Hlavní obsah

Podlahy, které jste ještě neviděli

Foto: Kratochvíl parket profi

Dominantní vzory potřebují mít prostorFoto: Kratochvíl parket profi

Reklama

Barvy se stávají nezbytným doplňkem každého interiéru. Barevné jsou v bytech zdi, nábytek i doplňky. Zdá se vám to už trochu nudné? Protože to má doma skoro každý? Máme pro vás tip: pořiďte si barevnou podlahu!

Článek

Zapomeňte na dřevo a jeho imitace! Žlutá, fialová, zelená nebo růžová – to jsou barvy, které vládnou módním podlahovým krytinám. Ale pozor, samotné trendové odstíny ještě nestačí. Aby váš byt byl dokonalý, chce to k nim přidat i nějaký ten zajímavý vzor. Třeba takový, který dodává podlaze 3D efekt. To je trend, kterým se ubírají světoví designéři. A vy?

Podlaha jako hlavní ozdoba bytu

Jít s trendy je sice zajímavé, ale pozor, zda na to máte. A tím nemyslíme peníze, ale spíš prostor. Výrazné podlahy zpravidla potřebují dostatečné místo, na kterém dokážou vyniknout, a také se jim musí přizpůsobit další zařízení. „Jejich grafika není běžná, pokud volíte výrazné a dominantní vzory, je třeba vědět, že pak v interiéru jen těžko použijete jiné barvy, jiné vzory,“ říká architekt Martin Sladký z ateliéru de.fakto CZ, který tyto podlahy ve svých realizacích používá. A zároveň popisuje, jaký interiér je pro ně ideální: „Třeba místnost, kde máte jen jedno okno, na zdech visí jeden obrázek a ostatní plochy zůstávají bílé, a to včetně nábytku. Tyto podlahy totiž celý prostor naplní barvami.“

Foto: Likor

Korková šachovnice se hodí třeba do dětského pokojeFoto: Likor

Samozřejmě závisí i na velikosti místnosti a jejím tvaru. „Tmavé barvy nebo výrazné vzory by udělaly malou nebo úzkou místnost ještě menší. Opačně působí světlé tóny a pruhy mohou vytvořit optický efekt, který zcela přemění váš pokoj,“ říká Jiří Blažek z firmy Kratochvíl parket profi a připomíná: „Nezapomeňte, že čím více nábytku se v místnosti nachází, tím méně je podlaha vidět. V tomto případě je nejlepší zvolit jednoduchý vzor. V prostorných místnostech můžete nápaditě působivými vzory dosáhnout úžasných efektů.“

Samozřejmě, že konečná kombinace závisí na tom, „jak moc“ je podlaha barevná a „jak moc“ vzorovaná. Vybírat si lze totiž z materiálů a mnoha barev a vzorů.

Foto: Kratochvíl parket profi

Marmoleum Click se k sobě skládá pomocí zámkového spojeFoto: Kratochvíl parket profi

Foto: Parador

Takhle vypadají podlahy světových designérůFoto: Parador

Designéři dřevo neradi

Mezi ty nejvýraznější patří podlahy z kolekce Edition, kterou vytvořili světoví designéři, například Karim Rashid, jehož byt budoucnosti jste mohli vidět ve článku Byt roku 2050: Podívejte se!, Matheo Thun a další. Zvolili k tomu laminátové podlahy.

Základ laminátových podlah tvoří několik vrstev na bázi dřeva, zpravidla dřevěných zbytků, které se pod tlakem lisují na požadovanou tloušťku. Na toto jádro pak přijde tapeta se vzorem, který bude nakonec podlaha mít. Většina lidí volí zpravidla imitaci dřeva. Ale designéři zvolili zcela jinou cestu. Z jejich dílny vyšla podlaha růžová, fialová, žlutá i zelená a místo kresby dřeva ji zdobí geometrické tvary a speciální tiskypůsobící trojrozměrným efektem. „Díky patentovanému způsobu tisku šlo použít i takzvaný umělecký tisk, tedy tisk v neobvyklých barevných kombinacích a s extrémně vysokým rozlišením. Díky tomu se podařilo vytvořit laminátovou krytinu s 3D efektem,“ popisuje Soňa Güler ze společnosti Parador. Protože jde o trendovou záležitost, odpovídá tomu i cena – metr čtvereční přijde zhruba na dva a půl tisíc korun.

Foto: Parador

Na podlaze můžete mít i pestré graffitiFoto: Parador

Barva si rozumí i s přírodou

Pokud z různých důvodů patříte mezi odpůrce laminátových krytin, můžete si vybrat barevné podlahy vyrobené i z přírodních materiálů, například přírodního linolea. I když si ho mnozí stále pletou s umělým PVC, linoleum je přírodní vysoce odolný materiál. Používá se jak v komerčních prostorách, tak v bytech, kde u něj oceníte i jednoduchou údržbu. Navíc je oproti jiným na dotyk teplý. Nejdůležitější složku tvoří lněný olej, který se smíchá s pryskyřicí, dřevitou moučkou, vápencem a přírodními pigmenty. Ty mu dodávají i na výrazných barvách. „Pokud zvolíte typ Marmoleum Click, dostáváte linoleum ve formě obdélníkových nebo čtvercových lamel, které se skládají systémem zámkového spoje a snadno tak zkombinujete různé barvy, které lze skládat do pruhů, šachovnice či jiných vzorů dle vaší fantazie,“ radí Jiří Blažek. Metr čtvereční podlahy přijde od tisícikoruny výš.

Na podobném principu, ale za méně peněz, lze sestavovat i korkové probarvené dlaždice, které se k podkladu lepí. Pro korek opět platí, že jde o přírodní materiál, který má výborné tepelné i hlukové izolační účinky. Snadno po něm budete chodit naboso a nebude vám zima od nohou.

Probarvené dlaždice mají velikost 30 x 30 centimetrů a vyrábějí se v tloušťkách od 3,2 do 6 milimetrů, přičemž platí, že čím silnější, tím je podlaha lepší, ale také dražší. Cena za metr čtvereční se pohybuje od 650 korun výš. Stále však musíte počítat s tím, že k nevýhodám korku patří malá mechanická odolnost. Doporučuje se proto třeba do ložnic či dětských pokojů. V kuchyni se v nich brzo objeví „stopy“ po padajícím noži či pokličce. V chodbě je dokážou zničit kamínek a písek, které sem nanosíte na botách. Zvířecí drápky představují nebezpečí vždy. Je sice pravda, že odolnost korku lze zvýšit nátěry, ale ne dokonale.

Plánujete, že barevně proměníte svůj byt? Začněte hezky od podlahy! Výsledek bude překvapivě dobrý.

Reklama

Související témata:

Načítám