Hlavní obsah

Pečeme cukroví s Hankou: Kokosové střapáčky

Foto: Ondřej Hošt

Kokosové střapáčky jsou Hančiným oblíbeným cukrovímFoto: Ondřej Hošt

Reklama

Stejně jako mezi klasické druhy cukroví patří různá oříšková těsta, neměl by chybět ani aspoň jeden druh s tropickým ořechem – kokosem. A střapáčky jsou ta správná volba!

Článek

V dalším díle našeho seriálu s recepty na vánoční cukroví pro vás máme tip na klasické kokosové střapáčky. Loni se po něm mnoho lidí v diskusích ptalo a my už ho nestihli zařadit, tak to nyní napravujeme a přinášíme vám recept i s podrobným foto návodem a tipem na zdobení. Hurá do pečení!

Na plný plech naplněného cukroví potřebujete:200 g hladké mouky plus trochu na podsypávání, 200 g tuku (másla nebo rostlinného tuku na pečení), 80 g cukru moučka, 200 g strouhaného kokosu, 1 vejce a 2–3 lžíce kakaa.

Na krém potřebujete: stejné ingredience jako na máslový krém do oříškových košíčků, stačí ho ale poloviční dávka, a navíc přidejte asi hrst strouhaného kokosu.

Na polevu si připravte: 100 g hodně tmavé čokolády na vaření nebo rovnou hořké čokolády s min. 40 % kakaa (kakaové sušiny) a lžíci tuku na její rozředění.

Foto: Ondřej Hošt

Připravte si pořádnou dávku strouhaného kokosuFoto: Ondřej Hošt

Na zdobení je třeba trocha strouhaného kokosu. Na střapáčcích vypadají krásně také cukrové vločky, které koupíte v obchodech v policích s cukrářským zdobením.

Na pracovní plochu prosajte mouku, přidejte taktéž prosáté kakao a moučkový cukr, na kousky nakrájený a lehce povolený tuk, vajíčko a kokos. Všechny ingredience důkladně propracujte v hladké těsto, které nechte aspoň půl hodiny odležet v chladu.

Foto: Ondřej Hošt

Nejlépe střapáčkům sluší tvar hvězdičekFoto: Ondřej Hošt

Troubu zapněte na 180 stupňů. Pracovní plochu lehce poprašte hladkou moukou a těsto rozválejte na plát silný asi 2–3 milimetry. Pak vykrajujte různé tvary, vzhledem ke zdobení vypadají krásně hvězdičky (i různých velikostí), kosočtverečky nebo kosodélníčky. Ty klaďte vedle sebe na plech a pečte podle typu trouby asi 8–10 minut.

Cukroví nechte zcela vychladnout a polovinu ho naplňte krémem. Pak kousky přiklopte, nechte ztuhnout a máčejte v polevě. Tu připravíte jednoduše rozpuštěním čokolády a kousku tuku nad parou.

Foto: Ondřej Hošt

Naplněné cukroví máčejte v tmavé polevěFoto: Ondřej Hošt

Ještě neztuhlou čokoládu posypte podle fantazie kokosem (můžete celou plochu, nebo jen kousky) a případně i cukrovými vločkami.

Foto: Ondřej Hošt

Šťastné a kokosové!Foto: Ondřej Hošt

Jak zdobíte cukroví vy? Napište nám do diskuse pod článkem nebo nám pošlete svoje fotky na e-mail jana.ch@prozeny.cz. Ty pak zveřejníme na našich facebookových stránkách a vybrané oceníme malým dárkem.

Vizáž: Michaela Kramná (MA-DA Makeup Network)

Reklama

Související témata:

Načítám