Hlavní obsah

Pečujte o jahodník na podzim. Zjara se vám odmění!

Foto: Jurga Jot; Shutterstock.com

Foto: Jurga Jot; Shutterstock.com

Reklama

Pěstujete si vlastní lahodné jahody? Není divu. Tohle afrodiziakum plné vitaminu C je prvním ovocem, které zahrada na jaře nadělí. O příští úrodu ale začněte pečovat už teď, na podzim.

Článek

Jahodníky jsou náročné, ale sladká odměna za úsilí stojí. Po sklizni poslední jahody jste si dál tohoto záhonu nevšímali… Na zahradě bujely cukety, ochutnávali jste první mrkev, sklízeli plné hrsti listové zeleniny. Jahodník se mezitím rozrostl do malé džungle, nové výhonky si asertivně našly cestu a zakořenily, kde se dalo. Kde začít, abyste dali jahodníku to nejlepší?

Podzimní hýčkání

Půda v jahodovém záhoně je udusaná a zcela zakrytá jahodovými listy. Sem tam rostou kopřivy, svlačce nebo bodláky. Některé listy jsou suché. Začněte tím, že vytrháte plevel a odstraníte uschlé lupeny. Jestli se vám jahody bujně rozrostly, protrhejte je – z mladých „výrůstků“ si můžete vzít sazenice pro založení nového jahodového záhonu.

Bujný jahodník se nebojte na podzim protrhat pořádně. Velkopěstitelé jahod se s ním moc nepářou a hned po sklizni neváhají staré listy jednoduše posekat. Do podobného opatření se už nepouštějte – jahodníky by do zimy nestačily znovu obrazit a nebyly by dobře připravené na zazimování.

Na jahodovém záhoně nakypřete půdu. Jestli je moc suchá, což by po letošním létě nebylo vůbec překvapivé, napřed ji zavlažte, bude se vám snadněji pracovat. Jahody byste vůbec měli pravidelně zalévat, a to i po sklizni. S vodou je to komplikované a je potřeba jinde, ale čas od času na jahody přece jen myslete, i když zrovna neplodí. Má to svůj důvod – jahodník koření jen mělce a málo vláhy ho snadno poškodí.

Živiny pro jahody

Na podzim, až budete zarývat hnůj do záhonů, pamatujte i na jahodník, zvlášť pokud jste mu živiny nedopřáli hned po sklizni. Přihnojovat můžete do konce října, ale od září už si odpusťte přípravky s vysokým obsahem dusíku a hořčíku. Vhodná jsou naopak hnojiva s vápníkem, fosforem nebo draslíkem.

Z přírodních hnojiv obsahuje draslík a fosfor slepičinec. Můžete ho střídmě přidat do zálivky na jahody. Slepičinec vložte do kbelíku, zalejte vodou tak 10 cm nad hmotu, přikryjte a nechejte asi 14 dní kvasit. Potom nařeďte asi v poměru 1 díl nálevu na 10 dílů vody. Slepičincové hnojivo se prodává i již hotové ve formě granulí.

Jahodám prospěje i mulčování – můžete jim připravit podestýlku z posekané trávy nebo slámy, kterou posbíráte na poli.

Zazimování jahodníku

Nemusí to dlouho trvat a uhodí první mrazíky. Jestli jste zakládali nové jahodové záhony, rostlinky nejsou ještě dostatečně silné, proto je přikryjte chvojím, třeba smrkovými větvemi. Mezi jahodníky můžete nastlat kompost nebo trávu, což zároveň poslouží i jako hnojivo. Před mrazem jahody ochrání také netkaná textilie.

Foto: ; Shutterstock.com

Foto: ; Shutterstock.com

Založení jahodového záhonu na podzim

Nejlepší úrodu jahodníky dávají druhý rok. Po pár letech se proto vyplatí jahodový záhon obnovit. Na podzim vám rostliny samy připraví malé sazenice, proto je využijte a jahodový záhon rozšiřte nebo připravte nový.

  • Jahodníkům svědčí mírně kyselé půdy. -
  • Vyberte slunné a kryté stanoviště. -
  • Jahodám se nebude dařit v tmavých koutech zahrad. -
  • Výhodné je zasadit jahody po bramborách. -
  • Do půdy můžete zarýt kompost. -
  • Záhon by měl být snadno přístupný z různých stran. -

Jahodový záhon můžete vybavit černou netkanou textilií. Má to své výhody – usnadňuje vám práci při pletí (eliminuje výskyt bodláků, kopřiv a dalšího plevele), zároveň i izoluje a snižuje riziko uhnívání jahůdek, které jsou jinak v přímém kontaktu s vlhkou půdou. Netkaná textilie se prodává v různých rozměrech i kvalitách – zvolte silnější a kvalitnější, ať se vám při práce netrhá. Nezapomeňte ji po napnutí zajistit (prodávají se speciální kolíky a úpony, stačí ale i obyčejné cihly nebo kameny).

Pro výsadbu vybírejte zdravé a silné sazenice – nejlepší bývají ty, které rostou nejblíže mateřské rostlině. Při výsadbě by srdéčko sazenice mělo vyčnívat těsně nad povrch půdy. Jahodníky vysazujte do sponu zhruba 30 cm. Jestli sázíte do netkané textilie, udělejte ostrým nožíkem vždy křížek a do něho rostlinku vysaďte. Jahody po výsadbě pořádně zalejte.

A v zimě, až opravdu uhodí mrazy?

Nechte jahodník odpočívat. Občas zkontrolujte, jestli peřina z chvojí pořád dobře drží. Odpočívejte i vy. A těšte se na úrodu, na první jarní paprsky a tu nádhernou sladkou a opojnou chuť vlastních jahod.

Potom přijde čas vyrobit si třeba vlastní lahodný jahodový sirup  nebo například jahodové obláčky, které se rozplývají na jazyku.

Reklama

Načítám