Hlavní obsah

Podlaha: Je lepší dřevo, nebo laminát?

Foto: Parador

Dřevo? Laminát? Víte, která podlaha je lepší?Foto: Parador

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejprve se zamilujete a myslíte si, že nemůžete bez dřevěné podlahy žít. Jenže pak zjistíte, kolik stojí, a začnete hledat náhradu. Pravděpodobně velmi brzy objevíte skoro stejnou krytinu, jen vyrobenou z laminátu. I když vypadají podobně, jeden rozdíl poznáte hned – laminát je k dostání zhruba za čtvrtinovou cenu. Ale víte, v čem ještě se liší?

Článek

Je lepší levný laminát, nebo se vyplatí investovat více peněz do dřevěné podlahy? To je otázka, kterou řeší snad každý, kdo zařizuje nebo rekonstruuje byt nebo dům. Pokud je to i váš případ, zde máte seznam výhod či nevýhod, které pomohou při rozhodování.

Foto: Parador

U dřeva je každá lamela originál, u laminátu se na podlaze opakuje jen několik vzorůFoto: Parador

Srovnání 1: materiál a pokládka

Laminátové podlahy se skládají z dřevovláknitých desek, na jejich povrchu je dekorační papír s natištěným vzorem. Ten je ještě chráněný vrstvou melaminové pryskyřice, která podlaze dodává vysokou povrchovou odolnost, zajišťuje snadnou údržbu a další dobré vlastnosti. Vzor může být jakýkoli – nemusí jít vždy jen o imitaci dřevěných parket či prken, ale k dostání jsou i různé barevné a fantazijní motivy, vzniknou tak podlahy, které jste možná ještě neviděli.

V tomto mají lamináty určitou výhodu před dřevem, které si nikdy na nic nehraje. „Dřevo však nabízí jinou výhodu, a to, že je každá lamela vždy jiná a originální. Nenajdete zde žádné dva opakující se vzory jako u laminátu, kde je přece jen natištěno několik dekorů a ty se na podlaze opakují," upozorňuje na velký plus dřeva Soňa Güler zastupující značku Parador.

Foto: ASKO

Laminátová podlaha se pokládá vždy jako plovoucí, proto se pro ni vžilo nesprávné označení plovoucí podlahaFoto: ASKO

Zatímco laminátová podlaha se vždy pokládá jako plovoucí (tedy na rozdíl od klasické pokládky se nelepí k podkladu, ale jednotlivé lamely se jen zasunují do sebe a nechávají se volně „plout“), u dřeva pak záleží na typu podlahy. Pokud zvolíte parkety, k podkladu se lepí. Naopak třívrstvé podlahy, které představuji kompromis za rozumnou cenu, se také pokládají plovoucím způsobem. Jsou proto ideální ke srovnávání s laminátem.

Co do výběru materiálu a pokládky tedy vede dřevo, větší výběr vzorů najdete u laminátu.

Foto: Kratochvíl parket profi

U dřevěných podlah najdete i dekory inspirované průmyslovou mozaikouFoto: Kratochvíl parket profi

Srovnání 2: cena

Pokud budete vybírat pouze podle ceny, vyhraje laminátová podlaha. Ovšem musíte srovnávat stejnou cenovou kvalitu. Zatímco metr čtvereční levného laminátu lze pořídit v různých hobbymarketech už za 89 korun, kvalitní může stát i 800 až 1000 korun. To je ovšem částka, na níž začíná cena třívrstvých dřevěných podlah, masivní jsou ještě mnohem dražší.

Foto: Parador

Jak dřevo, tak laminát jsou ideální na údržbuFoto: Parador

Srovnání 3: odolnost

Oba typy podlah lze označit jako odolné a jednoduché na údržbu. Dobře zvládají běžné používání, laminát o něco lépe vydrží nápor zvířecích drápů a nezůstane v něm důlek, když vám například upadne nůž či těžký hrnec. Ty velmi kvalitní lze dokonce bez problému používat ve veřejných prostorách.

Pod oba typy lze položit podlahové topení, i když u dřeva je to možné pouze u dražších, tvrdších a stabilnějších typů.

Foto: ASKO

Pod laminát můžete bez problému umístit podlahové topeníFoto: ASKO

Problémy však může způsobit dlouhodobé působení vlhkosti a vody. Pokud do laminátové podlahy vnikne vlhkost, zdeformuje se celá její nosná deska, která se již nevrátí do původní podoby. Dřevo se sice také zkroutí, ale po čase se zpravidla vrátí zpět do své původní podoby. Pokud ne, můžete ji nechat opravit.

Zde jsou tedy vlastnosti obdobné.

Foto: Kratochvíl parket profi

Dřevěnou podlahu lze několikrát přebrousit, vypadá tak desítky let jako nováFoto: Kratochvíl parket profi

Srovnání 4: renovace a životnost

Jak laminátové, tak dřevěné podlahy se dají opravovat. „U laminátu můžete poškozené místo buď zatmelit, nebo při větší škodě lze vyndat celý díl a nahradit ho novým," říká Luděk Absolon z podlahářké společnosti ASKO. Nebezpečným místem u laminátových podlah jsou však hrany. Bývají nejvíce namáhané a při vytírání a pod vlivem vlhkosti se začínají odchlipovat. Spoje tak začnou být u laminátu časem patrné, a to se projeví na celkovém vzhledu podlahy. I když se u prvních laminátových podlah uvádělo, že jejich životnost je jen deset až patnáct let, skutečně vydrží dvojnásobnou dobu i déle.

Na dřevěné podlahy však nemají. Déle vydrží jak ty třívrstvé, drahé masivní pak jsou téměř nezničitelné. Navíc na nich nebude vidět ani po deseti či dvaceti letech opotřebení, protože je lze po několika letech vždy přebrousit a znova natřít, takže vypadají jako nové. „U třívrstvých můžete takovou omlazovací kúru provádět čtyřikrát nebo pětkrát, u drahých masivních to může být i více než desetkrát," dodává Luděk Absolon.

Foto: Parador

Dřevo je na dotek teplejší a příjemnější než laminátFoto: Parador

Srovnání 5: příjemné na používání

Zde rozdíl poznáte sami. Stačí si jen sáhnout, a zjistíte, že dřevo je na dotek příjemnější a teplejší. Navíc není tak hlučné jako laminát. Je však třeba spravedlivě podotknout, že co se této vlastnosti týká, velmi záleží na kvalitě pokládky. A je-li laminátová podlaha dobře udělaná, rozhodně neplatí, že se stává trestem pro sousedy!

Je to právě kvalita, které rozhoduje, jak budete s podlahou spokojeni. Které z nich dáváte přednost vy?

Reklama

Související témata:

Načítám