Ondřej Kroutil

Vlastnoručně vyrobené ozdoby potěší víc než ty kupovanéFoto: Ondřej Kroutil

Reklama

Ušetřete za předvánoční nákup aneb Vyrobte si s námi originální ozdoby na stromeček za pár kaček. Že si pamatujete jen dávné řetězy z barevných kroužků papíru? Nevadí! Vlastně jde jen o nápad. A my vám jich v našem videu předkládáme hned šest!

Článek

Pár šišek, barevná lepenka, tavicí pistole, bohatá fantazie a krásné originální dílo je na světě. Nevěříte? Dokážeme vám to v naší videoreportáži. A pozor, tyhle efektní ozdoby zvládnou i malé děti! Inspirujte se zde:

Vánoční hvězda ze starého balicího papíru

Neradi něco vyhazujete? Máte doma staré slaměné nebo dřevěné ozdobičky, které už sotva na stromeček kdy pověsíte? A chcete zároveň držet krok se současnými trendy? Žádný problém. Udělejte si zbrusu nové ozdobičky s použitím těch starých. Tvar je čistě na vás. Záleží, jaký vánoční motiv si zvolíte. Já jsem si vybrala hvězdu. Základ této ozdoby tvoří vánoční balicí papír.

Budete potřebovat: Balicí papír, vteřinové lepidlo nebo tavicí pistoli, starou slaměnou ozdobu ve tvaru hvězdičky, drobné kamínky nebo cokoli najdete doma a nůžky.

Postup: Nejprve si vyrobte šablonu hvězdy. Já jsem ji dělala podle pravítka a kružítka. Šablonu pak obkreslete na balicí papír dvakrát. Je třeba hvězdy slepit k sobě, aby byla ozdoba oboustranná. Na ni pak jednoduše vrstvěte podle nálady další přízdobu. Stará slaměná ozdoba měla i poutko, takže jsem nemusela řešit následné zavěšení na stromeček.

Můj tip: Barvu papíru jsem zvolila podle toho, v jakém stylu budou naše letošní Vánoce. Můžete tak jít perfektně s dobou.

Spirálové stromečky z lepenky

Jednoduchou a velmi efektní ozdobou jsou malé spirálovité stromečky. Mohou se dělat z barevného papíru nebo barevné lepenky. Já jsem si vybrala druhou variantu a ještě přidala další ozdoby. Tohle hravě zvládnou i děti chodící teprve do školky.

Budete potřebovat: Zelený (barevný) papír nebo lepenku, kružítko, vteřinové lepidlo nebo tavicí pistoli, korálky či flitry, nůžky, lesklý papír na hvězdu a šňůrku na zavěšení.

Postup: Kružítkem si nakreslete kruh o průměru asi 5 až 7 centimetrů. Pak buď můžete tužkou předkreslit spirálu, nebo se rovnou pusťte do stříhání jako já. To ale děti samy nezvládnou. Spirála se vystřihne až ke středu. Navrch se nalepí blýskavá hvězdička a dírkou se protáhne poutko z ozdobného provázku na zavěšení. Stromeček je pěkně plastický. A nezapomeňte, že při tvorbě ozdob se dají úžasně pilovat vánoční koledy!

Můj tip: Spirálu dozdobte flitry, korálky a podobně. Bude to vypadat ještě mnohem plastičtěji. Použít se dají i blýskavé samolepky.

Šišková princezna

Z přírodních materiálů se dělají ozdoby nejlépe. Téměř nic to nestojí a výroba je tak snadná. Takže až příště půjdete s dětmi do lesa, nezapomeňte si nasbírat, co vám padne do oka. Skvělé jsou šišky, žaludy, větvičky, chvojí, kamínky, peříčka a podobně. Já jsem použila šišku a vytvořila z ní pohádkovou princeznu.

Co budete potřebovat: šišku, zlaté flitry ve spreji, malou červenou kouličku na hlavičku (dá se použít i žalud nebo korálek, ale pak musíte vymyslet poutko), zelený filc na límec, kousek ozdobné stuhy na vlásky, dekorativní hvězdičku, vteřinové lepidlo nebo tavicí pistoli, nůžky, ozdobný provázek na zavěšení a drobné ozdoby na šatičky.

Postup: Šišku postříkejte zlatými flitry. Navrch přilepte kouličku místo hlavičky. Tu pak ozdobte vlásky z ozdobné stužky, stačí opravdu kousek a nůžkami zvlnit. Opět používejte metodu vrstvení pomocí lepidla nebo tavicí pistole. Ze zeleného filcu vystřihněte hvězdičku a nalepte ji pod kouličku jako límec. Přesný postup uvidíte spolu s dalšími nápady ve videoreportáži. Vlásky zakryjte ozdobnou dekorativní hvězdičkou. Opět můžete používat barvy, které vám ladí s interiérem nebo se nesou v duchu letošních Vánoc. Šaty (tělo šišky) ozdobte připravenými doplňky. Já použila červená blýskavá srdíčka. Nakonec zavažte ozdobný provázek.

Můj tip: Nezapomeňte šaty ozdobit i zezadu, ozdoba nikdy nezůstane otočená jen z jedné strany. Ke zdobení můžete použít speciální sady ozdobných prvků, které se prodávají v papírnictví. Můžete si vybrat z různých barev. Sady obsahují korálky, knoflíky, filcové ozdoby, třpytivé flitry, roztodivné tvary vánočních symbolů z různých materiálů a podobně. Sada stojí 65 korun a dá se využít i ke zdobení vánočních dárků nebo při výrobě jiných dekorací.

Foto: Ondřej Kroutil

Děti mají ze svých ozdob radostFoto: Ondřej Kroutil

Nikde není psáno, jak by měl ten váš stromeček vypadat, ozdobit se dá prakticky čímkoli. Někdy i malá paráda nadělá hodně muziky a v  jednoduchosti je krása.

Milé čtenářky, pochlubte se ostatním svými vlastnoručně vyráběnými ozdobami. Pošlete nám je, vystavíme je ve fotogalerii.

Reklama

Související témata:

Načítám