Hlavní obsah

Přestaňte ničit svoje vlasy!

Foto: shutterstock.com

Neničte si vlasy nešetrným zacházenímFoto: shutterstock.com

Reklama

Fénování, barvení, narovnávání... To je to, co si vlasové trendy žádají! Ale vaše vlasy touto „péčí" trpí! Vyvarujte se největších chyb, nechte si poradit od profesionální kadeřnice.

Článek

Kadeřnický zákrok, který je k vlasům stoprocentně šetrný, neexistuje. Vybírejte proto jejich úpravy s mírou a zvažujte nejméně škodlivou metodu.

1. Dredy – vlasová smrt

Dredy jsou bezesporu tím nejdrastičtějším účesem. Vlasy při takovéto úpravě dostanou hodně zabrat, ničí se jejich přirozená struktura. „Při výrobě dredů dochází k jejich tepelné fixaci a zamotání. Navíc, pokud je nosíte, máte trochu problém s hygienou. Vlasy nemůžete rozčesat a z mytí se stává hodinová procedura. Pro správnou péči je třeba používat krémy a další speciální přípravky,“ vysvětluje kadeřnice Martina Kočárová. A dodává, že až se jednou budete chtít dredů zbavit, čeká vás s největší pravděpodobností ostříhání na krátko. Většinou je totiž nutné ostříhat vlasy úplně a nechat je znovu narůst.

2. Vražedné barvy ve sprejích

Patříte-li k fanouškům bláznivých účesů a pestrobarevných pramínků, měla byste zpozornět. Dalším velkým škůdcem je totiž barva ve spreji. „Je to sice velmi snadný způsob, jak si vyrobit barevné pramínky a druhý den je lehce umýt. Ale na druhou stranu se tím vlasy velmi ničí. Barva je totiž částečně slepí a pokud je zima, nabarvený vlas se velmi snadno zlomí,“ vysvětluje kadeřnice Kočárová. Barvy ve sprejích vlasy vysušují a berou jim přirozenou pružnost. Pokud si nastříkáte barvu na vlasy a následně chcete z obarvených pramínků vyrobit nějaký účes, velmi tím riskujete, že se vlasy polámou a po umytí barvy odpadnou.

3. Smrtící krepovačka

Na trochu podobném principu ničí vlasy i tepelné krepovačky. Zvlněnému nástavci, který na vlasech požadované tvary modeluje, se vlasy při vysokých teplotách ohýbají do nepřirozených tvarů. „V tomto případě je vlasům ubližováno dvojnásobně. Jednak tím, že jsou vystaveny vysoké teplotě, a také tím, do jakých nepřirozených tvarů se je snažíte dostat,“ říká Kočárová .Proto vlasy příliš často nekrepujte. A pokud už z nějakého důvodu musíte (nebo chcete), měla byste je před zahájením krepování natřít speciálním krémem, který dodá vlasům pružnost. Stačí se v drogerii poptat po vlasových krémech určených k žehlení či krepování vlasů. Je jich celá řada, například Vavoom od značky Matrix.

Foto: shutterstock.com

Krásné a zdravé vlasy vyžadují kvalitní péčiFoto: shutterstock.com

4. Nesprávné fénování

Vlasům škodí i používání fénu, a to především tehdy, když je fénujete teplým či horkým vzduchem. „Ideální by bylo, kdybyste vlasy fénovala studeným nebo vlažným vzduchem. Všechny fény to ale neumožňují. Proto dodržujte alespoň dostatečnou vzdálenost mezi vlasy a fénem. Mělo by to být minimálně dvacet centimetrů,“ radí kadeřnice Kočárová. Rovněž je dobré užívat pro fénování vlasů speciální kosmetiku, jež vlasy ochrání, například sérum Matrix Sleek.look nebo od Avonu Advance Techniques Ochranný sprej pro fénování vlasů.

5. Brutální zesvětlovač

Nepříjemným zjištění bude asi pro všechny platinové blondýnky i fakt, že právě peroxid, který je ve všech barvách, jimiž vlasy získávají světlejší odstín, patří mezi největší zabijáky vlasů. „Vždy dojde k narušení struktury vlasu a k jeho zeslabení. O tom není třeba diskutovat. Každý zásah peroxidu do vlasů je poznamená a zeslabí. Proto nedoporučuji provádět zesvětlování doma. Peroxid působí rychleji než barva a je třeba pohlídat, aby na všechny vlasy působil stejnou dobu. Proto musí být i jeho nanášení velmi rychlé, a to vám zaručí jen zkušená kadeřnice,“ míní Martina Kočárová. Na zesvětlené vlasy byste měla používat speciální šampon určený pro barvené a zesvětlené vlasy. A minimálně dvakrát týdne dopřát vlasům balzám, třeba od Welly nebo od Schwarzkopf hair repair.

Reklama

Související témata:

Načítám