Hlavní obsah

Nebezpečné slunce: Nejen spáleniny! Čím může ještě uškodit vašemu zdraví?

Foto: Olesya Kuprina, Shutterstock.com

Foto: Olesya Kuprina, Shutterstock.com

Reklama

Celou zimu se na slunné dny těšíte a nyní si zaslouženě užíváte hřejivých dnů? Jen pozor, ať to se sluníčkem nepřeženete. V tomhle vám může uškodit, a zdaleka nemyslíme jen přemíru opalování.

Článek

Pobytu na slunci se rozhodně nevyhýbejte, přiměřené slunění tělu z mnoha důvodů prospívá. Především v těle pomáhá produkovat vitamin D, ale také posiluje imunitu, snižuje krevní tlak, zvyšuje sexuální libido, údajně má snižovat riziko vzniku rakoviny ledvin nebo prsu. Připomeňme si ale i stejně důležitá nebezpečí.

Spálená kůže

Varování před spáleninami je třeba znovu zmínit hned na úvod. Při pobytu na sluníčku nikdy nezapomínejte užívat krém s ochranným faktorem.

Číslo ochranného faktoru značí, kolikrát déle můžete být na slunci podle svého fototypu. „Například s SPF 15 můžete na slunci strávit 15x delší dobu. Hodnota určuje také to, jakou část záření produkt propustí do kůže,“ vysvětluje dermatolog MUDr. Miloš Kravciv z Lékařského domu Praha 7. SPF 50 tak propustí do kůže 1/50 UVB záření.

„V našich podmínkách je ideální SPF 20–25, faktor by nikdy neměl být nižší než 15. Krém si nanášejte minimálně 20 minut před sluněním, aby měl čas se vstřebat. Při opalování na přímém sluníčku používejte faktor minimálně 50,“ radí dermatoložka MUDr. Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic.

Foto: FotoDuets, Shutterstock.com

Stačí se projít po městě v tílku s tenkými ramínky, a spálenina na sebe nenechá dlouho čekatFoto: FotoDuets, Shutterstock.com

Rakovina kůže

Opálení, ale i spálení kůže způsobuje zejména tzv. UVB záření. „Je také původcem alergií a rakoviny kůže. Pro živé organismy je škodlivé a způsobuje chronické i akutní poškození kůže,“ vysvětluje Miloš Kravciv. Čím častěji se slunci bez dostatečné ochranné vrstvy (krém s UVB filtrem a dostatečně vysokým SPF, oblečení, pokrývka hlavy) vystavujete, tím více riskujete.

Pozor na akné

V případě akné je účinek slunečních paprsků dvousečný. Na jednu stranu na opálené pleti není tolik viditelné, pokožka se také více olupuje a rychleji hojí. Jenže intenzivnější pocení, ale i hutné opalovací krémy zas kožní onemocnění zhoršují.

V létě používejte lehčí krémy na bázi fluidu a i mezi opalovací kosmetikou vybírejte vhodnou přímo na obličej, ideálně nekomedogenní. Nepodlehněte rovněž mylnému dojmu, když vám slunce zanícené vřídky a mastná ložiska vysuší a krátkodobě vypadá pleť čistěji. Zároveň může volat po hydrataci a v dlouhodobém horizontu by se kožní potíže spíše zintenzivnily. V parnu zkuste termální mlhu ve spreji.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Na obličej používejte speciální krémy Foto: goodluz, Shutterstock.com

Narušená pokožka na slunce nesmí

Na slunce se v žádném případě nesmí po laserové operaci, chemickém peelingu, ale ani s čerstvým tetováním. Hrozí nejen bolestivé spálení, ale i trvalá pigmentace či zrohovatění kůže. Opatrní buďte i na čerstvé jizvy. „Jizvy a operované partie není vhodné vystavovat slunci i několik týdnů po operaci, a to z důvodů vzniků pigmentací a zčervenání jizev,“ uvádí MUDr. Dušan Záruba z Ústavu estetické medicíny. Chraňte je nejen opalovacím krémem a oděvem, ale klidně i překrytím náplastí.

Předčasný vznik vrásek

Nejen ženy by mělo zajímat, že slunění slunce se významně podílí na předčasném stárnutí pokožky, podle dermatologů až z 80 procent. Chránit citlivou pokožku obličeje se doporučuje nejen během dovolené u moře, ale každý den.

„Důležité je nanášet krémy, i když jedete během slunečního dne v autě nebo sedíte v práci u okna. Sklo sice blokuje UVB záření, ale okolo 50 procent UVA paprsků, které mohou způsobit právě stárnutí pokožky, se dostane i přes sklo,“ říká dermatoložka MUDr. Věra Terzijská z Perfect Clinic.

Sledujte rovněž etikety přípravků. Mnoho krémů má i dnes ochranu pouze před UVB zářením, pokud chcete zabránit i předčasnému fotostárnutí pleti, hledejte ty označené jako širokospektrální, které chrání i proti UVA.

Pleť ošetřete, i když je pod mrakem. Důležité je nosit také kvalitní sluneční brýle, které pomáhají proti mžourání z přílišného sluníčka, ze kterého vznikají mimické vrásky kolem očí.

Chraňte oči

Oči chraňte ale nejen kvůli vráskám. „Dlouhodobé vystavení slunečnímu záření může způsobit šedý zákal, rakovinu kůže očních víček či spojivek. Ve vyšším věku pak vzniká makulární degenerace, poškození sítnice, které může vést až ke slepotě,“ vyjmenovává Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini. Nevratné poškození zraku může nastat i při upřeném pohledu do slunce, které dokáže poškodit oblast nejostřejšího vidění či zjizvit sítnici.

Myslete na své nemoci i užívané léky

Trpíte-li například na migrény, rovněž se mějte na pozoru. Je to jeden ze spouštěčů, který umí migrénu vyvolat, ale i její průběh zhoršit. Delší pobyt na slunci, zejména v kombinaci s nedostatečným pitným režimem a dehydratací, ale umí přivodit bolení hlavy nejen migrenikům.

Pozor také na lékové intolerance. Lékárníci na riziko slunění upozorňují, zejména když vám vydávají antibiotika, rizikové jsou ale i další medikamenty. Jejich seznamu vévodí léky na cukrovku, vysoký cholesterol, antidepresiva nebo antihistaminika (léky na alergii), ale i běžné léky na bolest a záněty (zejména na bázi ibuprofenu). Sledujte vždy pozorně příbalové letáky, důsledněji se před sluncem chraňte a konzultujte rizika s lékařem, který vám léky předepisuje, či s lékárníkem.

Jak si vy užíváte slunce?

Reklama

Související témata:

Načítám