Hlavní obsah

Potřebujete více úložného prostoru? Využijte místo pod stropem!

Foto: Jack-Frog, shutterstock.com

Vysoké stropy mají výhodu v tom, že nemusíte všechno skladovat u zeměFoto: Jack-Frog, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro využití místa pod stropem se rozhodnete, když se vám doma nedostává úložných prostor. Výška přitom nabízí zajímavá a efektní řešení, a nejen pro malé byty. Je ale dobré držet se určitých zásad.

Článek

Pokud chcete naplno využít možné dispozice menšího bytu či garsonky, musíte „začít přemýšlet“. Tady nejde bez rozmyslu prostě koupit novou skříň, smontovat a někam ji postavit. Malý byt si žádá sofistikovaná řešení. Jedním z nich může být využití místa pod stropem.

„Místo u stropu je dobré využít hned v několika případech. Prvním z nich je právě malý prostor, kdy jste nuceni z nedostatku úložných prostor v užitné výšce přidat i úložné prostory u stropu,“ uvádí Petra Průdková ze studia Tulipdesign.

Limitní je výška stropu

Pokud o tomto řešení uvažujete, měli byste zohlednit hned několik věcí a držet se určitých pravidel – aby vám řešení pod stropem dobře sloužilo a splnilo svůj účel. Vždy musíte počítat s tím, že se v místnosti budete pohybovat a tomu by nemělo nic bránit. Do prostoru, který chcete využívat, by nemělo nic zasahovat.

„Místo ve vrchních částech je často problematicky využitelné. Z pohledu funkčního pro svou omezenou dostupnost. Z pohledu estetického proto, že pokud jsou vrchní vrstvy jako úložné, bývají obvykle velmi hmotné a plošně uzavřené,“ míní Pavel Šindelář z Punto Design.

Navíc se obvykle úložné prostory umístěné ve výškách v obytných místnostech týkají zejména menších bytů. A to znamená také bytů s nižší výškou místností. Pokud je toto i váš případ, stropní řešení dobře zvažte.

„V takovém případě doporučuji skřínky nebo police maximálně odlehčit. U otevřených polic, které využijete jako knihovnu, lze použít dlouhé tenké materiály – ideálně plech, vždy v malých hloubkách do 38 centimetrů. I masivní konstrukci lze rozbít, alespoň nepravidelným rozložením menších dvířek,“ radí Pavel Šindelář.

Důležitým prvkem v odlehčení plošně uzavřených skříněk je barevné nebo tónové odsazení od hlavní plochy zbylé kompozice. „Volba neutrálních, světlejších tónů v horních plochách sníží pocit dopadu hmoty shora na člověka,“ dodává Pavel Šindelář.

Vždy také zohledněte materiály, ze kterých je váš dům postaven. Ne každý má vysokou nosnost a připevnění úložných systémů by mohlo nadělat víc škody než užitku.

Našli jsme pro vás různorodou inspiraci. Podívejte se.

Foto: inspireli

Atypická police dotváří image celého prostoru tím, že poněkud rozbíjí jeho jednotvárnostFoto: inspireli

Foto: interierstudio

Masivní úložné prostory působí v blocích optickým dojmem klasických bílých stěnFoto: interierstudio

Foto: 31architekti

Přepažení místnosti vyřešilo v tomto případě i problém, kam umístit knihovnuFoto: 31architekti

Foto: simdesign

Do nejhořejších míst ukládejte to, co potřebujete v roce málokdy použít. Lze tam i ukládat například sezonní oblečeníFoto: simdesign

Foto: Ikea

Skvělý nápad – k uložení knih využijete i zeď, kde je okno. Řešení navíc ihned upoutá pozornostFoto: Ikea

Foto: Polstrin Design

V kuchyni i předsíni v malém bytě hledejte místo opět pod stropemFoto: Polstrin Design

Foto: ADI design

Když není místo na postavení, květiny pověste. Zajímavé jsou třeba japonské kokedamyFoto: ADI design

Foto: icajove-more

Kodedamy ve dne suplující záclony a závěsyFoto: icajove-more

Co patří nahoru? Knihy, pánve, deky i květiny

Ideální je samozřejmě umístit nahoru předměty, které denně nepotřebujete. Platí to zejména v případě skříní či polic, které disponují velkou hloubkou. I když se pak ke stropu vyšplháte a něco tam uložíte, těžko se pro věci sahá do hloubky 60 centimetrů.

„Proto sem doporučuji ukládat například náhradní peřiny, deky a povlečení – objemné, relativně lehké, které lze do dané skříňky v zásadě zamuchlat a lehce je vytáhnout,“ vysvětluje Pavel Šindelář.

Nemusí však jít pouze o malý prostor, kdy můžete svůj byt zpestřit zařízením umístěným pod stropem. „Další případ je ten, kdy chcete dekorativně vyřešit prostor, popřípadě odpoutat pozornost od něčeho nevyhovujícího,“ radí Petra Průdková.

V tomto případě jsou vhodné již zmíněné otevřené police s knihami, nebo třeba také zavěšené rostliny, například takzvané kokedamy.

Dalším příkladem, jak využít strop, tentokrát v kuchyni, je třeba velmi efektní umístění kuchyňského náčiní na stropním závěsu. Ten je vhodné umístit nad varný ostrůvek. Je to nejen stylové, ale hlavně velmi praktické.

Jak se vám tato řešení líbí? Máte doma také úložné prostory pod stropem?

Reklama

Načítám