Hlavní obsah
Foto: Lindt

Foto: Lindt

Také máte v chladném počasí zvýšenou chuť na sladké? My rozhodně ano. Zkuste proto i vy náš dnešní recept na čokoládovou pěnu s višňovou omáčkou, kterou si uděláte radost.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Pěna
  • 200 g čokolády 70%
  • 5 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 100 g cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 125 g smetany ke šlehání
Omáčka
  • 250 g višní
  • 50 g cukru
  • 400 ml višňového džusu
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 1 ks skořice
  • 3 hvězdičky badyánu
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • citronová šťáva
Článek

Postup

01.

Pěnu musíte vzhledem k dlouhému chlazení začít dělat alespoň s tříhodinovým předstihem. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh a postupně do něj zašlehejte 100 g cukru, zbytek přijde do omáčky. Žloutky smíchejte se semínky z vanilkového lusku a rumem a metličkou je vyšlehejte do pěny. Do té pak přidejte rozpuštěnou (ale zchladlou) čokoládu, smetanu ke šlehání a bílkový sníh. Připravenou pěnu narovnejte do misky, uhlaďte její povrch a dejte ji aspoň na 3 hodiny chladit do lednice.

02.

Mezitím si připravte višňovou omáčku. Zbylých 50 g cukru nechte na pánvi zkaramelizovat, přidejte višňový džus a koření a nechte na mírném plamenu vařit asi 15 minut. Škrob rozmíchejte v malém množství vody a vmíchejte ho do svařené omáčky. Tu pak přelijte přes síto, případně dochuťte citronem.

03.

Hotovou omáčku nalijte do hlubokého talíře či misky, přidejte pár třešní nebo višní a doprostřed naservírujte kousek ztuhlé čokoládové pěny. Dezert nezapomeňte dozdobit nastrouhanými hoblinkami čokolády!

Související témata:

Načítám