Hlavní obsah

Pohoštění: Olivové dobroty hotové do 10 minut!

Foto: Greta Blumajerová

Olivy na stůl plný dobrot prostě patří!Foto: Greta Blumajerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při návštěvách nebo oslavách se na stole v podstatě vždy objeví mistička s olivami. Vyzkoušejte s námi pár tipů, které nezaberou víc než 10 minut a které vaše olivové pohoštění udělají výjimečným.

Článek

Olivy se skvěle hodí jako „zobání“ k vínu, a pokud chcete něco bezmyšlenkovitě chroustat u televize, jsou určitě lepší a zdravější volbou než třeba slané oříšky nebo chipsy. Byla by ale věčná škoda olivy jíst jen tak vysypané do mističky! Abyste ale přípravou nějaké dobroty nestrávili o moc víc času než jen tím vyndáním oliv ze skleničky, máme pro vás několik super rychlých tipů, jak na to!

Tapenáda z černých oliv 2x jinak

Pro 6 osob potřebujete: 200 g vypeckovaných černých oliv, 100 g sardelových řezů (2 malé plechovky), 100 g kaparů, 4 stroužky česneku, asi 2 dl olivového oleje, 1 citron a mletý pepř na dochucení. Abyste dipy měli rovnou dva, připravte si také asi 200 g kozího nebo co nejméně slaného salátového sýru.

Foto: Greta Blumajerová

Tapenádu jednoduše upravíte i na chutnou pomazánkuFoto: Greta Blumajerová

Postup:Tapenáda je základní olivová omáčka, bez které se středomořská kuchyně neobejde. Kromě toho, že ji můžete podávat je tak, aby se mohla mazat na opečené toasty či slané sušenky, je také skvělou marinádou na pečené kuře nebo přílohovou omáčku k jakémukoli masu. Teď už ale k postupu.

Scezené olivy, sardelky a kapary dejte do mixéru, přidejte oloupané stroužky česneku, asi 1 dl olivového oleje a šťávu z poloviny citronu. Vše rozmixujte, podle potřeby přilijte olivový olej, aby omáčka byla krémová, a dochuťte citronovou šťávou a čerstvě mletým pepřem. Sůl není potřeba, sardelky jsou slané až dost!

Polovinu omáčky vraťte do mixéru, přidejte na kousky pokrájený sýr a ještě jednou vše trochu promixujte. A máte hotovou i pomazánku!

Podzimní olivový salát s vlašskými ořechy

Na 4 porce potřebujete:150 g výběrových černých oliv, 100 g čerstvého kozího sýra, 1 červenou silnostěnnou papriku, hrst jader vlašských ořechů, římský kmín a olivový olej.

Foto: Španělské olivy

Olivy můžete smíchat třeba s vlašskými ořechyFoto: Španělské olivy

Postup:Papriku očistěte, nakrájejte na plátky a zlehka ji orestujte na trošce olivového oleje. Pak ji dejte do mikrotenového sáčku a nechte ji pár minut zapařit. Následně půjde velmi snadno oloupat. Papriky nakrájejte na malé kousky a smíchejte ji s olivami, nakrájeným kozím sýrem a nasekanými vlašskými ořechy. Nakonec salát dochuťte trochou olivového oleje a římským kmínem. A tady pozor! Římský kmín je úplně něco jiného než normální kmín, takže jestli nemáte římský, nedávejte tam radši nic!

Čerstvě rozpečená bageta s olivovým máslem

Na 1 dlouhou bagetu potřebujete:1 asi 80 cm dlouho bagetu (nebo 2 kratší, samozřejmě!), 70 g másla, asi 100 g černých nebo zelených oliv podle chuti, 1 stroužek česneku, 1/2 čerstvé chilli papričky, čerstvě mletý pepř a 1–2 lžíce citronové šťávy.

Foto: Greta Blumajerová

Čerstvě dopečené bagetě s voňavým olivovým máslem neodoláteFoto: Greta Blumajerová

Postup:Scezené olivy, chilli papričku a česnek nakrájejte najemno nebo je „projeďte“ v mixéru. Vše smíchejte s měkkým máslem a dochuťte pepřem a citronovou šťávou. Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia. Bagetu nakrojte na asi 1 centimetr silné plátky, ale nedokrajujte je úplně – musí držet jako celá bageta pohromadě. Ochuceným máslem promažte jednotlivé plátky a bagetu položte na alobal nebo pečicí papír na plech a dejte na 8 minut péct. Po vyndání z trouby ihned podávejte – bageta je nejlepší ještě horká.

Zelené olivy s uzenou treskou a sušenými rajčaty

Na 4 porce potřebujete:150 g zelených oliv, 100 g uzené tresky, 8 sušených rajčat, hrstku solených arašídů, lžičku čerstvého tymiánu, lžičku hořčice, lžičku medu a olivový olej.

Foto: Španělské olivy

Chutný salát připravíte i ze zelených olivFoto: Španělské olivy

Postup:Místo obyčejných oliv si dejte olivy promíchané s dalšími dobrotami! Uzenou tresku a sušená rajčata nakrájejte na kousky. Hořčici, med a asi lžíci olivového oleje prošlehejte s lístečky tymiánu a se vzniklým dresinkem smíchejte olivy i všechny zbývající ingredience. Hotovo!

Nakládané olivy s mozzarellou, bazalkou a cherry rajčátky

Na plnou salátovou mísu potřebujete: 2 balení (300 g) baby mozzarelly (najdete ji také pod názvem třešinky), 300 g cherry rajčátek, 1 skleničku (200 g) černých sušených oliv naložených v oleji, dvě velké hrsti nahrubo nasekané bazalky, 2 lžíce balzamikového octa a asi 3 dl olivového oleje. Podle chuti můžete přidat i 1 chilli papričku.

Foto: Greta Blumajerová

Sušené olivy, rajčátka, mozzarella a bazalka. Nezní to skvěle?Foto: Greta Blumajerová

Postup: Cherry rajčátka omyjte a pak je plochou nože opatrně praskněte, ale pozor, ať od semínek nemáte celou kuchyni! K rajčátkům přidejte slitou baby mozzarellu, slité olivy a vše promíchejte s bazalkou, balzamikem a podle chuti také nasekanou chilli papričkou. Takto připravený salát dejte do velké sklenice s víčkem, zalijte olivovým olejem a nechte aspoň přes noc marinovat, nejlepší je tento salát ale tak po 1–2 dnech.

Jak se vám naše dnešní rychlé olivové nápady líbí? Nebo máte svoje vlastní recepty, jak si zpříjemnit podzimní odpoledne nebo večer? Napište nám do diskuse pod článkem!

Načítám