Hlavní obsah

Škrabadlo pro kočky: Vyrobte si jej sami a za pár korun

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kočky si potřebují brousit drápky, a aby si nevybraly právě vaši sedačku, je lepší jim pořídit škrábátko. Vyrobíte ho z kartonu a lana celkem rychle, a hlavně za pár korun. Zvládnete to snadno!

Článek

Pokud máte doma čtyřnohého miláčka, jistě jste se už několikrát přesvědčili, jak má ostré drápy. Jenže kočky neškrábou pro nic za nic. Mají to dáno geneticky. Průběžně se jim obnovuje vnější pouzdro drápků, kterého se zbavují třením o tvrdé povrchy. Taky se při škrábání protahují, vybíjejí energii a značkují teritorium.

Aby netrpěla vaše sedačka, je třeba kočce pořídit dostatek „bezpečných“ míst. V obchodech pro zvířata lze koupit nespočet speciálních pomůcek, ale proč utrácet, když si můžete škrabátko vyrobit? Navíc ho v mžiku přestěhujete na aktuálně oblíbený protahovací roh.

A pokud byste potřebovali ještě pelíšky a misky, máme tipy designové i měkoučké!

Škrabátko pro kočky krok za krokem

Foto: Jakub Jurdič

Připravte si karton, lano a provázek, gumičku, úhelník a řezací nůžFoto: Jakub Jurdič

Nejdůležitější pro výrobu je karton. Asi vás napadne, že by se dala použít stará krabice od bot, ale pozor! Potřebujete třívrstvou vlnitou lepenku, která má „vzdušnou“ strukturu v řezu. Po zbytečném obalu od elektroniky se podívejte doma nebo požádejte v supermarketu. V hobby marketech pořídíte bedny z třívrstvé lepenky v různých velikostech.

Od toho se také odvíjí cena. Počítejte, že krabice 65 x 35 x 37 cm vyjde zhruba na 45 korun.

Další škrabací plocha je ze sisalu. Pořídíte ho v kutilských potřebách, v centimetrové tloušťce stojí zhruba 21 korun za metr. Spotřebovali jsme celkem 4 metry, ale záleží na vás, jak velký podíl škrabátka budete chtít pokrýt sisalem. Druhou stranu pak omotejte obyčejným polyesterovým provázkem v minimální délce 2 metry.

Ještě budete potřebovat dvě kutilské potřeby: úhelník a řezací nůž. Pokud doma žádný řezák s odlamovací vložkou nemáte, nejlevnější, s plastovým tělem, pořídíte v hobby marketu od 40 korun. Zároveň si kupte i kovový úhelník, stačí s délkou ramene 25 cm, přijde na zhruba 130 korun.

Foto: Jakub Jurdič

Řezací nůž vyžaduje při práci přesnost, a hlavně opatrnost Foto: Jakub Jurdič

Můžete se pustit do kartonových pruhů. Krabici rozdělte na kusy a jednu nebo dvě vrstvy použijte jako podložku. Nebudete muset nic měřit, šířku proužků určuje velikost úhelníku. Stačí ho přiložit k začištěnému kraji a nožem přejet po celé délce. Bude to chtít asi trošku přitlačit, abyste projeli ostřím skrz papír. Délku pruhů si určíte sami. My jsme zvolili 40 cm.

Počet pruhů závisí na tom, jak široké chcete škrabátko mít. Pro začátek si jich nařežte 20 až 30, a když si je postavíte na hranu vedle sebe, uvidíte, jestli je to dostatečné množství.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud budete při řezání dodržovat šířku příložníku, budou všechny pruhy stejně velké Foto: Jakub Jurdič

Podle této šířky pak vyrobte i zadní opěrnou plochu. Boční strany budou tvořit opět dva pruhy šířky úhelníku, ovšem tentokrát je neprořízněte skrz, ale jen naznačte, aby se daly přehnout nahoru. Vznikne vám vanička, do níž dejte pruhy kartonu a začistěte délky na obou stranách.

Foto: Jakub Jurdič

Systém pověšení škrabátka si samozřejmě můžete vymyslet individuálně, ale práce s provázkem nám přišla nejjednodušší Foto: Jakub Jurdič

Všechno pak stáhněte tenčím provázkem, který pár centimetrů pod okrajem přidržte gumičkou. Obtočte dokola a pokračujte nahoru, aby vznikla smyčka pro zavěšení.

Foto: Jakub Jurdič

Konec provázku nezapomeňte nad sirkou nebo zapalovačem zatavit, aby se netřepil Foto: Jakub Jurdič

Důležitá je škrabací sisalová plocha, kterou vyrobte omotáním provazu. Záleží na jeho tloušťce, ale aby to vůbec mělo smysl, je třeba obtočit provaz kolem kartonového základu alespoň desetkrát. Vznikne tak souvislý „vlasatý“ pruh, který přímo vybízí kočky, aby si do něj zasekly drápek. Oba konce provazu nakonec zasuňte pod namotanou vrstvu, čímž vše začistíte.

Ještě upozornění: když se kočky protahují a škrábou, dovedou vyvinout docela velkou sílu, takže je třeba provaz při omotávání docela silně utahovat, aby po několika použitích nesjel.

Foto: Jakub Jurdič

Pro přidržení začátku provazu při motání si opět pomozte gumičkou Foto: Jakub Jurdič

A teď finále: najděte to správné místo, aby na něj kočka dosáhla a pohyb u něj pro ni byl přirozený. Bude to chtít ze začátku asi trochu experimentování, ale jakmile začne škrabadlo fungovat, bude radost dvojnásobná – máte zajímavou dekoraci, a ještě slouží svému účelu.

Foto: Jakub Jurdič

Aby si kočka vůbec všimla svojí nové hračky, pomůže posypat ji sušenými lístky rostliny zvané šanta kočičí (zakoupíte v obchodě pro zvířata), nebo na provaz naneste dvě kapičky kozlíkových kapek. Ty koupíte v každé lékárněFoto: Jakub Jurdič

Inspirovali jsme vás? Pustíte se do výroby škrabadla? 

Reklama

Související témata:

Načítám