Hlavní obsah

Pigmentové skvrny na pleti: Právě teď je čas na preventivní péči!

Foto: Thinkstock

Sledujte svá znaménka na pokožce a jakékoli změny řešte co nejdříveFoto: Thinkstock

Reklama

Příliš mnoho slunce je nejčastější příčinou nevzhledných pigmentových skvrn na těle. I když jde hlavně o estetickou záležitost, je lepší se před jejich vznikem chránit. Víme jak!

Článek

S jarem roste riziko pigmentových skvrn, a i když ve většině případů dělají především mírnou kaňku na kráse, hlídejte si svou pokožku i kvůli zdraví. „Pamatujte, že je vždy jednodušší chovat se tak, aby pigmentové skvrny nevznikly,“ upozorňuje odbornice a wellness koučka Petra Řehořková z Petra Clinic. Prevence jejich vzniku zahrnuje vyhýbání se nadměrnému slunění a používání vhodných krémů s patřičným ochranným faktorem. Co dalšího?

Vyživujte pleť i zevnitř

Mezi další pravidla, která vám pomohou s prevencí, patří podle dermatoložky Jany Plechaté i úprava způsobu stravování. „Přidejte stravu bohatou na vitaminy a stopové prvky, jako je vitamin C, E, zinek, beta-karoten a selen,“ uvádí Jana Plechatá. Vaše pokožka tak bude i zevnitř připravena na sluneční záření.

Používejte kvalitní kosmetiku

Chraňte se všemi možnými způsoby. „Na trhu již nyní existuje velmi kvalitní kosmetika s vysokým UV filtrem, speciální CC krémy místo make-upu i s filtrem proti slunci. A pokud máte k pigmentovým problémům sklony, na domácí použití platí osvědčená kyselina kojová nebo AHA peeling,“ vyjmenovává možnosti domácího boje s pigmentovými skvrnami Petra Řehořková.

Foto: Thinkstock

Chraňte si svou kůži před slunečními paprsky hlavně krémy s vysokými faktoryFoto: Thinkstock

Pokud váháte nad dvoupísmenným označením CC krém, pak podle odbornice v sobě skrývá barevně sjednocující krém (colour control nebo colour correcting). Ten omezuje množství černých teček, tvorbu prvních vrásek, začervenání pleti a právě také výskyt pigmentových skvrn.

Kyselinu kojovou naleznete v některých kosmetických přípravcích a slouží k regulaci tvorby melaninu (hnědého až černého pigmentu) v pokožce. AHA peeling je chemický přírodní peeling pracující s ovocnými kyselinami, které „přinutí“ pokožku k obnovování.

Pokud už se objeví

Pigmentové skvrny vznikají u dětí i dospělých. Příčin je celá řada: hormonální změny (po porodu, menopauze...), genetika, nedostatek vitaminů, nesprávná funkce jater i neodborné kosmetické ošetření spojené s nadměrným vystavováním se slunci. Hlavním spouštěčem však je sluneční záření, respektive nadměrné slunění.

Proto je potřeba se při něm chránit krémy s vysokými faktory: na obličej, dekolt, paže by měl mít faktor 50. Na zbylou část těla ještě před vstupem na slunce 30. Pokud se přímo nesluníte, i tak se chraňte: na obličej i na odhalené části těla byste během léta měli používat krémy s ochrannými faktory.

Foto: Thinkstock

Ať jste jakýkoli fototyp, vyhýbejte se přímému intenzivnímu slunci v poledních hodináchFoto: Thinkstock

Odstranění můžete zkusit

Pigmentové skvrny mají různou intenzitu zbarvení. Mohou být velmi výrazné i téměř neviditelné – podle toho, jak hluboko je uloženo kožní barvivo. Od intenzity pigmentace se odvíjí léčba pigmentových skvrn.

„Méně výrazné pigmentace je možné eliminovat pomocí speciální kosmetiky. Barevně intenzivnější pigmentové skvrny je lepší řešit s pomocí odborníka a moderních metod,“ tvrdí Petra Řehořková. Jde například o laser, chemický peeling či o chirurgické odstranění. Někomu tyto metody zabrat mohou, jinému bohužel nemusí. Někdy dokonce mohou skvrny samy zmizet, většinou právě v případech hormonálních změn.

Všímejte si své pleti, pokud se pigmentové skvrny objeví, řešte je ihned. Jaké máte zkušenosti vy?

Reklama

Načítám