Hlavní obsah

Použité čajové sáčky nevyhazujte. Můžete je využít na pleť, vlasy i na kytky!

Foto: brickrena, Shutterstock.com

Foto: brickrena, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud patříte mezi ty, kteří si ráno nedovedou představit bez šálku černého čaje, máme pro vás dobrou zprávu – použité sáčky nemusíte vyhazovat. Využijete je jako zklidňující obklad i pohlcovač zápachu.

Článek

Čaj – nápoj oblíbený celoročně, u všech generací. Pokud má vaše rodina více členů a každý ten svůj oblíbený, za jeden den u vás jistě několik použitých čajových sáčků putuje do koše či na kompost. Ale to je věčná škoda.

Nevěřili byste, kolik „parády“ může sáček ještě nadělat. Najde uplatnění jak v domácnosti, tak na zahrádce, vděčná vám bude i vaše pokožka či vlasy. Byliny obsažené v čajových sáčcích totiž i po vyluhování obsahují řadu zajímavých látek, jako jsou třeba třísloviny. Proč je tedy nevyužít?

Zklidňující účinky pro péči o pokožku

Možná jste už slyšeli o čajových sáčcích jako obkladu na opuchlá oční víčka či je tak sami používáte. Hodí se na to čaj heřmánkový, ale můžete použít i černý. Sáčky stačí vychladit a na deset minut přiložit na unavené oči.

Zklidňující a regenerační účinky čaje můžete využít i při přípravě nejrůznějších obkladů ke zklidnění pokožky – po hmyzím štípnutí, pokud jste se trochu popálili, odřeli či na místa spálená sluníčkem. Čajový obklad pokožku zklidní a urychlí hojení.

Foto: Patty Chan, Shutterstock.com

Foto: Patty Chan, Shutterstock.com

Místo kondicionéru

Čajové sáčky se hodí i místo soli do koupele. Použít můžete nejrůznější druhy, nejlépe ale hydratuje čaj zelený. Pokud se při koupelích zaměříte na nohy, možná vás překvapí, že čajová lázeň dokáže chodidla zbavit nepříjemného zápachu. Tři až čtyři použité sáčky nechte louhovat deset minut v litru vody. Pak si dopřejte půlhodinovou lázeň.

Blahodárně působí čaj i na pokožku hlavy. Zkuste jej tedy místo kondicionéru. Pokud máte blond vlasy, sáhněte po čaji heřmánkovém, jestli máte kštici tmavou, použijte čaj černý. Odvarem z čajových sáčků vlasy spláchněte po umytí. Získají lesk a potřebné živiny.

Účinně absorbuje zápach

V domácnosti najdou čajové sáčky uplatnění pro svou schopnost pohlcovat zápach. Zkuste dát do lednice misku s několika použitými sáčky. Během pár dní ucítíte rozdíl. Tento trik zkuste aplikovat i na odpadkový koš – pár sáčků zavěste dovnitř.

Při práci s některými potravinami, jako je česnek či ryby, získají i vaše ruce nepříjemný odér. Když si otřete ruce spařenými lístky zeleného čaje, bude pryč.

Pokud chováte kočky, vysušený obsah čajových sáčků poslouží jako lapač zápachu v kočičí toaletě.

Čaj vám pomůže i při úklidu. Dřevěným povrchům dodáte lesk, když použijete následující roztok: do čtyř litrů vody přidejte deset dvakrát spařených čajových sáčků. Čajové sáčky navíc dokážou odmastit i nádobí. Stačí je přes noc nechat ve dřezu s teplou vodou a několika použitými sáčky čaje. Třísloviny obsažené v čaji rozpouští tuky, nádobí půjde snáze umýt.

Foto: 5 second Studio, Shutterstock.com

Foto: 5 second Studio, Shutterstock.com

Kytky vám poděkují, hlodavci nikoli

Místo chemického hnojiva zkuste opět spařený čaj. Bohatý na dusík je zejména čaj zelený. Do každého květináče zahrabte těsně pod povrch hlíny několik použitých čajových sáčků. Jakmile kytku zalejete, živiny se budou uvolňovat. Množství sáčků přizpůsobte velikosti květináče. Sáčky je potřeba přibližně jednou týdně vyměnit.

Nedopitým zeleným či heřmánkovým čajem můžete i zalévat. Zkuste však nejdřív v malém množství a sledujte, jak rostliny zareagují.

Pokud vás na chalupě trápí myši, pobyt jim znepříjemníte, když do skříní, spíže či kuchyňské linky rozmístíte použité sáčky zakápnuté mátovým esenciálním olejem.

Nyní si běžte postavit na čaj…

Reklama

Načítám