Hlavní obsah

Pěstujte bylinky – i bez zahrádky!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Většinu bylinek vypěstujete i domaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Kdyby nebylo bylinek, seknul bych s vařením," přiznal se oblíbený kuchař Jamie Oliver a nezbývá než s ním souhlasit. Vždyť co je chutnější a zdravější, než jídlo doladit čerstvě natrhanými bylinkami z vlastní zahrádky nebo balkonu.

Článek

Pokud máte ten luxus a vlastníte zahrádku, můžete sázet téměř cokoliv včetně rostlinek, které se rozrůstají a potřebujou více místa. Voňavých ingrediencí se ale nemusíte vzdávat ani tehdy, bydlíte-li v panelovém domě a k dispozici máte jen parapet, případně pár metrů balkonu.

Teplé a slunečné počasí je pro sázení bylinek ideální, proto nakupte sazenice a pusťte se do toho. Nejste-li v zahradničení nováčkem, kupte si semínka a rostlinky zasázejte. Dnes už ale seženete i mladé, předpěstované bylinky, které stačí jen přesadit.

Většina bylinek potřebuje především sluneční záření a to minimálně 6 hodin denně, jejich umístění proto vybírejte pečlivě. Svědčí jim čerstvý vzduch, máte-li balkon, neváhejte a dejte je ven. Pokud ne, vyberte alespoň nejsvětlejší místo v bytě. Jestliže bylinkám nedopřejete dostatek světla, budou přicházet o své typické aroma a veškerou chuť.

Bylinky sázejte do ozdobných květináčů, nebo do delších truhlíků, do kterých můžete nasázet rovnou několik druhů. Nezapomeňte jim ale dát dostatek prostoru, rostlinky by se neměly vzájemně dotýkat. Pokud se vám rozrůstají, trochu je otrhejte, neseřezávejte je. Růst podpořte speciálním substrátem pro bylinky a zelené koření. Zalévejte je pravidelně, ale s mírou.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Byliny potřebují dostatek prostoru a světlaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Čím vylepšit kuchyni i zdraví

A co vůbec pěstovat? Rozmyslete si, které bylinky budete nejčastěji používat a zvažte, zda se jim u vás bude dařit. Nic nepokazíte bazalkou, petrželkou, pažitkou, tymiánem, oregánem, majoránkou, šalvějí, zkusit můžete i mátu, koriandr, libeček, meduňku nebo kerblík. Kromě výborné chuti a vůně obsahují tyto druhy také velké množství vitaminů. Pokud nemáte volného místa nazbyt, dejte přednost několika základním druhům. Které to jsou?

Pažitka - je nenáročná rostlinka, s širokým uplatněním v kuchyni. Má vysoký obsah vitaminu C, sodíku, železa i vápníku. Působí protizánětlivě a podporuje trávení. Ideální je konzumovat ji syrovou.

Petržel - jedna z nejpoužívanějších bylinek obsahuje vitamin C a železo. Působí močopudně, pomáhá při nadýmání a zácpě. Používá se do polévek, salátů, omáček a do oblíbené nádivky. Pozor by si měly dát jen těhotné ženy, vyšší dávky údajně může vyvolat stahy dělohy.

Bazalka - nesmí vám chybět, pokud holdujete italské kuchyni. Nádherně voní a má široké využití, zkuste ji spolu s cuketou přidat do rajské polévky. Snižuje nadýmání, je vhodná i při nespavosti, zklidňuje nervovou soustavu a působí protizánětlivě.

Oregáno - nebo také dobromysl využijete ve francouzské i italské kuchyni. Používá se do omáček, pečeného masa, salátů nebo pizzy. Podporuje zažívání a opět se nedoporučuje používat v těhotenství.

Libeček - uplatnění najde v polévkách, ale chutná i v omáčkách nebo zeleninových pokrmech. Pomůže při nadýmání a zánětech močového měchýře.

Tip na závěr!

Dobrým „panelákovým" zeleninovým druhem jsou také rajčata, ať už klasická nebo cherry, zasadit je můžete do většího květináče nebo kyblíku.

A jaké bylinky pěstujete na balkoně vy?

Reklama

Související témata:

Načítám