Hlavní obsah

Pitný režim u dětí: Pije váš potomek hodně, nebo málo?

Reklama

Kolik by mělo vaše dítě během dne vypít tekutin? A co mu dát za nápoj, aby pít vůbec chtělo?

Článek

Během léta jsou kromě starších lidí ohroženi nedostatečným pitným režimem i děti. Kolik by toho tedy měl váš potomek během dne vypít? Odborníci uvádějí, že na každé jedno kilo nad 10 kilogramů je třeba vypít 50 mililitrů tekutiny. U malých dětí nejsou rozdíly tak značné, například dvacetikilové dítě potřebuje 1,5 litru tekutin a u pětadvacetikilového prcka by to mělo být 1,6 litru.

Kojencům stačí mateřské mléko a není dle lékařů potřeba doplňovat ani v horkých dnech vodou nebo čajíčky. Co se může stát, když to nedodržíte?

Když je vody méně

Dehydratace hrozí nejen v případě teplého počasí, ale i když je díte nemocné nebo třeba zvracelo, má průjem… Jak ji poznáte? Mezi první příznaky patří tyto:

  • dítě je neklidné, či naopak hodně unavené a chce se mu víc spát,
  • méně často močí (u kojenců méně než 6 pomočených plen denně),
  • má sucho v ústech a nejde mu tolik plakat jako obvykle,
  • může vám připadat i hubenější, lehčí.

Hodně šťavnaté a vodnaté

Aby se tedy vašemu dítěti vyhnula dehydratace obloukem, snažte se hlídat množství pití. Do této souhrnné cifry nepatří jen skutečné nápoje, ale i voda v potravinách i jídlech. Možná i tady pak můžete případně hledat řešení, pokud vaše dítě pije nerado. Dostatek vody v jeho těle pak zařídí lehká polévka: můžete zkusit jak teplou, tak typicky letní studenou. Mezi další tipy pak patří šťavnaté ovoce (melouny, nektarinky...), zelenina, mléko nebo třeba kakao.

Kubíka vaše děti nepustí z rukou

Vsaďte na Kubíka

Mimo to je dobré, aby mělo vaše dítě po ruce neustále nějaký nápoj. Dobrou volbou jsou pochopitelnědomácí limonády vyrobené třeba z čerstvého ovoce, sirupu a vody, kde vy sami hlídáte obsah a nemusíte se obávat, zda není příliš sladká. Mezi další doporučované pak patří čaje, ať ovocné či bylinné, z kupovaných nápojů pak například Kubík sirup, který je bez konzervantů a umělých sladidel, navíc s vysokým podílem ovocné šťávy.

Kubíka děti milují

Obsah je na vás, obal na něm

Že i vaše dítě má nejradši všechno, co je hodně sladké? Aby si tím nezadělalo na pozdější možné potíže, musíte četnost regulovat vy. Při nákupu nápojů proto zkuste volit méně sladké nápoje či nově také slazené stévií, což je přírodní sladidlo s nula kaloriemi. Navíc je mnohonásobně sladší než cukr. Pokud mu pití připravujete, pomůže také líbivá láhev, která může odvést pozornost od obsahu…

Co říkáte?

Reklama

Související témata:

Načítám