Hlavní obsah
3,8
(41)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Pomalé pečení masa při nízkých teplotách vykouzlí křehké, šťavnaté maso, které odpadává od kostí. Takhle upravená krůtí stehna chutnají i těm, jimž se jinak zdají suchá. Kromě chvíle pozornosti, kterou jim věnujete před pečením, se „dělají sama“.

15 min.
Příprava
2 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Maso
  • 2 ks krůtích stehen
  • 8 stroužků česneku
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Příloha
  • 300 g dlouhozrnné rýže
Článek

Postup

01.

Krůtí stehna pečlivě omyjte, odstraňte všechny zbytky peří a osušte. Oloupejte česnek a stroužky rozkrojte po délce na čtvrtiny. Z rozmarýnu oberte lístky.

02.

Předehřejte troubu na 140 stupňů. Ostrým nožem udělejte do stehen hluboké zářezy a do každého zasuňte česnek a pár jehliček rozmarýnu. Jemně osolte a opepřete. Vložte do pekáče, podlijte asi 2 dl vody, přikryjte alobalem a pečte přibližně dvě hodiny (velká stehna i dvě a půl hodiny).

03.

Zvyšte teplotu na 180 stupňů a odstraňte alobal. Za častého podlévání výpekem dopečte stehna do barvy – bude to trvat asi půl hodiny. Případně podlijte ještě trochou vody.

04.

Hotové maso nechte asi deset minut odpočinout. Při porcování odstraňte šlachy. Jako příloha se hodí vařená rýže nebo bramborová kaše.

Tip

Ke krůtě do pekáčku můžete přidat dva plátky špeku, výpek je tak chutnější.

Máte rádi krůtí maso? Vyzkoušejte kuličky v rajské omáčce nebo polévku s kukuřicí.

Související témata:

Načítám