Hlavní obsah

Plastika očních víček? Může hodně pomoci!

Foto: Thinkstock

Bezprostřední okolí očí prozradí váš věk spolehlivěji než jakákoli jiná část tělaFoto: Thinkstock

Reklama

Plastika víček vás může omladit, zbavit vás nehezkých pytlíků pod očima a rozjasnit pohled. Ovšem pozor, nehodí se úplně pro každého. A někdy nejsou oteklé oči příznakem stárnutí, ale nemoci.

Článek

Na plastické operace očních víček se objednávají i ženy, které mají na „vylepšující“ zákroky zdánlivě dost času. Výjimkou nejsou ani třicátnice.

„Je to dané tím, že podkoží na víčkách je velice jemné, takže velmi brzy ztratí svoji pružnost a ztratí napětí. Tím pádem se kůže vytahá,“ vysvětluje MUDr. Pavel Rezek, CSc., primář očního oddělení z Oblastní nemocnice Kolín. Vznikají váčky nad i pod očima a převislé laloky kůže, které v pokročilejších případech mohou tlačit na víčko, ztěžovat mrkání, a dokonce omezovat zorné pole.

V rukou chirurga

Operace horních a spodních očních víček patří – společně se zvětšením prsou a liposukcí – k nejčastějším estetickým zákrokům. Odstraňuje se při nich nejen nadbytečná kůže, ale také tuk; řez se vede tak, aby byl schovaný v ohybové rýze, u dolního víčka těsně pod řasami.

Operuje se většinou v místním znecitlivění, zvláště u dolního víčka totiž bývá zapotřebí spolupráce pacienta s lékařem. Přibližně po týdnu se vstřebají otoky a podlitiny, po deseti až čtrnácti dnech je většinou možné začít s líčením. K otékání, pálení nebo zčervenání očí ale může docházet i šest až osm týdnů po akci.

Foto: Thinkstock

Poznáš změnu, miláčku? Operace očních víček může výrazně proměnit váš vzhled – je třeba s tím počítatFoto: Thinkstock

Při menstruaci neoperovat

Přestože jde o poměrně rutinní zákrok, na který se můžete objednat ve většině nemocnic i klinik estetické medicíny, mají i „víčka“ svá omezení a rizika.

„Pokud operaci neprovádí oční lékař, považuji za velmi potřebné, aby pacient absolvoval i oční vyšetření. Při některých onemocněních očí operace nemusí být vhodná. Pokud je plastický chirurg zodpovědný, určitě svého pacienta k očaři pošle. U žen by se nemělo operovat při menstruaci, kdy je snížená srážlivost krve a hrozí vytvoření velkých modřin,“ varuje doktor Rezek.

Takhle jsem nechtěl vypadat!

Problém může ale být i v očekávání klienta, které se může značně lišit od reality. „Je až s podivem, jak moc dokáže zdánlivě banální plastika víček změnit vzhled. Oči jsou dominantní část obličeje a jakákoli změna jejich tvaru má dramatický účinek. I po perfektně provedené operaci, na které by žádný odborník nenašel chybičku, může být klient nakonec velmi nespokojen,“ říká Pavel Rezek.

Lékař musí být proto tak trochu i psycholog a s klientem před zákrokem podrobně probrat, jak bude jeho výsledek vypadat.

Foto: Thinkstock

Pravidelná péče a kvalitní oční kosmetika může vytvoření váčků pod očima oddálit. Hodně ale záleží i na genetických dispozicíchFoto: Thinkstock

Kdy byste měli na operaci jít?

Lze ji absolvovat v každém věku. U mladších pacientů je ale kůže pružnější a k dosažení výborného výsledku stačí mnohem méně. Také se lépe a rychleji hojí. Dolní i horní víčko je možné operovat najednou, i když někteří lékaři dávají přednost postupnému provádění zákroků. Dolní víčka bývají náročnější, hrozí u nich více komplikací a ne každý chirurg je dělá.

Ovšem pozor, váčky pod očima můžou mít i jinou příčinu, než je povolená kůže. Oteklé oči mohou signalizovat onemocnění štítné žlázy, problémy s ledvinami, nemoci srdce a řadu dalších.

A co oční krémy, mikromasáže a studené obklady očního okolí, ale i sáčky s čajem a další babské recepty – pomáhají? Je pravda, že kosmetická péče může pomoci udržet kvalitu kůže, a tím vytvoření váčků poněkud oddálit. Pokud je tu ale rodinná dispozice, tedy zděděný tvar obličeje a očí, nemůžete od tonizačního krému čekat zázraky.

Foto: Archiv firem

Pro krásnější oči: oční krém ĽOréal Revitalift Laser Renew Eye Cream (15 ml) v kombinaci s chladivým kovovým aplikátorem vyhlazuje vrásky a redukuje otoky pod očima. Clinique Superdefense Age Defense Eye Cream (15 ml) je hydratační a rozjasňující krém, který chrání pleť. Oční krém proti vráskám Nivea (15 ml) zmenšuje kruhy pod očimaFoto: Archiv firem

Máte už podobný zákrok za sebou? A jste s ním spokojení? Podělte se o své zkušenosti!

Reklama

Načítám