Článek
Postup
01.
Pěnu musíte vzhledem k dlouhému chlazení začít dělat alespoň s tříhodinovým předstihem. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh a postupně do něj zašlehejte 100 g cukru, zbytek přijde do omáčky. Žloutky smíchejte se semínky z vanilkového lusku a rumem a metličkou je vyšlehejte do pěny. Do té pak přidejte rozpuštěnou (ale zchladlou) čokoládu, smetanu ke šlehání a bílkový sníh. Připravenou pěnu narovnejte do misky, uhlaďte její povrch a dejte ji aspoň na 3 hodiny chladit do lednice.
02.
Mezitím si připravte višňovou omáčku. Zbylých 50 g cukru nechte na pánvi zkaramelizovat, přidejte višňový džus a koření a nechte na mírném plamenu vařit asi 15 minut. Škrob rozmíchejte v malém množství vody a vmíchejte ho do svařené omáčky. Tu pak přelijte přes síto, případně dochuťte citronem.
03.
Hotovou omáčku nalijte do hlubokého talíře či misky, přidejte pár třešní nebo višní a doprostřed naservírujte kousek ztuhlé čokoládové pěny. Dezert nezapomeňte dozdobit nastrouhanými hoblinkami čokolády!