Hlavní obsah

Podzimní splíny, bolesti hlavy i tloustnutí: Jak jim zabránit?

Foto: Thinkstock

Nedostatek světla je jedním z hlavních důvodů podzimní nepohody. Braňte se mu tím, že budete trávit co nejvíc času venkuFoto: Thinkstock

Reklama

Přibírání na váze, virózy, zhoršení pitného režimu a samozřejmě i pověstné podzimní deprese. Je opravdu nutné si tímhle vším projít? Možná ne. Užijte si podzim v dobré kondici i náladě!

Článek

Listopad má rád jen málokdo. A není se co divit – barevné babí léto prohřáté slábnoucím sluníčkem je definitivně pryč, jiskřivá zasněžená zima ale ještě v nedohlednu. V dopravních prostředcích se ozývá pokašlávání a touha po svatomartinské huse ve vás vyvolává výčitky svědomí. Jak přežít listopad bez nemocí, splínu a zbytečně nabraných kil?

Připadá vám život těžký a otravný?

K nástupu podzimní deprese (odborně sezonní afektivní poruchy) přispívá nejen nedostatek světla, ale u některých lidí i změna času. Pokud se cítíte zpomalení, přecitlivělí, unavení, špatně spíte a nic vás nezajímá, jste v tom až po uši.

Co s tím: Využijte každého slunečního paprsku. Když je o víkendu hezky, vykašlete se na uklízení a vyrazte ven. Provoňte si byt aromatickými oleji, které působí antidepresivně, třeba bergamotem, borovicí nebo grapefruitem. Běžte si zatančit nebo třeba zahrát s přáteli volejbal – pohyb účinkuje proti depresi spolehlivě.

Rozjasněte svůj byt nebo šatník zářivě barevnými doplňky. A pokud nic nezabere, poraďte se s lékařem o možnostech světelné terapie (více o této účinné metodě se dočtete tady).

Foto: Thinkstock

Pohyb je spolehlivý způsob, jak si zlepšit náladu a vyplavit do krve endorfiny. Je jedno, jaký zvolíte, musí vás ale opravdu bavitFoto: Thinkstock

Zapomínáte pít?

S klesajícími teplotami mizí i váš pocit žízně. Ve vytápěných místnostech ale „vysycháte” stejně rychle jako v letním pařáku. Divíte se, proč vás tak často bolí hlava? Příčinou může být i dehydratace!

Co s tím:Uvařte si hned ráno plnou konvici čaje a během dopoledne pořád popíjejte, případně postavte na stůl láhev minerálky. Když bude na očích, vzpomenete si spíš. Udělejte si radost a pořiďte si obzvlášť pěknou sklenici nebo hrneček. Budete nasávat jako velbloud, jen abyste mohli tu krásnou věc vzít do ruky!

Začínáte přibírat?

Tělo před zimou schraňuje tuk. To je úplně přirozené, co kdyby došly zásoby, dřív než sleze sníh!? Přírůstek dvou až tří kilogramů během podzimních měsíců je běžný a a může k němu dojít, i když se váš jídelníček a životní styl nezmění.

Jenže – on se nejspíš změní. Saláty najednou nejsou zdaleka tak lákavé a místo nich toužíte po sladkých a tučných věcech. Pokud to necháte „rozjet“ moc, na jaře vám dá mnohem víc práce se vrátit na původní váhu.

Foto: Thinkstock

Změněné chutě? Na podzim je to normální. Nebraňte se chuti na sladké, hlídejte si ale velikost porcíFoto: Thinkstock

Co s tím: Dopřejte si to, po čem vaše srdce i metabolismus prahne, ale jen v malém množství. Malý kousek čokolády, rozumnou porci kachny, hodně zelí a jenom dva knedlíky. A nepřestávejte se hýbat! V chladném počasí to člověka ven tolik netáhne, pohyb venku (třeba jen svižná chůze) s vámi ale udělá zázraky – vyplaví endorfiny, podpoří imunitu a spálí energii. Víc přečtěte v článku Hubnutí na podzim? Jde to snáze, než myslíte!

Všichni kolem vás stůňou?

„Na respirační nemoci by si měli dát pozor především lidé, kteří trpí nějakým celkovým chronickým onemocněním, jako je třeba diabetes, chudokrevnost, ledvinná nedostatečnost nebo porucha imunitního systému,“ varuje MUDr. Kateřina Písecká z Centra individuální péče při VFN v Praze.

Co s tím?Začněte včas posilovat svoji imunitu zinkem, selenem, vitaminy skupiny B nebo echinaceou. Vitamin C je v tomhle ročním období jistější doplňovat i ve formě tablet, nejlépe s prodlouženým účinkem. Tuzemské ovoce ztrácí svou vitaminovou hodnotu úměrně k délce skladování. A to tropické o většinu přijde během dlouhé cesty mezi kontinenty.

Také máte svoje recepty, jak přežít podzim? Podělte se o ně!

Reklama

Načítám