Hlavní obsah

Ploché bříško jednou provždy

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Krásné a ploché bříško není náhodaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad každé ženě se po porodu uleví, že se zbavila tíživého těhotenského bříška. Stejně tak se uleví tomu, kdo díky dietě shodil přebytečné kilogramy. Místo hezkého těla se ale v zrcadle mnohdy odráží povislá kůže na břiše, která se cvičením už spravit nedá. Tehdy přichází čas pro abdominoplastiku - plastiku stěny břišní.

Článek

Časopis Uzlíček červenec 2008

Nejčastější příčinou povislého břicha bývá velká změna váhy či objemu břicha po těhotenství nebo redukcí váhy při obezitě. Kůže, mnohdy poškozená striemi, se nepřizpůsobí a jednoduše jí zůstává na těle moc. Zmenšení břicha je vhodné pro muže i ženy, kteří jsou v celkovém dobrém zdravotním stavu. Rozložení tuku je u nich určeno především genetickými a hormonálními dispozicemi. Dokonce i relativně štíhlí lidé mohou mít velké tukové zásoby v břišní oblasti. Pokud má zájemce o zákrok v úmyslu zbavit se podstatné části hmotnosti, je ale doporučováno operaci odložit.

Co to přesně je?

„Plastika stěny břišní je operační zákrok, kterým docílíme obnovení napětí a vyhlazení vrásek a kožních řas břicha," vysvětluje MUDr. Jiří Ferra z kliniky Laser Esthetic. „Operačním zákrokem odstraňujeme nadbytečnou kůži v podbřišku a kožní kryt nadbřišku je po uvolnění - mobilizaci - až k hranici žeber stažen do podbřišku. Pupek přesazujeme do nářezu na místo, kde se původně nacházel," dodává.

Abdominoplastika patří k těm estetickým zákrokům, které mají v určitých případech i další - funkční účel. Během operace totiž lékař zjistí, zda má břicho takzvanou diastasu stěny břišní, čili odtažení přímých svalů břišních od sebe a ztenčení vaziva mezi svaly. Dá se říci, že se jedná o kýlu. Pokud se ženě po porodu nepřiblížily přímé svaly břišní k sobě, musí je plastický chirurg přiblížit přešitím povázky svalové, a tak zpevnit střední osu břišní stěny. Až pak se redukuje kožní vrstva.

Jsem vhodná kandidátka?

Dalo by se říci, že plastika břicha je především doménou žen, které častěji rodily. Zákrok je vhodný pro pacientky, které již neplánují další těhotenství a trápí je povolená kůže břicha či kožní řasa podbřišku. Kůže jako taková svaly nemá, a proto žádným posilováním, cvičením nebo jiným konzervativním způsobem nelze tento problém řešit.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Plastika břicha je častější u žen po více porodechFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Operace není bez rizika

Věk u abdominoplastiky nehraje velkou roli, velmi důležitý je ale opravdu dobrý zdravotní stav. Rozsahem operované plochy se totiž jedná o jeden z největších operačních zákroků plastické chirurgie, který není bez rizika.

„Tímto zákrokem, stejně jako žádným jiným plasticko-chirurgickým zákrokem, nelze řešit obezitu," upozorňuje MUDr. Ferra. „Proto u pacientek se zdravotními problémy, výraznou nadváhou nebo u těch, které mají nereálné představy o efektu, tento zákrok nedoporučím."

Reklama

Související témata:

Načítám