Hlavní obsah

Romantika v ložnici? Pod nebesy!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nebesa udělají z ložnice klenotFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I jeden prvek dokáže z tuctové místnosti udělat klenot celého domu. Nevěříte? Pořiďte si postel s nebesy! Že se vám nehodí do moderního interiéru? Tahle romantická kráska se v rukách designérů zcela změnila. Necháte se zlákat?

Článek

Zpátky do minulosti

V minulosti bylo všechno jinak. Ložnice bývaly nejstrategičtější místností v domě. Postele a pohovky patřily k nejvýraznějším prvkům ložnice. Proč nebesa? Bylo to hlavně z praktického důvodu. Sloužily jako ochrana proti hmyzu (baldachýn chránil spící před štěnicemi padajícími ze stropu) a k vidění byly pouze v bohatých rodinách. Až když i obyčejní lidé přišli na jejich šikovné funkce, což bylo kromě ochrany před hmyzem i zadržování tepla kolem lůžka, pronikly postele s nebesy i do chudších rodin. A protože nebylo žádnou výjimkou, že se dříve přijímaly návštěvy právě v ložnici, považovalo se za důležité, aby postel i celý pokoj vypadaly náležitě reprezentativně.

Proč se tedy nechat inspirovat minulostí a nezačít své návštěvy lákat na posezení v ložnici? Na míru dělané skvosty mívaly prkennou konstrukci, velmi detailně ozdobené čelo a čtyři nosné sloupy. Právě ty sloužily k zavěšení onoho známého baldachýnu. Funkčnost postupem času nahradila dekorativní funkce. Postele bojovaly o přízeň svých budoucích majitelů bohatě vyšívanými záclonami nebo závěsy.

Foto: productwiki.com

Nebesa vyniknou i v moderním interiéruFoto: productwiki.com

Slavný návrat

Ještě před časem byli návrháři velmi smutní z toho, že nebesa zdobí s výjimkou dětských postýlek jen velmi málo ložnic. Začalo se ale blýskat na lepší časy a nebesa slaví návrat. Stará písnička však nahradila novou. Je stejně funkční, ale vylepšená. Zapomeňte na těžké a beztvaré kusy látek, dnešní nebesa se pyšní velmi střídmým designem, nápaditostí, lehkostí, vzdušností a rafinovaností. Materiály se dají snadno udržovat - jednoduše se perou a zabraňují usazování prachu.

Není postel jako postel

Než se ponoříte do nejromantičtějších představ a zapomenete se při výběru postele v dávných dobách, myslete na kvalitní matraci. S tím vám poradí odborník v prodejně. A aby byl výsledek dokonalý, nezapomeňte na ložní prádlo, které, stejně jako baldachýn, musí ladit s interiérem ložnice. Odpoutejte se od zastaralého názoru, že nebesa jsou průhledná nebo bohatě zdobená vyšíváním. Při výběru barvy se můžete řídit i trochou psychologie. Ostré, syté barvy a velké vzory vám klidný spánek nezajistí. Méně je někdy více. Ideální jsou proto jednobarevné vzory, které navíc lépe sladíte s dalšími doplňky. K nerušenému spánku dobře poslouží oblé tvary a pastelové barvy. Jste-li zastáncem originality, pak můžete upustit opratě své fantazie a vyzkoušet výraznější barvy jako žlutou, zelenou nebo oranžovou.

Foto: gowfb.com

Materiály na nebesa by měly být lehké a vzdušnéFoto: gowfb.com

Sama sobě designérkou

Můžete si také nechat postel s nebesy vyrobit přimo na míru. V takovém případě je lepší se obrátit na někoho, kdo má s výrobou postelí zkušenosti. Zeptali jsme se Petra Želeva, návrháře a výrobce postelí, na co se u postele s nebesy zaměřit? "Důležité jsou proporce postele (výška) a materiál. Rozhodně nedoporučuji žádné úložné prostory (týká se i klasických postelí) z důvodu správného proudění energie a větrání. Za sebe doporučuji postel na míru, která respektuje váš zdravotní stav, hmotnost a vkus. Zároveň varuji před elektrickým polohováním nebo umístěním elektroniky v blízkosti postele (šíření elektromagnetických vln narušuje spánek). Když už musí být postel součástí pracovny, oddělte ji od elektroniky vhodným paravanem," radí Petr Želev. A proč si lidé podle něj objednávají postel s nebesy? Odizoluje vás od okolního světa a v podvědomí budete mít pocit bezpečí.

Toužíte-li se každý večer brouzdat ve vysněných představách pod romantickými nebesy a nechcete kvůli tomu měnit hned celou ložnici, zvolte jednodušší variantu - postačí vám upevnit na strop baldachýn, který snadno seženete v obchodech s bytovými doplňky nebo textilem. Pokud si netroufnete na instalaci sama, svěřte ji do rukou nábytkového studia.

Ložnice si zaslouží povznést nad ostatní místnosti už kvůli tomu, že slouží k odpočinku a relaxaci.

Krásné snění!

Reklama

Související témata:

Načítám