Hlavní obsah

Porod po čtyřicítce? Budete in!?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

U pozdějších porodů je zdravotní riziko vyššíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodit po čtyřicátém roku života? V dnešní době v tom vidí problém stále méně žen. Přitom se nijak nezměnila fyziognomie žen ani jejich genetické možnosti. Obrovsky ale pokročila diagnostika časných vývojových vad plodu. Co z toho vyplývá?

Článek

Biologický věk neošálíte

Názor odborníků na optimální dobu porodu se nezměnil: „Fyziologické optimum je do 25 let. Věk prvního porodu je velmi vhodný do 30 let. Po 35. roce začínají rizika exponenciálně stoupat jak pro ženu, tak pro její plod“ říká gynekoložka Martina Hourová. Mluví se rovněž o tom, že ženy, které rodily první dítě po třicítce, mají větší pravděpodobnost onemocnění rakovinou prsu. Tato okolnost je však považována za mírný rizikový faktor. Zatím žádný exaktně doložený vědecký výzkum neprokázal přímou souvislost mezi dobou prvního porodu a rakovinou prsu.

Vajíčka stárnou, spermie nikoli!

Po 35. roce ženy roste možnost poškození plodu o 0,5 procent, po čtyřicítce je riziko vyšší o celé jedno procento. Největším problémem je totiž fakt, že žena se rodí s určitým počtem vajíček, která postupně stárnou, a tím je vyšší možnost narození poškozeného dítěte. Muži to mají snazší: spermie se tvoří stále nové, takže věk v jejich případě není rozhodující.

Foto: theinsider.com

I Halle Berry rodila po čtyřicítceFoto: theinsider.com

Kdy je nejlepší nechat se vyšetřit?

Pomineme-li klasický ultrazvuk v gynekologické ordinaci, běžnou dobou je období kolem 16. týdne gravidity. To jste poslány na tzv. genetické testy. Odeberou vám krev a podle výsledků pak lze určit, zda existuje vyšší procento rizika poškození plodu. „Toto vyšetření ovšem není nijak zvlášť přesné, slouží k vyhledávání rizikových skupin, které je vhodné následně dovyšetřit. Pozitivní výsledek ještě neznamená vadu plodu, pouze signalizuje nutnost dalších vyšetření,“ vysvětluje Martina Hourová. Pokud vám tedy tyto testy nevyjdou „podle tabulek“, ještě není třeba si zoufat!

„Ve 20.-22. týdnu těhotenství máte právo na screeningové ultrazvukové vyšetření s vyhledáváním vývojových vad, zejména srdečních. Dělá se pouze ve specializovaných centrech, kam vás odešle gynekolog. Vyšetření trvá cca 20-30 minut,“ pokračuje lékařka.

Přesto dosud nejpřesnější metoda, která vám bude doporučena je amniocentéza neboli vyšetření plodové vody, která odhalí případný Downův syndrom (mongolismus). Existují centra, která vám předběžný výsledek sdělí do 48 hodin s tím, že na definitivní výsledek si musíte počkat až tři týdny.

„Dalšími metodami jsou pak například odběr tkáně choria – budoucí placenty, který se dělá v ranějších fázích těhotenství, či kordocentéza neboli odběr přímo z pupečníku plodu (po 16.-18. týdnu dál),“ dodává lékařka Martina Hourová.

Zkazí si žena pozdějším porodem postavu?

I to je nesmysl. Pokud se rozhodne neponechat své tělo osudu a bude cvičit a zpevňovat svalstvo břicha - vše po konzultaci s gynekologem, není důvod, proč by měla vypadat po porodu hůře než mladší matky. Zářným příkladem je zpěvačka Madonna, která rodila také po čtyřicítce a tělo má vypracované jako málokterá pětadvacítka!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

S dobrým partnerem překonáte i rizikaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Pro a proti

  • pro pozdější porod mluví vynikající lékařská diagnostika plodu i matky
  • v případě zjištění poškození plodu lze těhotenství šetrně ukončit
  • budete-li po porodu cvičit a starat se o svoji kondici a vzhled, není třeba mít obavy z neblahých následků na postavu
  • porodit mohou starší ženy i prostřednictvím umělého oplodnění!
  • proti hovoří stárnutí vajíček ve vaječnících a riziko poškození plodu je tak vyšší
  • žena by měla počítat i se sociálním aspektem pozdějšího těhotenství a následky pro dítě, které bude mít třeba v pěti letech dvaapadesátiletou maminku, ale i to se dá s dobrým partnerem dobře překonat!

Jaké jsou vaše zkušenosti, milé čtenářky? Souhlasíte s „trendem“ rodit v pozdějším věku nebo si myslíte, že příroda si stejně poroučet nedá? A co druhá stránka věci – říká se, že v pozdějším věku si dítě více užijete, než když se sama coby „dítě“ dostanete do role matky. Napište nám své názory na info@prozeny.cz.

Související témata:

Načítám