Hlavní obsah

Petržel: Proti vráskám, na ledviny i pro lepší sex

Foto: KlaraBstock, Shutterstock.com

Foto: KlaraBstock, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zelenina z vlastní zahrádky je skvělá, už proto, že víte, že není ničím chemicky ošetřena a že je naprosto čerstvá. Pokud vám ještě zbylo místo, neměla by vám na záhonku či na balkoně chybět především petržel. Proč je pro ženy tak důležitá?

Článek

Petržel je doslova nabitá hodnotnými látkami. Je bohatá na vitaminy A, B, C, E, z minerálů pak na draslík, hořčík, vápník, fosfor či sodík. Je prospěšná v boji s civilizačními chorobami, pomáhá při řadě onemocnění, prospívá i vašemu vzhledu. „Například vápník pomáhá zabránit zužování cév ovlivněním svaloviny cévní stěny. Draslík podporuje pravidelný srdeční tep. Vitamin B zlepšuje metabolismus, vitamin C zase chrání buňky před nežádoucími účinky volných radikálů a posiluje cévní stěny,” popisuje MUDr. Jan Vojáček, vedoucí lékař kliniky funkční medicíny Endala.

Můžete konzumovat jak kořen, tak semena a zelenou nať, seženete i vyšlechtěné naťové druhy, jako petržel kadeřavou – kudrnku. V případě semen pozor, při požití většího množství mohou být jedovatá.

Na otoky i ledvinové kameny

Petržel je známá především pro své diuretické vlastnosti. Pomáhá při zánětech močového měchýře i ledvinových kamenech. Při pravidelné konzumaci petržele můžete vyzrát i na nepříjemné otoky těla či na celulitidu.

Dopřejte si ji nejlépe ve formě čaje ze semen nebo natě. „Bylinné přípravky přispívající k odvodnění vyzkoušejte zejména v době, kdy je močový měchýř nejvíce aktivní, tedy mezi 15. a 17. hodinou,“ doporučuje Jana Ranušová, odbornice na přírodní léčbu. Nať můžete rozmixovat do smoothie, ale i přidat do sklenice vody spolu s mátou, citronem či zázvorem.

Zbaví vás menstruačních křečí

Kromě zvýšení průtoku krve v ledvinách má výluh z čerstvé nati celkově pozitivní vliv na zdraví cév. To ženy ocení především v době, když mají své dny. Dochází díky ní k lepšímu prokrvení pohlavních orgánů, což může pomoci při menstruačních křečích i nepravidelné menstruaci. A mimochodem, může to zlepšit i prožívání sexu, takže si ji klidně dopřejte i mimo menses.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Bolestivá menstruace bude s petrželí lehčíFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Připravte se na miminko

Pokud plánujete miminko, gynekolog vám jistě doporučí zvýšit příjem železa a kyseliny listové. Obě tyto důležité látky najdete zejména v nati. „Kyselina listová působí jako prevence vývojových vad plodu. A železo je dobré užívat, aby si žena udělala zásobu pro tvorbu červených krvinek svých i miminka, nebo kdyby například začala krvácet,“ vysvětluje MUDr. Karel Řežábek, CSc., primář Institutu reprodukční medicíny Unica. V samotném těhotenství, zejména již pokročilém, to s ní ale nepřehánějte, vysoké dávky petržele mohou vyvolat stahy dělohy.

Vyzraje na střevní potíže

Díky obsahu silic v celé rostlině dokáže léčivě působit na zažívání. Tlumí křeče v břiše, zlepšuje činnost trávicích enzymů, rychle vám dokáže ulevit při nechutenství. Pomáhá i při přemnožení střevních parazitů a navrací střevní mikrobiom do ideálního stavu. Trpíte-li na nadýmání a plynatost, dopřejte si čaj ze sušené natě. Petržel pomůže i při zkaženém dechu – stačí rozžvýkat kousek čerstvé natě a zmizí i silný pach, třeba po česneku.

Foto: marcin jucha, Shutterstock.com

Petržel můžete zužitkovat celouFoto: marcin jucha, Shutterstock.com

Připraví pleť na léto

Petržel v jakékoli formě je rovněž bohatá na flavonoidy, látky prospívající pokožce. Zvyšuje ochranu kůže před fotostárnutím, přispívá i k lepší hydrataci kůže. Přímo na dovolené či při zvýšeném slunění ji z jídelníčku ve větších dávkách vynechte, může totiž při zvýšené konzumaci zvyšovat riziko fotoalergické reakce, podobně jako citrusy či třezalka.

Naservírujte si vráskobijec

I díky vysokému obsahu vitaminu C, kterého v kořeni i nati najdete třikrát více než třeba v pomerančích, udržuje pleť mladou a chrání ji před vnějšími negativními vlivy. Má rovněž velký podíl chlorofylu, který čistí krev a tvář rozzáří. Důležité jsou i protizánětlivé až antibiotické účinky, přispívá tedy k rychlejší léčbě akné a dalších zánětlivých onemocnění. Využít ji můžete i při poštípání hmyzem: stačí ranku během dne potírat čerstvě utrženým listem a svědivý zánět rychleji ustoupí.

Máte ráda petržel?

Reklama

Načítám