Hlavní obsah

Pečení s tvarohem: Zkuste naše moučníky!

Foto: Greta Blumajerová

Pusťte se do pečení, které nemůže skončit špatně. S tvarohem!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máme pro vás hádanku! Je krásně vláčný, ani trochu suchý, najdete v něm zpravidla rozinky a skvěle se hodí ke kávě. Co je to? No přece jeden z dnešních tvarohových moučníků! Ochutnáte?

Článek

Závin, tvarohové kostky a strouhaný koláč. Recepty na tyhle tři výtečné moučníky jsme si pro vás dnes připravili. Závin nadchne milovníky kynutého těsta, strouhaný koláč ty, kdo si v kuchyni rádi hrají, a kostky zase ty z vás, kteří rádi pečou s minimem cukru. Tak vzhůru do toho!

Kynutý závin

Na jeden závin potřebujete: 100 ml mléka, lžičku cukru, 21 g kvasnic, 300 g polohrubé mouky, 1 lžíci cukru krupice, 1 vejce, 65 g másla, špetku soli. Na náplň: 250 g měkkého tvarohu, 50 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, půl sáčku vanilkového pudinkového prášku, 1 vejce, hrst rozinek, hrst plátků mandlí, rozšlehané vejce na potření.

Foto: Greta Blumajerová

Na uvnitř schované dávce tvarohu si pochutnáte!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Mléko zahřejte, rozmíchejte v něm lžičku cukru, přidejte rozdrobené kvasnice a nechte vzejít kvásek. Ten poté přidejte k mouce, cukru, vejci, rozpuštěnému máslu a soli. Vypracujte vařečkou vláčné hladké těsto a nechte ho 45 minut kynout na teplém místě.

Mezitím připravte náplň. Tvaroh smíchejte s cukrem, přidejte vanilkový cukr, pudinkový prášek, vejce a rozinky. Vykynulé těsto zlehka rozválejte na pomoučněném vále na obdélník o síle asi půl centimetru, rozprostřete na něm náplň a těsto zaviňte podobně jako štrúdl. Závin potřete vejcem, posypte plátky mandlí a pečte při 180 stupních Celsia 35–40 minut.

Strouhaný tvarohový koláč

Na formu o průměru 21 cm potřebujete:2 vejce, 100 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 500 g měkkého tvarohu. Na těsto: 3 lžíce mléka, 125 g hery, 200 g polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, 3 lžíce kakaa, lžičku kypřicího prášku, 1 sáček vanilkového cukru.

Foto: Greta Blumajerová

Strouhaný koláč je krásně nadýchanýFoto: Greta Blumajerová

Postup: Začněte těstem. Do mísy nasypte mouku, přidejte kypřicí prášek, cukr, kakao i vanilkový cukr a sypké suroviny promíchejte. Pak doplňte mléko a změklou heru a rukama vypracujte tužší těsto podobné tomu na cukroví. To zabalte do igelitového sáčku a vložte na 15 minut do mrazáku.

Mezitím nachystejte náplň. Oddělte žloutky od bílků, z bílků vyšlehejte sníh a žloutky utřete s cukrem, vanilkovým cukrem a nakonec i tvarohem. Sníh pak už jen vařečkou do náplně zlehka vmíchejte. A můžete kompletovat! Ztuhlé těsto rozdělte na poloviny a nastrouhejte je nahrubo. Hoblinkami zasypte dno koláčové formy první polovinou, zalijte náplní, posypte zbytkem těsta a vložte do trouby – při 180 stupních Celsia pečte 35 minut.

Tvarohové kostky s müsli

Potřebujete: lžíci medu, 4 lžíce hrubé mouky, špetku skořice, 12 lžic pečeného čokoládového müsli, 500 g měkkého tvarohu, hrst rozinek, 1 vejce.

Foto: Greta Blumajerová

Upéct se dá i s minimem mouky a cukru. Tady je důkaz!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Tvaroh smíchejte s medem, přidejte skořici, vejce, rozinky, mouku a nakonec i müsli. Těsto nechte dobře spojit a naplňte jím formu vyloženou pečicím papírem (ideální rozměry jsou 15x15 cm). Vložte do trouby rozpálené na 180 stupňů Celsia asi na 30 minut. Vychladlý plát pak krájejte na proužky nebo čtverce.

A jaké koláče nebo moučníky děláte z tvarohu vy?

Reklama

Načítám