Hlavní obsah

Rychlé krůtí chili con carne

Hodnocení:
(26)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Dietní krůtí maso, syté fazole a voňavá rajčatová omáčka s paprikami a cibulí. Zní to dobře? Pikantní chili con carne uvaříte v jednom hrnci, a když použijete zdravější světlé maso místo hovězího, uvařeno máte za dvacet minut. A připravte ho klidně více, protože nejlepší je až druhý den!

Ingredience pro:
6 porcí
  • 2 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g mletého krůtího masa
  • 2 papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • chilli
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 plechovka krájených loupaných rajčat
  • 2 plechovky červených fazolí
  • 1 hrst mražené kukuřice
  • 2 kostičky hořké čokolády
  • 140 g rajčatového protlaku
  • pepř
  • sůl
Článek

Postup

Krok 1: Najemno pokrájenou cibuli (dvě střední nebo jednu velkou) osmažte na troše oleje dosklovata, přidejte maso a vařečkou ho rozdělujte na menší kousky. Nechte ho ze všech stran zatáhnout.

Krok 2: Přidejte na proužky pokrájené papriky (dala jsem žlutou a červenou), nasekaný česnek a všechno koření: římský kmín, papriku, oregano a dle chuti i chilli – čerstvé či sušené. Pořádně osolte, vmíchejte rajčata, fazole, 400 ml vody a protlak a asi patnáct minut duste doměkka.

Krok 3: Vmíchejte kukuřici a čokoládu (tu určitě nevynechejte, jídlo krásně doladí), ještě chvilku prohřejte a případně dochuťte čerstvě mletým pepřem a solí.

Krok 4: Podávejte jen tak, s rýží, bramborami nebo pečivem. Přidat můžete i strouhaný sýr, řecký jogurt nebo kysanou smetanu, čerstvé chilli a bylinky (petržel či koriandr). Chili je nejlepší druhý den, když se odleží a chutě se hezky propojí.

Co vaříte, když nemáte moc času, ale zároveň se nechcete odbýt polotovary?

ynezorPumanzeSaNyknalC