Hlavní obsah

Pořiďte svému domu nový kabát!

Foto: bauplanung-schubert.de

Barevné fasády jsou v kurzuFoto: bauplanung-schubert.de

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fasáda je to, na co se všichni podívají nejdříve, tedy vizitka vašeho domu, a navíc ho oživí a rozzáří. Pod nevzhlednou a oprýskanou omítkou jen stěží někdo bude hledat jakýkoli skvost s architektonickou hodnotou.

Článek

Největším škůdcem fasád je zimní období. Až na jaře se dá pořádně zjistit, jakou daň si zase letos vybralo. U novostaveb se prvních pár let nic neděje, ale i na ně časem dojde řada. K odstranění závad je třeba teplejšího počasí, ideálně v dubnu nebo v květnu, a proto hurá do obnovy fasády!

Neodbytní škůdci

Povrchová struktura fasády může být narušena nejen mechanicky, ale i nesouladem jednotlivých vrstev, ze kterých se omítka skládá. Proč? Vrstvy vysychají různě dlouho. Stává se to, když vámi zvolená firma použije nevhodné přípravky nebo dokonce nedodrží přesně stanovený pracovní postup. Kromě těchto vlivů působí na vrchní kabát vašeho domu i déšť, náhlé změny teplot nebo naopak přemíra sluníčka. Nejvíce ale ničí fasádu voda ve zdivu.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Podle návrhu si vyberete ten správný odstínFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Odpadává vám omítka?

Nejčastější příčinou náhlého odpadávání omítky je právě vlhké zdivo kvůli nedostatečné nebo nesprávně udělané izolaci domu. Občas se ale vlhkost nedostane přímo do domu, nýbrž vzlíná v jeho blízkosti. Jak se jí zbavíte? Řešením je vybudování odvodňujícího systému okolo celého domu. I tak vás oprava starého zdiva nemine. Odborníci také doporučují sanační omítku. Ta dokáže s vlhkostí domu spolehlivě bojovat, ale mine se účinkem tehdy, když zdivo obsahuje vysoké procento vody a soli. Jestliže je tohle váš případ, pak pomůže už jen podříznutí domu v kombinaci se sanační omítkou. Někdy se používá i navrtání zdiva (injektáž). To vás ovšem přijde pěkně draho.

Starým časům odzvonilo

Dříve se na fasády používaly vápenné a vápenocementové omítky. Dnes už i v tomhle směru doba pokročila a výběr materiálů je mnohem pestřejší. Většina studií má speciální software, s jehož pomocí si uděláte přesnou představu o budoucím vzhledu vašeho domu.

Opravy porušených míst

Drobnosti kazící vzhled fasády zvládnete opravit i svépomocí. Poškozená místa důkladně očistěte a proškrábněte spáry ve zdivu. Pak postupně tuto část fasády navlhčete a přetřete cementovou kaší. Nakonec přichází na řadu jádrová omítka. Nejjednodušší je to s hladkou úpravou. Na tuto vrstvu se totiž natáhne jen jedna vrstva jemného štuku a pak už jen vybrat správnou barvu. Jestliže byla stávající omítka strukturovaná, je třeba ji upravit podle původního stavu - tedy místo štuku nanést hrubou strukturu přímo na jádro. Pak opět přichází na řadu vrchní barva. Jen stěží se vám ale povede trefit původní odstín, proto se doporučuje nanést novou barvu na celý dům. Když už jste se dali do opravování, nezapomeňte ani na klempířské práce.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Na fasádu si raději zavolejte odborníkyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Jak si správně vybrat?

Pokud chcete fasádu úplně novou, rozmyslete si, co od nového vzhledu domu vlastně očekáváte. Zohledněte také současný stav domu. Někdy je potřeba kompletní rekonstrukce. Promyslete si, zda chcete zachovat původní rysy (různé okrasné výstupky apod.) nebo se jich budete chtít zbavit a vytvořit si vlastní originální vzhled. Běžným standardem jsou vícevrstvé omítky. Do popředí se opět dostávají povrchové úpravy typu režné zdivo. Velké oblibě se těší také obklady všeho druhu - keramické, kamenné či plastové. To, že přání zákazníka je na prvním místě, dokazuje fakt, že existují i speciální nátěry pro starší domy.

Jak zjistit, co mu sluší nejlépe?

Jak jsme již uvedli, téměř všude už mají software, který vám s tímhle pomůže. Pracovník si vyslechne vaše požadavky a na jejich základě sestaví několik návrhů s pomocí fotografie stavby. Vy už si pak jen vyberete, co domu sluší nejlépe. I tak můžete mít vzhledem k velké škále barev a různorodosti materiálů s výběrem správného kabátu pro váš dům problém si v té rozmanitosti vybrat. Teď už vše záleží jen na vás.

Související témata:

Načítám