Hlavní obsah

Pěstujete doma aloe vera? Vyrobte z ní hojivý gel, detoxikační likér či sirup

Foto: Lucky Business; Shutterstock.com

Foto: Lucky Business; Shutterstock.com

Reklama

Roste vám doma v květináči aloe vera? A jediný způsob, jak jejich blahodárných účinků využíváte, je zklidnění pokožky po štípnutí hmyzem? To je věčná škoda. Máme pro vás několik zajímavých receptů.

Článek

Aloe vera neboli aloe pravá je tradiční léčivou rostlinou od nepaměti. V dnešní době je běžnou složkou nejrůznějších kosmetických přípravků. I v domácích podmínkách si ovšem můžete připravit detoxikační likér či pleťovou vodu na aknózní pleť.

Zázrak přírody

Aloe vera je přímo zásobárna látek, které příznivě ovlivňují lidské zdraví. Obsahuje například kyselinu listovou, vitaminy E, skupiny B (B2, B3, B5, B6, B12) a v neposlední řadě také vitamin C. Tato léčivka je také bohatá na minerály, patří mezi ně například vápník, draslík, hořčík, chrom, zinek, mangan či selen.

Průhledná gelová tekutina, která se nachází v listech, obsahuje látku aloin, která má zklidňující i hydratační účinky a podporuje hojení. Právě díky těmto vlastnostem našla uplatnění při výrobě kosmetiky i mastí. Jestli se však aloe vyjímá u vás doma na parapetu, můžete jejich kvalit využít přímo.

Foto: DomDew_Studio; Shutterstock.com

Foto: DomDew_Studio; Shutterstock.com

Elixír pod slupkou

Pokud máte nějakou drobnou ranku či štípanec, stačí, když uříznete kousek listu a řezem přiložíte na postižené místo. Obklady můžete aplikovat také na opary, popáleniny, akné či jizvy. Pamatujte na to, aby list byl vždy omytý, a po pár hodinách jej vždy seřízněte, ať na bolístku působí čerstvá šťáva.

Tím ale možnosti, jak aloe vera upotřebíte, nekončí…

Foto: Mila Supinskaya Glashchenko; Shutterstock.com

Foto: Mila Supinskaya Glashchenko; Shutterstock.com

Hojivý gel

Budete potřebovat: 1 velký tlustý list aloe vera, 50 ml kokosového oleje

Postup: List odřízněte úplně u stonku a podélně jej nařízněte. Mezi slupkou a gelem je nepotřebná dužina, po rozříznutí tedy nechte list vyschnout. Pak lžičkou naberte jen gel bez dužiny a smíchejte jej s kokosovým olejem. Lépe se vám bude pracovat, pokud bude kokosový olej v kapalném skupenství (od teploty 24 °C). Hotový přípravek uchovávejte v lednici a používejte ho na vnější ošetření, více v článku Aloe vera: Pomůže s mastnými vlasy, zápachem z úst i s hemoroidy.

Foto: anetta; Shutterstock.com

Foto: anetta; Shutterstock.com

Pleťová voda

Budete potřebovat: 160 ml Alpy, 3 listy aloe, 160 ml destilované vody, 1 kávovou lžičku jablečného octa nebo citronové šťávy

Postup: Pokrájené listy rozmixujte a smíchejte s Alpou. Vše nalejte do uzavíratelné sklenice a uložte na tři týdny do temna. Poté směs přeceďte do čisté sklenice, přidejte destilovanou vodou a ocet nebo citronovou šťávu. Promíchejte a přeceďte přes filtrační papír.

Zatím jsem se věnovali vnějšku, i vnitřní užívání můžete zkusit.

Foto: ALEXANDER LEONOV; Shutterstock.com

Foto: ALEXANDER LEONOV; Shutterstock.com

Detoxikační likér

Budete potřebovat: 300 g listů aloe vera (před „sklizní“ alespoň pět dní rostlinu nezalévejte a listy řežte odspodu), 500 g medu, 0,7 l kvalitního červeného vína, 200 ml čistého lihu nebo kvalitní vodky

Postup: Listy rozmixujte, přidejte ostatní suroviny, vše nalejte do třílitrové láhve, uzavřete a uložte ji do chladné, tmavé místnosti. Denně tekutinu promíchejte a po týdnu přeceďte přes plátýnko.

Ráno nalačno užívejte jednu polévkovou lžíci likéru. Tuto očistnou kúru aplikujte jednou ročně. Uvedené množství vystačí pro jednu osobu přibližně na dva měsíce. Likér z aloe vera upravuje trávení, pomáhá proti chřipce, angíně i astmatu, zabírá na ekzémy, čistí krev a celkově posiluje imunitu organismu.

Foto: different_nata; Shutterstock.com

Foto: different_nata; Shutterstock.com

Povzbuzující sirup

Budete potřebovat: 100 g gelu z listu aloe vera, 100 g cukru

Postup: Gel z aloe rozmixujte, přidejte cukr a povařte asi deset minut na mírném plameni. Občas sirup promíchávejte, poté ho přelejte do sklenic, které uložte v chladu.

Do sklenice vody přidejte přibližně půlku čajové lžičky sirupu a tento povzbuzující nápoj popíjejte po ránu.

I pro aloe vera platí všeho s mírou! Vždy přípravek nejprve vyzkoušejte v menším množství kvůli případné alergické reakci. Při vnější aplikaci by se mohlo objevit zarudnutí, při vnitřním projímavé účinky. V těhotenství ani při kojení tuto léčivku nepoužívejte.

Reklama

Načítám