Hlavní obsah

Povaha potravin: Pomůže se zdravím, hubnutím i psychikou!

Foto: thinkstock

Zahřeje vás víc jablko, čaj anebo... přítel?Foto: thinkstock

Věděli jste, že vás horký čaj nutně nemusí zahřát? Anebo že vás jogurty a syrová zelenina ochladí? Potraviny totiž umějí tělo nejen zasytit, ale i změnit jeho teplotu. Které a jak? Čtěte!

Článek

Jídlo, které sníte, vám nepřináší jen energii, ale dokáže ovlivnit vaši vnitřní termodynamiku. A ta je důležitá v tom, jak se pak ve svém těle cítíte. U některých potravin je efekt jasný okamžitě – třeba u zmrzliny nebo v případě horké polévky. Ale tak to nemusí být zjevné vždy. „Povaha potravin označuje, jak se energie potraviny ve vašem těle chovají a jaký pocit v těle vyvolají,“ říká Martin Řezníček, terapeut tradiční čínské medicíny.

Teplé pro teplo? Omyl!

Odborník přidává také konkrétní vysvětlení: „To, že vypijete teplý čaj, ještě neznamená, že vás zahřeje. U některých typů čaje jde jen o dočasný efekt. V okamžiku prostupu tělem třeba zelený, mátový či bílý čaj ochlazují,“ dodává s tím, že je tento způsob zchlazení zdravější než se šokově ochlazovat zmrzlinou nebo ledem. Opačným příkladem je třeba černý pepř či zázvor, mají horkou povahu, a tedy vás při prostupu tělem budou ohřívat.

Foto: thinkstock

Zhubnout můžete i díky volbě správného nápojeFoto: thinkstock

Umí vám udělat dobře

Terapeutka Marta Tovtová specializující se na terapii jídlem k tomu dodává: „V zimě je žádoucí přidávat do jídelníčku více potravin z kategorií ‚teplých‘ či ‚horkých‘, v létě naopak ‚chladných‘ a ‚svěžích‘.“

Konzumací správně volených potravin můžete podle Marty Tovtové odbourat i problémy nafouklého břicha, bolesti žaludku, zácpu či naopak průjem, jejichž příčiny jste nebyli dlouhodobě schopni odhalit. Pochopitelně i úspěšnost v hubnutí či nabírání hmotnosti jsou odvislé od konzumace vhodných potravin. Základní dělení do zmíněných kategorií najdete v tabulce níže.

Foto: thinkstock

Přemýšlejte nad tím, co dáváte do pusy. Vyplatí se vám to!Foto: thinkstock

Jak co poznáte?

Možná teď máte trochu zamotanou hlavu, kam co patří a jak to poznáte. Proto jsme společně s Martou Tovtovou připravili ještě několik doporučení, která vám pomohou vyznat se v tom, co je chladné a co teplé:

  • Syrová zelenina a čerstvé ovoce jsou chladnější než vařené.
  • Ovoce i zelenina nepocházející z našich zeměpisných šířek způsobuje buď výrazný chlad (ananas, kiwi), či naopak výrazné teplo (broskve).
  • Rostliny, které rostou dlouho (mrkev, křen, tuřín) jsou teplejší než rychle rostoucí (listový salát).

Vlastnosti jednotlivých kategorií podle Marty Tovtové

  • Chladné a svěží potraviny zpomalují, ochlazují, uklidňují. Opakem k tomu jsou teplé a horké potraviny, které dynamizují a mobilizují vnitřní sílu a krev, a tím zahánějí vnitřní chlad.
  • Teplo působí na vnitřní oblast člověka, stimuluje, čistí a povzbuzuje.
  • Neutrální – střed, vyváženost, tvoří klidný základ. Měly by tvořit minimálně třetinu stravy (patří sem především celá zrna obilovin).

Ano, tohle vám může připadat jako teorie z Marsu. Anebo třeba odpověď na otázky, které hledáte. Je to zkrátka další možný způsob vašeho stravování, který vám může (ale nemusí) pomoci nejen od zdravotních problémů, ale také s dietou. Stačí vynechat či změnit určité potraviny, aby se stagnující metabolismus zase rozpohyboval.

Co vy na to?

Související témata:

Načítám