Hlavní obsah

Partner plánovač vs. volnomyšlenkář. Po boku kterého je to lepší?

Foto: Thinkstock

Plánuje váš partner vše do detailů, nebo nechává věci jen tak plynout? Co je asi horší?Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Magda žije s mužem, který nic nenechá náhodě a vše plánuje. Jitčin partner naopak žije tak, jak je zrovna potřeba. V čem jsou jejich výhody a nevýhody? A dá se s jejich povahou něco dělat?

Článek

Jsou to dva druhy mužů – chronický plánovač a volnomyšlenkář, který naopak jakékoli plány odmítá. Jak se s takovými muži žije, na co je potřeba se s nimi připravit a s čím počítat?

Jako oheň a voda

Pětatřicetiletá Magda si na svého manžela „plánovače“ nestěžuje, ale přiznává, že občas je to s ním těžké. „Jakákoli nečekaná událost ho naštve. Zpožděné letadlo, když vyrážíme na dovolenou, děti, co se loudají s jídlem, i když on už chtěl být na cestě na výlet. Občas je to trochu zbytečný stres,“ říká Magda.

Naopak Jitka si s tímhle starosti dělat nemusí, její partner totiž neplánuje nic a nečekané situace vlastně miluje. „Připadá mi jak malé dítě, které si užívá dobrodružství. Jednou nám na dovolené ztratili kufry, já byla na prášky a on skákal radostí. Občas je to ale těžké, protože něco se prostě plánovat musí. A tak to dělám já, a pak se jen modlím, aby on dohodu dodržel,“ popisuje Jitka.

Plánovač představuje jistotu

Je asi jasné, že největší výhodou života s plánovačem je spolehlivost. „Ta jistota a stabilita může být příjemná. Tihle muži většinou dodržují sliby, chodí včas, je na ně po všech stránkách spolehnutí,“ říká kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

Foto: Thinkstock

Třeba výlet, který je spontánní, může být občas fajnFoto: Thinkstock

Pro spoustu žen může být velkým kladem i to, že jeho plány se týkají i vašeho společného života. S ním máte jasno v tom, že s vámi počítá. Má představu o tom, jak vyřešit bytovou otázku, kdy založit rodinu, jak to vše zvládnout finančně a veškeré své jednání těmto rodinným projektům podřizuje.

Má to samozřejmě i své nevýhody. „Jenže s tímhle mužem je každá minuta naplánovaná a to, co není v plánu, si neumí užít,“ tvrdí kouč partnerských vztahů Aleš Kalina. V kostce se dají negativa chronického plánovače shrnout následovně:

  • Vztahu chybí jiskra – Tam, kde není spontánnost, bývá leckdy poněkud nuda.
  • Pocit nedůležitosti – Partnerka může po čase mít dojem, že je jen kolonkou v jeho diáři, že pro něj není příliš důležitá.
  • Stres– Ať plánujete, jak chcete, život vám občas přesto naservíruje věci, které nelze předvídat. A to znamená pro tenhle typ mužů obrovský stres, který nebudou prožívat jen oni, ale i jejich nejbližší.

Až moc nad věcí

Volnomyšlenkáři bývají sexy! „Jsou veselí, živočišní, umí si užívat života,“ popisuje Lenka Černá. Život s nimi rozhodně není nuda, naopak bývá plný dobrodružství. „Ta nahodilá pestrost, život v přítomnosti a oddávání se tomu, co zrovna přijde, bývá výhodou,“ tvrdí Aleš Kalina.

Foto: Thinkstock

Když se na dovolené cokoli zvrtne, pro plánovače je to pohromaFoto: Thinkstock

I tady jsou ale nevýhody:

  • Nespolehlivost – Nepočítejte, že tenhle chlap přijde někdy včas, raději se nespoléhejte na jeho sliby a buďte spíš příjemně překvapené, když to vyjde.
  • Žádná budoucnost – Přemýšlíte o dětech, o pořízení bytu a podobně? S ním nepočítejte, on počká, jak se to vyvine. Může to být dost děsivé.
  • Chaos– Připravte se, že ve vašem životě bude dost často chaos. Váš partner teď dostane nápad a okamžitě ho začne realizovat.

Lze se dohodnout

Jedno mají ale oba typy mužů společné. Pokud svou partnerku milují a stojí jim za to, mohou své povahové rysy alespoň trochu potlačit, tak nějak obrousit. „Nelze ale nikoho nutit, musí se chtít partnerce sám přizpůsobit,“ varuje Lenka Černá.

Když si ale otevřeně promluvíte, vytvoříte určité dohody, může z toho vzniknout příjemný kompromis. A i chronický plánovač může na záda hodit batoh a vyrazit stanovat na místo, o kterém nic neví a netuší, co ho tam čeká.

A co vy? Máte doma plánovače, nebo týpka nad věcí?

Načítám