Hlavní obsah

Pomoc, milování nám trvá tři hodiny!

Foto: Thinkstock

Sex se změní ve sportovní výkon, pokud muž trpí retardovaným vyvrcholenímFoto: Thinkstock

Reklama

Krásná předehra, něžné dotyky a nakonec nekončící milování. Takhle si představujete skvělý sex? Spousty žen se ale shodují, že zas taková výhra to není. Když totiž partner „vydrží“ až příliš dlouho, změní se milování v náročný tělocvik bez špetky vzrušení. A pozor, není to žádná banalita, ale odborníky popsaná porucha.

Článek

Každý je jiný a má rád něco jiného. Někomu k uspokojení stačí pár minut, někdo se rád miluje třeba hodinu. Ale když je váš partner „v pozoru“ třeba dvě hodiny, střídáte jednu polohu za druhou a on stále nemůže dojít vyvrcholení, zábava už to nejspíš není. „Svého přítele miluji, je skvělý, ale trvá mu třeba tři hodiny, než vyvrcholí. A to je tedy pěkné peklo. Už to není sex, ale gymnastický závod o to, aby dosáhl orgasmu,“ popisuje v jedné internetové diskusi týkající se problémů s ejakulací žena s přezdívkou Veru.

Přesto jí je trapné partnerovi říci, že takhle dlouhé milování ji nebaví. „Jsem vždycky děsně unavená, už po půl hodině či hodině mě to vůbec nebaví a nevzrušuje, ale vždycky to vydržím kvůli němu,“ říká Veru. Její přítel trpí podle odborníků poruchou zvanou retardovaná ejakulace a je to podobně nepříjemný problém jako ejakulace předčasná (o té se dočtete v článku Zvyšte partnerovu sexuální výdrž!).

Co je moc, to je moc

Průměrná doba soulože je v České republice patnáct minut. Lze tedy říci, že českému muži trvá v průměru čtvrt hodiny, než při milování s partnerkou dosáhne orgasmu. Jestli je to moc, nebo málo, samozřejmě nelze říci, protože při sexu nezáleží na čase, ale na tom, zda se to oběma líbí. A tak nelze ani stanovit, kdy už můžeme hovořit o poruše nazvané retardovaná ejakulace. „Říká se tomu tak pokaždé, když muž ejakuluje později, než by si přál,“ vysvětluje sexuolog Petr Weiss.

Foto: Thinkstock

Důležité je, aby byli oba partneři spokojení, jinak intimní život vázneFoto: Thinkstock

Pokud tedy muži trvá dosažení orgasmu třeba hodinu, ale nevadí mu to, jeho partnerka je spokojená a jejich sexuální život tím nijak netrpí, o poruše nelze mluvit. Jiný pár to ale může cítit jinak a v tu chvíli už to za retardovanou ejakulaci označit můžeme.

Příčin je celá řada

Nejsem dost sexy? Nevzrušuji ho? Nemiluje mě? Tyhle otázky se ženám, jejichž partnerům trvá dosažení orgasmu delší dobu, honí hlavou nejčastěji. Většinou je za tím ale něco úplně jiného. „Částečně může samozřejmě jít o vrozenou záležitost, takzvanou sníženou sexuální vzrušivost, ale možností je mnohem víc,“ potvrzuje Petr Weiss.

  • Pátrejte v jeho psychice – psychická pohoda a vyrovnanost je v sexu velmi důležitá. Obtížné dosahování orgasmu můžou způsobovat různé strachy a obavy (například prudérní výchova a vypěstovaný pocit, že sex je špatný, nebo strach z otěhotnění partnerky, z toho, že budete přistiženi spolubydlícím či dětmi…).
  • Deviace – pokud muže vzrušují nějaké zvláštní praktiky, běžný sex s partnerkou ho nemusí dostatečně vzrušit, tudíž má potíže s dosažením orgasmu (jednou z takových deviací je třeba pissing, dočtete se o něm v článku Extrém v sexu: močení jako potěšení).
  • Nepřiznaná homosexualita – retardovaná ejakulace může být také známkou toho, že je muž homosexuálně orientovaný, ale odmítá si to přiznat. Takříkajíc to zkouší se ženami, ale moc úspěšný v tom není.
  • Špatné masturbační návyky– špatné návyky v sebeuspokojování, které muži nabyli v době dospívání, mohou být také zdrojem problémů. „Muži se v mládí naučili dosahovat orgasmu nějakým způsobem, který nelze při běžné souloži příliš napodobit, a tak nedosahují dostatečného vzrušení, aby ejakulovali,“ upřesňuje Petr Weiss.
  • Alkohol, drogy a farmaka – je obecně známé, že přemíra alkoholu ejakulaci oddaluje. Podobné účinky mají třeba i některá psychofarmaka.
  • Mylný obraz super samce – všichni ten obraz známe. Svalnatí a neuvěřitelně vyvinutí borci z pornofilmů, kteří vydrží vážně hodně. A přesně kvůli těmto filmům někteří muži nabyli dojmu, že k potěšení ženy je potřeba minimálně třiceticentimetrový penis (že na velikosti vážně až tak nezáleží, se dočtete v článku Penis: proč z něj muži šílí?!) a několikahodinová výdrž. V tom případě je většinou na ženách, aby jim tenhle mylný názor vyhnaly z hlavy.

Řešení? Chce to pomoc partnerky a odborníka

Pokud příčinou retardované ejakulace není alkohol či léky (alkoholu je možné se vzdát a změnu léků prodiskutovat s lékařem), je k nápravě většinou zapotřebí pomoc odborníka. S nepřiznanou homosexualitou pomůže sexuolog, psycholog či psychoterapeut. „Tam vážně není jiné řešení než si přiznat pravdu. Pokud mě vzrušují muži, se ženou těžko budu dosahovat orgasmu,“ upozorňuje Petr Weiss.

V ostatních případech by se nejdříve měli partneři pokusit problém vyřešit společně zhruba podle následujícího návodu:

  • Nebojte se partnerovi šetrně říci, že takhle vám to nevyhovuje, ale milujete ho a chcete to s ním řešit.
  • Pokuste se vytvořit co nejpříjemnější prostředí a atmosféru pro milování (pošlete děti k babičce, vyrazte na dovolenou,...). Jednoduše zkuste odstranit veškeré věci, které by mohly partnera stresovat.Pokud to nezabere, navrhněte návštěvu odborníka s tím, že tam půjdete společně a budete si vzájemnou oporou.

S deviacemi či špatnými masturbačními návyky to totiž bez sexuologa nejspíš nepůjde. „Je potřeba muže takříkajíc přeučit, aby se jeho masturbační návyky co nejvíce podobaly milování s partnerkou. A v tom může velmi pomoci právě žena,“ vysvětluje Petr Weiss. Nejenže ho při návštěvách odborníka psychicky podpoří, ale v podstatě se „léčby“ účastní a v bezpečí třetí nezaujaté osoby se dozví, co by partnerovi pomohlo, jak se k němu chovat a jak lze sex vylepšit.

Naopak nejhorší, co můžete udělat, je předstírat, že je vše v pořádku.Jak dlouho to tak půjde? Vážně vydržíte ve vztahu, kde nefunguje sex? Pokud partnera milujete, překonáte stud a vyjevíte mu své pocity. A pokud on miluje vás, rozhodně se neurazí, ale naopak vaši pomoc uvítá.

Co si o tom myslíte? Jak dlouho podle vás trvá krásné milování?

Reklama

Související témata:

Načítám