Hlavní obsah

Pneumokokové infekce jsou reálná hrozba

Reklama

Pojem pneumokoková bakterie mnoho z vás jistě zná. Víte ale, jak nebezpečná úskalí mohou tato onemocnění přinést? Tady jsou nejdůležitější otázky a odpovědi!

Článek

Nejzásadnější otázky ohledně pneumokokové bakterie! Tady jsou i s odpověďmi!

Jakým způsobem se pneumokok přenáší?

Bakterie pneumokoka se přenášejí velmi snadno a rychle, a to takzvanými kapénkami. Při smrkání či kýchání se šíří rychlostí blesku, a proto se hojně vyskytují ve společných prostorách, jako jsou například školy a školky, obchody či nádražní haly. Bakterie je přítomná v nosohltanu, a to nejen u nemocných, ale i u takzvaných přenašečů. Ti na první pohled nevykazují známky onemocnění, ale pro jedince s oslabenou imunitou jsou stejně nebezpeční.

Malé děti a senioři nad 60 let jsou k nákaze tohoto typu náchylnější

Na koho pneumokok útočí?

Kvůli podobnému způsobu šíření, jako například obyčejná chřipka, postihuje pneumokok celé spektrum obyvatel. Existují však dvě skupiny – malé děti a senioři nad 60 let – které jsou k nákaze tohoto typu náchylnější. Je tomu tak z důvodu slabší imunity, než má dospělý zdravý jedinec. U dětí se imunitní systém teprve formuje, u starších lidí naopak imunita ztrácí na intenzitě.

Co všechno může pneumokoková bakterie způsobit?

Pneumokok může přivodit těžké záněty středouší, pneumokokové meningitidy (záněty mozkových blan) i velmi závažné bakteriální zápaly plic. Všechny tyto nemoci mohou mít velmi komplikovaný průběh, v nejzávažnějších případech můžou být pacienti dokonce ohroženi na životě.

Bakterie pneumokoka se přenášejí velmi snadno a rychle kapénkami

Jak lze nakažení pneumokokovou infekcí předejít?

Možnou formou prevence je v současné době očkování, které pomáhá chránit proti závažným formám onemocnění.

Reklama

Související témata:

Načítám