Hlavní obsah

Padají vám vlasy? Zjistěte proč!

Foto: shutterstock.com

Vypadávání vlasů trápí spoustu ženFoto: shutterstock.com

Reklama

Ačkoliv se to nezdá, ženy trpí vypadáváním vlasů častěji než muži. Máme ale to štěstí, že se u nás projevuje v daleko menší míře a zpravidla jen krátkodobě. Trápí tento problém i vás? Podívejte se, čím by to mohlo být a jak s touto nepříjemostí zatočit!

Článek

Zdravé ženě vypadne až 100 vlasů denně (po mytí to může být daleko více), takže nepanikařte, pokud jich máte po česání plný kartáč. Tato situace je běžná zejména na jaře a na podzim.

Nejčastější příčiny

  • hormonální změny
  • zvýšená či snížená funkce štítné žlázy
  • dědičnost (převážně u mužů)
  • nevhodná strava
  • špatný krevní oběh

Padání vlasů postihuje také přísné dietářky, kterým chybí zásadní živiny. Další důvod může být i psychická nepohoda. Máte za sebou období plné stresu? Pak je možné, že budete vlasy ztrácet 2 - 3 měsíce poté. Stejně silně může zapůsobit i prožité trauma nebo šok.

Ženám padají vlasy ve větší míře i po porodu. Většinou se ale jedná pouze o první půlrok, pak by měly obtíže ustat. Týká se to i období menopauzy, kdy v těle klesá hladina estrogenu. Pokud potíže trvají, může pomoci hormonální léčba.

Foto: shutterstock.com

Při mytí si vlasy necuchejteFoto: shutterstock.com

Nepoškozujte je ještě více!

Vlasovým kořínkům můžete uškodit i vy sama – každodenním fénováním, žehlením, kulmováním, ale i těsnými culíky. Dále nevhodně zvolenou vlasovou kosmetikou a agresivními barvami na vlasy.

Zdravá musí být především pokožka vaší hlavy. Zapomeňte proto na silné drbání při mytí, sušení a používání hrubých kartáčů. Používejte jemné šampony z lékárny a pořiďte si bylinné tonikum, se kterým hlavu pomasírujte a prokrvte. Účinná jsou i kofeinová tonika, například Plantur 39.

První pomoc

Pokud vás padání vlasů postihlo poprvé, je možné, že postačí pouze doplnění vitaminů. Ujistěte se proto, že tělu dodáváte veškeré potřebné živiny. Dbejte na dostatek železa, vitaminu B, A a selenu. Ale pozor - vypadávání vlasů může vzniknout jak nedostatkem těchto vitamínů, tak i příliš vysokou dávku posledních dvou jmenovaných. Vsaďte na doplňky, které jsou zaměřené přímo na problém padání vlasů, například Revalid.

Foto: shutterstock.com

Pokud vlasy ubývají, navštivte lékařeFoto: shutterstock.com

Dobré jsou i přírodní odvary - například kopřivový. Jak na něj? Kopřivy povařte ve vodě asi třicet minut. Nechte vychladnout a přidejte 1/4 litru octa. Opláchněte s ním umyté vlasy. Stejně dobře vám poslouží i zázvor.

Pokud máte méně vlasů, pomůže vám i šikovný střih, který dodá optický objem. Ideální jsou kratší, zajímavě sestříhané účesy.

Kdy vyrazit k lékaři?

Jestliže naše pravidla dodržujete a vlasy stejně ubývají, zajděte k lékaři. Pomůže vám zjistit příčinu. Je možné, že vám jen nevyhovují některé léky, které užíváte. Odborník vám může předepsat hormonální léčbu, potravinové doplňky, vlasové tinktury, ale i vitamin B12 v injekcích. Zároveň vyloučí zmíněné poruchy štítné žlázy, cukrovku, lupénku, nebo i nádorová onemocnění. Proto s jeho návštěvou neotálejte!

Reklama

Související témata:

Načítám