Hlavní obsah

Poškozenou kabelku opravíte šmrncovními aplikacemi

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Reklama

Možná máte krásnou kabelku, kterou ale škrábance nebo fleky deklasovaly na dno skříně. Klidně ji zase vytáhněte! Ukážeme vám, jak oblíbenému kousku vdechnete nový život.

Článek

S kůží, ať už hladkou hovězinou, broušenou, nebo vlisovou, je třeba zacházet opatrně. Sice si dáváte pozor, ale nehody se prostě stávají. Tak jako autorce článku. Z restaurace si odnášela krabičku s čínským jídlem, zazvonil telefon, a než ho vylovila z kapsy, pálivá omáčka už tekla po kabelce. Některé skvrny vyčistíte, ale z těch ostatních je vám do pláče. Pokud se nechcete vzdát zamilované kabelky, může to být i sexy kožená bundička nebo sukně, zkuste ji polepit aplikacemi. Není to nic těžkého.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Možností, z čeho vyrobíte tvary k nalepení, je víc. Jakmile ale sáhnete po látce nebo syntetické náhražce, hrozí, že výsledek bude působit pouťově, a to určitě nechcete. Takže se porozhlédněte po obchodech pro kutily, kde prodávají kusy kůže.

Kdyby vám tam padlo do oka tlusté lano, můžete si z něj udělat pěknou rohožku nebo škrabátko pro kočku.

Na nákup si koženou věc rozhodně vezměte s sebou, abyste vybrali odstín, který bude ideálně ladit, nebo bude naopak hodně kontrastní. Kůže se také liší strukturou, tloušťkou a povrchovou úpravou. Obvykle se prodává na váhu v cenách dva, ale i čtyři tisíce za kilo. Nelekejte se, s největší pravděpodobností budete potřebovat jen deset až dvacet deka. Poměrně rozsáhlá aplikace na obou stranách kabelky, kterou vidíte na fotce, vyšla na 190 Kč.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

A teď už jdeme zachraňovat kabelku. Nejprve si vyrobíte základní tvar „X“ z papíru: čtverec přeložte diagonálně, pak ještě jednou vzdálenějšími rohy k sobě a z nejdelší strany odstřihněte trojúhelník. Velikost si jednoduše přizpůsobíte.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Obkreslením několika tvarů „X“ nad sebou vznikne hvězdice, z níž připravíte šablonu. Těsně vedle sebe oba tvary překreslete na kůži a vystřihněte ostrými nůžkami.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Pokud se vám lépe pracuje s lámacím řezákem, použijte ten, ale nezapomeňte kůži položit na tvrdou podložku.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

To, že tvary ideálně zapadají do sebe, vám zásadním způsobem ušetří materiál a taky stříhání. My jsme navíc využili rubovou stranu zlatavé kůže, protože se lépe barevně hodila k podkladu.

Rozestavte všechny tvary přesně na svá místa na kabelce a postupně je lepte tavnou pistolí k podkladu. Je třeba ji mít pořádně rozehřátou, aby horké lepidlo dobře přilnulo.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

My jsme takto ozdobili obě strany kabelky, protože skvrna byla rozsáhlá, přesto je výsledek překvapivě povedený. Kabelka se tak opět může stát každodenním společníkem.

Reklama

Načítám