Hlavní obsah

Pořádek a puberťák? Marný boj!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nemohou přece uklízet, mají jiné starostiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Puberťáci a puberťačky si vesměs na pořádek moc nepotrpí. Sice tráví hodiny před zrcadlem, ale veškeré propriety nechají povalovat po celé koupelně. Záleží  jim na oblečení a značkovém zboží, ale pak ho kdekoli odhodí, v lepším případě nacpou zmačkané do skříně. Jejich manýry vás dovádějí k nepříčetnosti, ale co s tím naděláte?

Článek

Často váš smysl pro pořádek přivádí naopak k nepříčetnosti teenagera, kterého jste se dlouhá léta snažily přivést alespoň k elementárnímu rodinnému řádu, respektování ostatních členů rodiny... Teď jako by vám všechno dělal naschvál: nechává otevřenou tubu se zubní pastou, špinavé šatstvo na podlaze, aniž by se obtěžoval(a) ho dát do koše nebo do pračky, ,,vyžere" lednici (včetně toho, co bylo určeno k přípravě rodinné večeře), přičemž veškeré obaly (eventuálně nedojedené zbytky) hyzdí interiér celé kuchyně.

A vstoupit do jeho pokoje?! Když občas překonáte to nejhorší očekávání, může ho realita výrazně předčít. Směs špinavého a čistého oblečení (některé patří kamarádům nebo kamarádkám), zbytků jídla, cédéček, prachu... školní sešit nebo učebnice vás mohou ukonejšit, že na školu nezapomněl, i když pod ostatními vrstvami nepůsobí příliš používaně. Zkuste potlačit tendenci k hysterickému výstupu. Stejně by vám pravděpodobně nebyl k ničemu.

Vždyť je to holka... ženská!!

Dodnes leckdo podléhá poněkud naivnímu přesvědčení, že do staromládeneckého čurbesu vnese pořádek žena. A že dospívajícího chlapce v jeho nepořádnosti napraví vhodná dívka. Ve skutečnosti, pokud nemáte samy dostatek obdobných zkušeností, vám mnohé matky dospívajících děvčat tuto naivitu obratem vyvrátí.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Rozčilovat se nemá vůbec smyslFoto: samphoto.cz/jiunlimited

,,S holkama nikdy nebyl v tomhle ohledu problém. Nebyla jsem nějaký pedant, ale samy dbaly na to, aby měly věci srovnané, našly, co potřebují. Ale když bylo Sáře zhruba patnáct a Kamile ke čtrnácti, tak se z dívčího pokojíčku stala moje noční můra. Nikdy by mě nenapadlo, že holky můžou být takové bordelářky a čuňata," žasne nad zlozvyky svých dcer Šárka. Letos, v osmnácti, se Sára odstěhovala, ale ani mladší Kamila svůj přístup k pořádku příliš nezdokonalila. ,,Už mě otrávilo pořád jí něco připomínat. Sama po ní všechno uklízet nemůžu, protože jsem pak já ta, kvůli komu nemůže něco najít. A taky jí nehodlám dělat služku, nebo naopak rezignovat tak, že by se mi binec rozrostl po celém bytě. K tomu to ale směřuje. Jsem úplně bezradná," stěžuje si Šárka.

Bourání starých klišé?

,,Kluci a holky dnes sdílejí stejnou módu, stejné koníčky, stejnou zábavu, rozdíl mezi pohlavími a jejich rolemi se v mnohém čím dál víc smazává. Na jednu stranu je to dobře. Ale nese to s sebou i to, že děvčata ze sebe rozhodně nedělají hospodyňky, trpí podobnými nešvary, jsou stejně ,bohémské´ a stejně odporují zavedeným klišé včetně pořádku jako chlapci," míní psycholog Martin Vébr.

Poskytnout si navzájem soukromí

Vstupovat do pokoje puberťáka si raději zakažte. Zbytečně vás to rozhodí a stejně zbytečné budou i scény, které vyvoláte. ,,Teenageři jsou extrémně hákliví na své soukromí, i když pro vás to je jen nesourodá a nechutná směs všemožného čurbesu. Nedělejte služku, nezasahujte do jeho věcí a vzdejte se opětovných ,kázání´, která mají pověstný dopad, jako když hrách na stěnu hází. O to víc dávejte najevo, že vy sice ctíte jeho soukromí, ale ostatní prostory jsou naopak tabu pro jeho zvyklosti. Takže nechť on nebo ona si žijí ve svém nepořádku, ale budou respektovat váš pořádek v ostatních částech domu či bytu. Na tom trvejte jako na férové dohodě," doporučuje psycholožka Marta Franclová.

Reklama

Související témata:

Načítám