Hlavní obsah

Podnikejte na mateřské

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vydělat si k mateřské? Jde toFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Přemýšlela jste někdy o tom, že byste byla raději svojí paní místo práce pro nesnesitelného šéfa a vydělávání peněz do cizí kapsy? Pokud ano, vězte, že podnikání na mateřské se vyplatí!

Článek

Časopis Uzlíček září 2008

Staňte se soběstačnou a začněte si konečně plánovat práci a výdělek podle svých představ a možností. A to, že jste právě na mateřské, není žádnou nevýhodou. Spíš naopak!

Prací pro druhé přicházíte o zisk

Jsou práce, které můžete dělat bez toho, že byste se nechaly zaměstnat. Firma, pro kterou pracujete, pak v těchto případech působí jen jako prostředník mezi vámi a klientem, a tím vám bere velkou část zisku, která by v případě, že budete pracovat na sebe, připadla vám. Proč to tedy nezkusit?

Zařiďte si živnost a získejte víc! Namátkou vybíráme profese, které si o vlastní živnost přímo „říkají": kadeřnice, pedikérky, manikérky, překladatelky, poradkyně, průvodkyně, uklízečky, realitní makléřky, chůvy, učitelky jazyků...

1. Co bude vaším „produktem"?

Může to být třeba překlad, ostříhaná hlava, pohlídané dítě, poradenství ve vaší specializaci, prodaný dům, lekce angličtiny, vyžehlená košile nebo uklizený byt.

2. Za jakou cenu budete „produkt" nabízet?

Podívejte se na internet na ceny konkurence v okolí nebo jim rovnou zavolejte a na cenu se zeptejte. Stanovte si svou vlastní cenu. Je dobré také vědět, jaké budou vaše náklady a kolik vlastně za jeden „produkt" vyděláte.

3. Komu budete „produkt" prodávat?

Určete si okruh zákazníků a získáte cílovou skupinu osob, kterou oslovíte inzercí nebo reklamou šitou na míru právě jim. Vy sama víte, jakou službu chcete nabízet a určitě máte v hlavě i předběžný plán, jak by se to dalo dělat.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zatímco dítě v kočárku spí...Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nyní si proberme krok za krokem:

Cesta na živnostenský úřad

Nyní vám pro zařízení živnostenského listu stačí pouhých 1000 korun. Seznam volných živností má cca 80 položek, ale od 1. 7. 2008 už nemusíte mít na každou činnost zvlášť živnostenský list, stačí mít jeden a nahlásit, kterým činnostem se budete věnovat. Což vám v případě, že chcete dělat více služeb, ušetří hodně peněz. Toto ale platí jen pro volné živnosti, ke kterým se nemusí dokládat žádné další doklady, jako třeba o vzdělání atd. Na živnostenský úřad vyražte nejlépe v úřední dny, tj. v pondělí a ve středu od 9-17 hod., můžete bez objednání, a s sebou si vezměte 1000 korun a občanský průkaz. Pokud žádáte o jinou než volnou živnost (tj. koncesovanou nebo vázanou), budete potřebovat diplom, vysvědčení, potvrzení praxe nebo i jiné dokumenty. Ověřte si telefonicky předem, které doklady od vás budou požadovat.

Reklama

Načítám