Hlavní obsah

Potraviny, které umí zmírnit stres? Našli jsme je!

Foto: Thinkstock

Zaháníte stres jednou kávou za druhou? Zkuste propříště i naše tipy. Správně zvolené jídlo je zdravější variantaFoto: Thinkstock

Reklama

Jóga, relaxace ve vaně, poslech hudby nebo meditace. Se stresem se dá bojovat různě a důležitou roli hraje samozřejmě i strava. Na alkohol a cukroví ale nespoléhejte a zaměřte se na zdravé potraviny!

Článek

Ano, je to tak! Některé potraviny mohou zcela plnohodnotně zastupovat doplňky stravy, které vám mají pomoci s nervozitou a stresem. Samy jsou totiž bohatým zdrojem látek jako aminokyselina tryptofan, vitaminy C, E, vitaminy skupiny B či minerály hořčík nebo zinek, které tyto doplňky obvykle obsahují. O jaké potraviny jde?

1. Plody s vysokým obsahem vitaminu C

Vitamin C napomáhá při produkci protistresových hormonů. Při nadměrné psychické námaze proto dochází k jeho enormní spotřebě a tělo ho tudíž potřebuje co nejvíce doplňovat.

„Vysoké koncentrace vitaminu C se nachází v plodech černého rybízu, jahod, v červené paprice, brokolici, hlávkové i růžičkové kapustě. Dále v šípku a rakytníku. Z exotických druhů sem patří citrusy, plody amalaki a acai. I když u citrusů je poslední dobou zmiňovaný enzym askorbináza, který rozkládá vitamin C, a proto je otázkou, jestli citrusy považovat za vhodný zdroj tohoto vitaminu. Navíc, pokud se sklízí ještě nedozrálé, nedochází k úplnému dotvoření vitaminů,“ uvádí Ing. Iva Veselá z výživové poradny Food-Life.

Foto: Thinkstock

Jahody si dopřávejte v hojném množství. Mají v sobě hodně vitaminu C a ten přispívá k odbourávání stresuFoto: Thinkstock

2. Ovesné produkty

Ovesná kaše nebo ovesné vločky s mlékem jsou naprosto ideální snídání i z hlediska psychiky. Oves je vynikajícím zdrojem řady minerálů a živin bránících stresu a únavě. Především obsahuje vitaminy skupiny B, které jsou pro správnou funkci nervové soustavy, zvládání stresu a klidný spánek zcela nepostradatelné. Důležitý je i podíl hořčíku, který výrazně stimuluje psychiku. Nejúčinnější je právě v kombinaci s vitaminem B6.

3. Oříšky a semínka

„Konzumujte denně hrst ořechů či semínek a zbavíte se psychického napětí, nervozity, podrážděnosti, posílíte si imunitní systém a budete mít více energie. Ořechy a semena totiž obsahují tryptofan a tyrosin, stejně tak i velké množství hořčíku a železa. Těchto pozitivních efektů nejlépe dosáhnete, pokud budete jíst ořechy v přírodní, neslané a nepražené podobě,“ radí nutriční specialistka Bc. Martina Jandová.

4. Drůbeží maso

Aminokyselina tryptofan, která produkuje serotin, hormon známý také pod označením „hormon štěstí“, je ve velkém množství obsažena i v drůbežím masu. Při stresu také nadměrně vznikají volné radikály, které pronikají do buněčných organismů a zpomalují regeneraci těla. V drůbežím masu se ale mimo jiné nachází antioxidanty, jež volné radikály ničí, a tím i redukují stres.

Foto: Thinkstock

Ryby v sobě mají omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají tvořit serotonin, „hormon štěstí“, který vám pomůže zbavit se nervozity a vnitřního napětíFoto: Thinkstock

5. Ryby s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin

Omega-3 mastné kyseliny také přispívají k tvorbě serotinu. Navíc posilují imunitu, zvyšují energii a povzbuzují metabolismus. „Největším zdrojem kyselin omega-3 jsou mořské ryby žijící převážně ve studených vodách. Jedná se o lososa, konkrétně nejvíce obsahuje druh zvaný gorbuša. Dále sardinky, makrely a tuňák. Z našich krajů je významným zdrojem také pstruh,“ vysvětluje Iva Veselá.

6. Mléčné výrobky

„Působí proti stresu díky vitaminu B2, který tlumí aktivitu stresových hormonů. Bílý jogurt s živými bakteriemi vám nejen upraví střevní mikroflóru, ale zároveň zlepší náladu a pozitivně ovlivní funkci mozku,“ uvádí Martina Jandová. Nezastupitelnou roli představuje v mléčných výrobcích i vápník, který zmírňuje úzkost a nálady spojené s premenstruačním syndromem.

Jak bojujete se stresem vy? Třeba těmito fígly?

Reklama

Načítám